Zelf zinkertjes maken

Zelf zinkertjes maken t.b.v. feedervissen (19-06-15)


Het zelf maken van zinkertjes is in feite een handigheidje en een fluitje van een cent. Vooral in het zomerseizoen is het makkelijk als je een aantal van die dingen in voorraad hebt. De bootjes gaan te pas en te onpas varen, zeker bij mooi weer. Heel handig als je op zo'n moment een zinkertje op je hoofdlijn kan schuiven en simpelweg door kan vissen zonder elke keer je lijn in het moeten draaien voor een naderend en 'ergerniswekkend' bootje. Volg de aanwijzingen hieronder.


Benodigdheden

Voor het maken van zinkertjes heb je nodig:  wattenstaafjes, plastiek foliemap, rolletje tape TESA, rolletje bladlood, houten prikkertje, secondelijm en schaar.


Voorbereiden

Knip de 2 watjes van het staafje zodat je een 'buisje' van 4,5 cm over houdt.  Knip een langwerpig stukje lood van 1 gram van het rolletje (desgewenst tot max. 2  gram) en buig de lange zijde rond het prikkertje. Leg een stukje tape van 2 cm in de lengte doorgeknipt klaar. Knip een stukje uit de plastiek foliemap ter grootte van 5,5 x 4,3 cm en maak een 'kammetje' door 'tandjes' van max. 3mm breed in te knippen tot 1 cm van de bovenzijde. Plak één stukje tape alvast links boven op het stukje plastiek vast.


Werkzaamheden
Rol eerst het stukje lood om het plastiek buisje met hier en daar een druppeltje secondelijm en houd 1 cm aan bovenzijde buisje vrij. Leg hier omheen het uitstekende stukje tape en draai voorzichtig maar wel stevig het stukje plastiek om het buisje. Ook hier aan begin, halverwege en eind een druppeltje lijm tussen het niet-ingeknipte plastiek.


Finish

Plak het tweede stukje tape voor de helft op het uiteinde voordat je het laatste druppeltje lijm op het  stukje plastiek doet. Trek daarna het geheel nog ietsje aan en rol het stukje tape als een soort extra beveiliging om het plastiek.

Klaar!!


Resultaat
Zo heb je in een mum van tijd zinkertjes (gemarkeerd met I of II gram) die je natuurlijk met de tape aan de bovenzijde als eerste op je hoofdlijn schuift. Het geheel rust bijvoorbeeld op een warteltje of een extra loodje boven je feedermontage en schuift bij het ingooien als een soort parachute naar achteren. Bij tegenwind zul je merken dat dit iets makkelijker gaat dan als de wind achter je staat. Voor de rest moet je vertrouwen hebben/krijgen dat het geheel goed afzinkt zodat je de bootjes met een glimlach kunt laten passeren zonder in te halen.

VEEL SUCCES.


Rinus ReichardBenodigdheden
Voortbereiden
Werkzaamheden
Finish
Resultaat