Vangsten 2020


Alle bezoekers van deze site een voorspoedig 2021 met een beetje 'minder corona' toegewenst!


VANGSTEN 2020Najaarswedstrijden John Kooij Hengelsport. Lees de details.


Uitslag+verslag najaarswedstrijd 11 oktober, klik hier
Erik Faas schrijft 'Ode aan Rinus', klik hierOude Rijn (Alphen) 30-12-20 / 4C - ZW3 - bewolkt

RonSl: op de valreep van het oude jaar heb ik bij het witte hek links van de woonboot gevist. Om 10.45u ging de eerste korf naar het midden van de Rijn en daar de rest van de dag gevist. Na tien minuten lag de eerste schepbliek al in m’n netje. Daarna tot 14.00u nog 6 mooie platten en een schepbliek gevangen, de meeste aan 2 of 3 maden. Daarna nog tot 15.45u door gevist maar nog maar 1 keertje beet gehad. Vrijdag nog 3 uurtjes in Nieuwerbrug (dorp) met de stok gevist op 9,5m. Daar in totaal 25 vissen, 1 platte, 6 schepblieken 3 bAarsjes en de rest voorns en bliekjes.


Oude Rijn (Zwammerdam) 30-12-20

Rinus: voor de laatste maal in dit – in het algemeen – rampzalig verlopen jaar gaan we naar de waterkant en verkiezen dat te doen bij het futenbos. Afgelopen keer was de vangst daar boven verwachting, maar zoals we weten zijn resultaten uit het verleden geen garantie….. etc. De start is dan ook ronduit moeizaam met enkele aanbeten en vissen in de eerste uren, maar gelukkig ligt het venijn weer in de staart. Op 22-23m wordt de vis in het laatste anderhalf uur iets actiever en loopt het aantal op de teller op tot boven de 20. Meest schepblieken maar ook enkele platjes en voorns en als verrassing nog een vis die we in eerste instantie schikken onder de giebels, of zou het een kruiskarper zijn? Daar hebben we tegenwoordig natuurlijk de app ‘Vissengids’ van Sportvisserij Nederland voor en die geeft voor 100% ‘giebel’ aan. In elk geval een leuke afsluiter van het visjaar.

Eerder in de week gaan we – later op de dag – nog weer eens naar het Aarkanaal bij de roeibaan en ook hier een zeer moeizame start, eerlijk gezegd komt het nooit echt ‘op gang’. Uiteindelijk valt er met tussenpozen wel wat te loeren en aan het eind van de middag liggen er 4 platten en 4 voorns in het net, qua gewicht dus niet ontevreden.


Oude Rijn (Zwammerdam) 24-12-20 / 5C - N3 - bewolkt

Rinus: afgelopen dagen naar waters geweest die me na aan het hart liggen, vandaag de Oude Rijn bij het futenbos, lekker rustig daar, brug afgesloten, meeste vissers vooraan bij Alphen. Feedertje uitgezet op 17 en 25m waar ik om en om vis en gestart op ‘ver’, er staat wat stroming richting Alphen. Als de eerste korf te water gaat stopt de politie, controle, met een boa in opleiding, dan duurt het wat langer! Bij terugkomst ‘hangt’ de eerst vis al, dus wordt mijn verwachtingspatroon (nog) hoger, had namelijk goeie hoop op een redelijke vangst. En dat kwam uit met 24 stuks op de teller waaronder 8 platten, één daarvan al met paaipukkels! We schrijven 24 december, wel iets aan de vroege kant !? Voor het overige schepblieken en halfwasjes en slechts 1 voorn. Gevangen met made, wormen en/of maïs, onderlijn 80cm 11/00 en haakje 16. Beide afstanden geven vis. Heerlijke dag.

Op dinsdag wat later op de dag ga ik naar het Gouwekanaal, vooraan bij de sluis, op 3 containerschepen en enkele zandhazen na verder geen scheepvaart. Ook hier afstanden van 17 en 25m opgezocht (meeste tijd op ‘ver’ gevist), weinig verschil in diepte en nagenoeg geen stroming. Hier duurt het anderhalf uur voordat de eerste ‘voorzichtige’ aanbeet komt, maar allengs valt er de laatste uurtjes ‘wat te loeren’, niet ongewoon op dit water. Er komen 20 stuks op de teller, overwegend schepblieken, enkele halfwasjes, een mooie kolblei en een enkel platje. Hier geldt vandaag hoe kleiner het aas (2-3 dode pinkies) hoe meer beet, leuk dit peuteren. Ook niet ongewoon hier, hoe later in de middag hoe beter!


Amsteldrecht (Nieuwerbrug) etc. 21-12-20 / 8C - ZZO4 - bewolkt/regen

Rinus: zaterdag j.l. kom ik nog een keer in de verleiding om de Amsteldrecht te bezoeken, maar kom van een koude kermis thuis. Ofschoon de temperatuur niet eens zo ongunstig is voor dit water krijg ik geen enkele aanbeet, wat ik ook probeer. Metgezel Wil-Jan, 20 meter links van me krijgt een 4-tal mooie platten op de kant, met de boilie of maïs. Op zich is dat dan weer bijzonder want een traditioneel aasje als made, caster of piertje is totaal niet in beeld. Elders aan dit water zitten nog 4-5 hengelaars met dezelfde ervaring, 1 daarvan vangt 3 brasems en de overigen krijgen nooit ene beet. Een aanwijzing dat de vis kennelijk aan het groeperen is!?

Erik bezoekt op zondag de Holl. IJssel bij Haastrecht en schuift zo rond 10.30u aan bij Erwin en Jan. Erik komt niet echt meer in het ritme van inzetten en vangen en moet het doen met slechts een 20 visjes. Erwin links in de hoek komt tot een acceptabel aantal van 100 waar volgens zeggen wel veel ‘grut’ bij zit. Hoe dan ook lekker bezig geweest.

Zelf fiets ik zondag langs het Gouwekanaal waar verspreid een 4-tal vissers hebben plaats genomen. Bij de man omgeving DONK terrein stop ik even om zijn vangst te horen. Tot dan heeft hij enkele voorntjes gevangen net over de midden, daarom probeert hij het nu tegen de overzijde maar heeft tot nu nog niets gezien. Het blijft een kwestie van volhouden!


Aarkanaal (Ter Aar) etc. 14-12-20 / 10C - Z4 - half bewolkt

Rinus: vandaag (maandag) vis ik van 11-15.30 uur in het kanaal nabij de roeibaan, waar de vangstberichten over afgelopen week niet gunstig zijn, evenals in diverse andere wateren. Dit alles heeft kennelijk te maken met het ‘koudegolfje’ van vorige week. Ook vandaag gaat het aanvankelijk nog niet van harte, probeer eerst met de 5,20m whip vis onder het kantje ‘aan de praat’ te krijgen, maar verder dan een 10-tal voorn(tje)s kom ik niet. Een zelfde aantal krijg ik van mijn feederstek op ca. 20m los, ook niet spraakmakend dus. Maar als de feedertop rond twee uur weer enkele cm’s kromt en resulteert in de eerste mooie platte, volgt er nog een vermakelijk anderhalf uurtje. In die tijdspanne volgen nóg 9 exemplaren variërend van 7 ons tot bijna 2kg. Deze hebben overigens geen moeite met de aassoort want zowel een (stukje) worm + made als dubbele made wordt gepakt en frappant genoeg vang ik de zwaarste platte met 3 dode pinkies. Qua gewicht dus uiteindelijk dik tevreden.

Op zondag ondervinden Dennis en Erik in de Oude Rijn ook nog naweeën van de koude nachten. Eerst vissen zij 1.5 uur bij de baggerboten nabij Alphen en krijgen beide 0x beet. Daarna verkassen zij naar het balkengat bij Zwammerdam en dat levert voor allebei 1 vis op. Het pittige stroompje dat er nog in kwam te staan helpt daar geen lieve moedertje aan, een bedenkelijk resultaat dus. In de Rijn bij Nieuwerbrug gaat het naar verluid eveneens moeizaam, een uitzondering daarop vormt het gedeelte in het dorp waar een redelijk visje wordt gevangen. Bij het speeltuintje en vangrail zijn de vangsten nagenoeg nihil. Vandaag (maandag) vangt Wil-Jan overigens bij de vangrail wel een 4-tal platten en een klusje voorns.

Zaterdag gaat Dennis met vader Gerrit nogmaals naar de Lek, maar ook daar is het dramatisch met enkele verdwaalde voorns.

Eveneens op zaterdag ga ik met Wil-Jan op pad richting Amsteldrecht bij de sluis, hier aangekomen blijken de eerste vier stekken reeds bezet door KeesvdB met zijn 3 maten, dus stoppen wij iets verder bij de paprikaboer. Maar op de één of andere manier ‘staat het water ons niet aan’ en rijden daarom verder richting Amstel bij Uithoorn. Hier kijken we de eerste anderhalf uur tegen een ‘stille’ feedertop aan, maar daar komt plots verandering in. Tegelijkertijd krijgen we de eerste aanbeet en vangen een brasem, op zich bijzonder natuurlijk. Eveneens frappant is dat Wil-Jan op enkele frutsels na verder geen beet meer krijgt en dat mijn top nog 5 keer kromt, met een platte als resultaat. Toch even benieuwd naar de vangst van de 4 man aan de Amsteldrecht, volgens Kees ruim 4 uur gevist en géén van de vier beet gehad! De keuze om door te rijden naar de Amstel is achteraf gezien relatief toch niet verkeerd geweest!?

Corona/lockdown

Wat gaat het de komende 5 weken worden qua visserij als gevolg van de aangekondigde lockdown van heer Rutte? Kunnen we individueel nog blijven vissen en zijn de viswinkels nog open? Zo nee kunnen we dan nog ergens maden kopen? Is het wellicht handig om enkele porties maden in te vriezen? Heb je straks toch nog een ‘vers’ standaard aasje! Natuurlijk beschikken we ook nog over een heel arsenaal aan kunstaasjes in allerlei vormen en groottes, mooie gelegenheid om die dan eens uit te proberen!? Veel vragen dus waar binnenkort nog wel antwoord op komt, we lopen maar niet teveel op de zaken vooruit!


Oude Rijn (Alphen). etc. 08-12-20 / 3C - ZO2 - half bewolkt

Rinus: na het ‘geweld’ van de afgelopen weken in de Oude Rijn qua vangsten lopen we nu wellicht tegen de wat ‘magere’ vangsten aan vanwege de koude nachten. Ben zelf afgelopen zaterdag effe wezen kijken bij ‘het witte hek’ waar ArievD met een koppeltje viste. Alleen ArieR op de hotspot links van de bekende ark viste 8,5kg bij elkaar met een aantal platten. De rest moest het met 1 of 2 exemplaren en/of kleine(re) vis doen. Wel een verschil met de gewichten van vorige week. Ook elders aan de Rijn klonken weinig vrolijke vangstberichten.


Ron liep samen met JanBr tegen een soortgelijk scenario aan aan de Buitenkerk waar wekenlang mooie voornvangsten mogelijk waren. Nu kregen zij met de 9,5m stok van 8.30 tot 12.00u slechts 15-16 voorn(tjes) de man en 1 platje op het droge. Volgens Ron lag de oorzaak v/d magere vangsten overduidelijk in de nachtvorst.


Maar er zijn natuurlijk ook andere wateren die wel ‘winterhard’ zijn. Zo gingen Erik en Dennis voor de verandering eens naar de Lek bij Lekkerkerk, waar zij vele jaren niet meer waren geweest. Na het nodige geklauter zaten zij onderaan het talud en dachten een typische brasem visserij voorgeschoteld te krijgen, maar dit bleek iets anders te lopen. Zij hebben zeker de nodige platten gevangen, maar Dennis begon met een onvervalste rivier blankvoorn van 46,2 cm, deze ging dik over de kilo heen (volgens BEET staat het Nederlands record op 48cm)! Snel daarna ving hij er nog ééntje van 43cm. Erik begon met 2 platten en ving daarna meer voorns, waarbij hij het ‘netjes’ hield met een grootste voorn van net geen 40cm. Al met al had de voorn de overhand waardoor er geen onwijze totaalgewichten gescoord werden, maar zij hebben zich best vermaakt. De mannen visten met de feeder op afstanden rond de 25m en met korven van 30 en 40 gram. Alle aassoorten werden gepakt van maïs tot worm. Het is weer eens wat anders al blijft het een nadeel aan deze wateren dat de keien veelal glad zijn waardoor een ongelukje altijd op de loer ligt.


Een viswater van weer geheel andere orde is de haven van Enkhuizen, waar Theo met de maten Johan, Ron en Piet heen reisden. Op de stek die zij voor ogen hadden vingen zij alleen maar wat mini visjes, dus zat er niets anders op dan te verkassen naar een andere haven. Die zat al vol met vissers van het Evezet wedstrijdteam, en zij vingen mooi vis met grove voorns erbij. Leuk om te zien voor de mannen natuurlijk maar aan het eind v/d haven was er nog slechts een klein plekkie voor de vier. Daar trok Piet aan het langste end met nog een leuk netje met (80) voorns en wist Ron er ca. 40 boven water te krijgen. Voor Theo en Johan die in de hoek zaten eindigde de dag met nog geen 500gr voorn dramatisch qua vangst!


Afgelopen maandagmiddag viste ik zelf enkele uren met de feeder in het Gouwekanaal waar je qua vangst ook te maken hebt met ups en downs. Twee korfjes gevoerd op 25m en op 15m en gestart op ‘ver’. Met de eerste inzet frappant genoeg een aanbeet, maar die leverde slechts uitgesopte maden op. Daarna werd mijn geduld héél lang op de proef gesteld, pas na 2,5 uur volgde een tweede beet met een halfwasje tot gevolg. Na 4 uur vissen stonden er 9 stuks (waarvan 3 platjes) op de teller, alle scheppers. Meeste vis op de korte afstand.


Vanmiddag (dinsdag) 4 uurtjes met de feeder gevist in de Oude Rijn nabij Alphen bij de perenbomen. Ook hier voerstekken gemaakt op 15 en 25m en ook hier uiteindelijk in het laatste uur de meeste vis op ‘kort’. Gelukkig hoefde ik hier niet al te lang te wachten, na precies één uur vissen boog de top heel even door en dat was voldoende voor de eerste vis, een platje van 7-8 ons. Er stonden op het eind 17 stuks op de teller, naast enkele platjes ook 4 kapitale voorns en de rest halfwas/blieken, alle scheppers. (Dode) maden al dan niet met een stukje worm bleek een smakelijke hap. Je zou zeggen dat de gevolgen van de koude nachten hier meevallen!!??


Oude Rijn (Alphen-Bodegraven) 02-12-20 / 5C - ZO2 - bewolkt

Rinus: waar het verhaal zaterdag is geëindigd starten we vandaag, namelijk aan de Buitenkerk waar Ron weer terugkeerde om nog maar eens een hengeltje uit te gooien. Van 9.00 tot 16.00 uur viste hij daar en het resultaat mag er (weer) zijn. Van 9 tot 11 u alleen voorns, daarna werd het minder met de beet met de stok ( 9.5 m gevist), met de feeder op 3/4 had hij toen 4 voorns en 1 mooie platte. Om 12.00 kwam de beet er weer een beetje in, zo meldt hij en zowel met feeder als stok werden platten en schepblieken gevangen. Met ruim 21 kilo was hij weer een tevreden mens.


Zelf viste ik op traject ‘witte hek’, komende vanaf Alphen vonden we hier links in de hoek t.o. de baggerboten de eerste vrije stekken, zo druk was het. Naar verluid werd op dit traject afgelopen zondag een uitslag gemaakt van 40 kilo, weliswaar in een koppelwedstrijd (??) en ongetwijfeld is er op een ‘hotspot’ gevist. Dit geeft in elk geval aan dat de ‘wintertijd’ hier nog niet is toegetreden qua vangst. Op mijn stek probeerde ik de feeder uit op 6-7m uit de baggerboot met een redelijke start in het eerste uur. Vervolgens een ‘stille’ periode beleefd, maar geëindigd met een actief laatste uur. Naar schatting zo’n 8-9 kilo aan platten/halfwas/blieken/voorn gevangen, ruim 20 stuks bij elkaar. Met de korte 5m stok nog geprobeerd op voorns, maar dat leverde enkel ca. 25 visjes formaat postzegel op.


Ook vandaag ging Theo het dicht bij huis eens proberen in de Haarlemmer Trekvaart bij Leiden, in dit altijd stromende water moet normaal gesproken een visje te vangen zijn. Dat gebeurde ook, van 11.30 tot 12.30 uur ving hij niet onaardig. Met een dobber van 2 gram, een sleep van 30 cm, lood bij elkaar en 2 maden + caster op de haak was de eerste voorn na 5 minuten binnen. Vlotjes volgden er nog een paar gevolgd door 2 platten met mestpiertjes, maar daarna was de koek op. Wat hij verder ook probeerde, casters, maden, pinkies, er werd geen visje meer gevangen. Daarin stond hij overigens niet alleen want enkele bezoekende broeders-in-Petrus wisten te melden dat zij met vieren naar de Ringvaart bij Lijnden zijn geweest en ondanks de harde stroming daar alle 4 géén beet gehad!


Vorige week woensdag had Theo het plan opgevat om met Gertjan, Ton en Ed in het Aarkanaal te vissen, hij was daar nog nooit geweest maar één keer moet de eerste zijn. Via deze site las hij dat er leuk met de vaste stok te vissen is en dat was de opzet. Aangekomen bij het Aarkanaal bleek de harde wind er ‘recht in te staan’, dus was vissen met de stok niet aan te bevelen en werd het zoeken naar een alternatief. Dat werd gevonden in de Leidsche Vaart bij Rijnsaterswoude waar in de bocht al zo’n 6 man zat te vissen. Doorgereden richting tunneltje kwamen we nog een paar vissers tegen, nou dan moet het hier wel goed zitten!? Drie man met de stok alleen Gertjan met de feeder kwamen na 3,5 uur vissen tot de volgende resultaten. Theo 2 keer beet 1 winde en baars, Ed 1 mooie winde, Ton niks, Gertjan 1 meerkoet (haha). Toch benieuwd hoe de andere vissers het eraf brachten, dat bleek niet veel beter, sterker nog 8 man met een ‘nul’. Al met al, een verloren ochtend maar de soep van chef kok Ton smaakte prima!

 

Oude Rijn (Alphen-Bodegraven) 28-11-20 / 7C - O3 - bewolkt

Rinus: vandaag is het weer razend druk met vissers aan de oever van de Oude Rijn tussen Alphen en Bodegraven, dit getuigt niet alleen van de grote interesse in dit water maar door onderlinge contacten ontstaat er ook een aardig beeld van de vangsten op de diverse ‘hotspots/trajecten’. 


Erik en Dennis visten een onderling ‘trainingswedstrijdje’ tegen Gerrit (de vader van Dennis) en diens vismaat Leo. Dat moest gebeuren aan de Alphense kant thv ‘huisje Moerings’. Zowel de vaste stok als de feeder kwam uit het foudraal. De taakverdeling tussen Erik en Dennis was dat laatstgenoemde zou beginnen met de vaste stok om wat aantallen bij elkaar te vissen, waarbij Erik met de feeder de wat grovere vissen zou moeten vangen. Gerrit koos ook voor de stok en feeder, Leo alleen de vaste stok. Helaas bleek de grove vis niet aanwezig en moesten zij het hebben van ondermaatse voorn en wat baarsjes. Frappant was dat Leo wel een aantal maatvoorns wist te vangen. Richting het einde ving Dennis nog een flinke baars van circa een pond waardoor het eindgewicht nog een soort ‘boost’ kreeg. Zowel Erik als Dennis hadden circa 50 visjes, Gerrit en Leo een stuk minder. De weging moest uitwijzen wie individueel won. Leo trok aan het langste eind met net geen 3kg (chapeau Leo!). Dennis volgde kort daar achter met Erik en Gerrit in het kielzog. Het totaalgewicht van Dennis en Erik was wel voldoende om de koppelstrijd te winnen. Bij het omhoog halen van het leefnet van Leo dook er een prachtige snoek op het net. De snoek bleef met de tanden achter het net haken, waardoor ze het prachtige beest van maar liefst 1,01m en 7kg(!) op de kant konden krijgen. Een verassend einde van een gezellige visochtend met matige vangsten, maar op deze manier toch een leuke invulling v/h ‘wedstrijdloze’ tijdperk. 


Op het traject ‘futenbos’ viste ArievD met een aantal maats eveneens een ‘onderlingetje met zessen’. Ook hier geen denderende vangsten maar winnaar Levi scoorde toch wel een acceptabel eindgewicht van 6kg, bestaande uit 1 platte en de rest voorns/bliek. Hij viste overwegend met de feeder op 3/4 afstand en dan ben je leuk ‘bezig geweest’. Verder werden nog gewichten gemeld van 3 en 4kg afwisselend gevangen met feeder en vaste stok. 


Op het traject ‘ijsbaan’ was het ook druk maar hiervan ontbreken verdere details. 


Aan de andere kant van Zwammerdam nabij de brug viste Wil-Jan enkele uurtjes met de vaste stok. Aanvankelijk ging het op 11m ‘als de brandweer’ maar omdat de aanbeten stokten stapte hij over op de 5m stok. Hiermee werden, naar tevredenheid, leuke voorns en enkele blieken afgewisseld met wat grut boven water gehaald. 


Verderop aan de Buitenkerk richting Meijerotonde hebben Gert en ik gevist met vangsten die aan de magere kant waren. Zelf viste ik afwisselend met feeder en stok. Met stok op 11m in het eerste uur redelijk gevangen, daarna héél matig. Bij elkaar 33 stuks waarvan 1 dikke platte en 3 halfwas (met feeder) en voor de rest voorns. 


Voorbij de rotonde richting Bodegraven hadden Piet en Ron ‘hun kamp opgeslagen’. Rond de middag meldden zij vangsten van 80-90 vissen de man met 3-4 platten daarbij zowel met feeder als stok-op-7m. Met hun instelling moesten er toch zeker 100 stuks op de teller worden ‘aangetikt’, eerder werd de thuisreis niet aanvaard! Het is slechts een aanwijzing, maar alles wijst erop dat dit laatste traject vandaag het meest succesvol was!?


Oude Rijn (Alphen) 25-11-20 / 8C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: gaan de eerste ‘koude nachten’ v/h seizoen hun tol eisen qua vangst? Nu is niet ieder water daar natuurlijk gevoelig voor, maar vandaag aan de Oude Rijn ter hoogte van den Hoorn lijkt het er verdacht veel op. Als wij zo rond 08.15 uur arriveren tel ik al snel een 7-8 hengelaars op dit traject die op het eerste gezicht ‘weinig te doen hebben’. Niettemin pakken we onze spullen uit gaan het toch proberen. De zwakke wind staat schuim achter dus uitermate geschikt om de vaste stok uit te pakken, natuurlijk komt de lichte feeder ook uit de foedraal. Helaas, vooralsnog allemaal tevergeefs, na anderhalf uur heeft alleen Gert een voorn gevangen. Bert (komt even verslag doen) en Henk zitten even verderop en vingen alleen in het eerste half uur, het was net licht geworden, enkele visjes maar zien al ‘urenlang’ niets meer. Voor ons een teken om onze biezen te pakken en te verkassen. Het wordt de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Beide pakken we hier de feeder erbij en vangen op afstanden van 3/4 tot 3-4 meter uit de overzijde gelukkig nog wat vis. Zelf kom ik tot 12-13 exemplaren, 2 platjes, wat schepblieken en een klusje voorns. Even  verderop zit Leo en die komt naar eigen zeggen niet verder dan 15 baarsjes met de stok op 9m. Naar verluid hebben Rob en Martin omgeving Treinweg ook niet de beste morgen qua vangst, ook daar zéér matig. 

Afgelopen maandag ervaar ik op ditzelfde traject aan de Oude Rijn eveneens teruglopende vangsten. Met de vaste stok op 11m krijg ik binnen 20 minuten 10 voorntjes op de teller, maar daarna van de één op andere minuut nooit meer ene aanbeet. Met de feeder op 20m vang ik vervolgens 2 voorns en daar blijft het bij! Als dan de enige volle zandschuit passeert en alles is ‘opgeschud’ besluit ik het op 30m te proberen. Dat levert uiteindelijk nog 1 halfwasje en een 20-tal voorns op.

De zaterdag ervoor gaan we naar de Amstel voorbij Uithoorn, gek dat op dit deel v/d Amstel(drecht) ’s winters toch meer te beleven valt. Hier hebben we qua vangst een leuke dag met in de eerste twee uren enkele platten en schepblieken. Daarna is het anderhalf uur ‘stil’ maar eindigen vervolgens met een attractief laatste uurtje. In totaal kom ik aan 8 platten waarvan de zwaarste richting 2,5kg gaat en een 12-14 blieken en voorns. Het kan slechter!


Erik: afgelopen zondag een redelijk positieve dag gehad aan het Amsterdam Rijnkanaal bij de brug in Breukelen, samen met Dennis, Ron en Koos. Na een voorzichtige start begonnen we vis te vangen en dat heb ik aardig volgehouden met 23 stuks en van alles wat. Heb afwisselend gevist op 17 en 28 meter en op beide afstanden gevangen. De beten waren minimaal op de paar platten na, die waren overtuigender. Het aantal boten viel niet echt mee, want een stuk of 50 hebben we er wel gehad, maar dat is daar niet anders. Ook de anderen kregen wel zo hun beetjes al ging het soms moeizaam. Voor mij smaakt het wel naar meer, dat gepiel met lichtere feeders vind ik steeds leuker worden, al blijft het ARK natuurlijk wel een klotsbak.Amsteldrecht (Nieuwveen) 18-11-20 / 15C - Z4 - zonnig

Rinus: voordat het echt gaat winteren (???) gaan we nog naar enkele – zeg maar – zomerwateren, te weten de Oude Rijn (Rijndijk), Gouwekanaal en Amsteldrecht. In onze ogen komen deze wateren ‘s zomers het best tot hun recht als het gaat om bliek en brasem ofschoon er dan best wel een voorn(tje) te vangen is. Met 15-16 graden hebben we nu nog te maken met aangename temperaturen voor de tijd v/h jaar waardoor de kans op bliek en brasem aanmerkelijk wordt verhoogd. Afgelopen zaterdag pakken we onze spullen uit aan de Oude Rijn bij den Hoorn. Zelf zet ik naast de lichte feeder ook de vaste stok in op 11m. Met name hiermee vang ik de enige ondermaatse visjes (voorns) maar frappant genoeg ook de enige 3 platten. Met de feeder (op 20-22m) is wel meer te beleven, want met de nodige blieken en halfwasjes kunnen we het aantal op de teller opkrikken, zelf kom ik tot 25 stuks. 

Op maandag gaan we naar het Gouwekanaal, er wordt slecht gevangen horen we bij aankomst al van de eerste nieuwsgierige bezoeker, we gaan het zien. Komt het door die aangename temperaturen of heeft het andere oorzaken, in elk geval liggen er binnen 10 minuten al 2 blieken in het netje. Ik heb feederstekken gemaakt op 20 en 30 meter en onderhoud deze gedurende de dag, dat is hard nodig want het aantal zandhazen dat passeert loopt in de dubbele cijfers. Aanvankelijk blijkt de verre stek mijn favoriet maar hier vallen lange stiltes zodat ik het laatste anderhalf uur voluit voor kort gaat en met succes. Om drie uur staan er 23 stuks op de teller waarvan 4 platten, 1 winde en de rest blieken en halfwas, alle scheppers. Qua gewicht dik tevreden.

Vandaag is de beurt aan de Amsteldrecht en hier is het risico wel/niet vangen wel het hoogst. In deze tijd v/h jaar gaat de vis toch samenscholen waardoor de kans op hélemaal niks aanzienlijk wordt vergroot, maar val je toevallig met je neus in de boter (lees: vis) dan kan je een prima dag hebben. Bij aankomst horen we in tegenstelling tot maandag dat hier de afgelopen week heel behoorlijk is gevangen. En dat verhoogd weliswaar het verwachtingspatroon, maar dat kunnen we na ruim 2 uur vissen gevoeglijk laten varen. Zelf krijg ik een enkele keer platte maden terug en Gert vangt 1 mooie platte. Het wordt verkassen na rijp beraad. Het koppel Wil-Jan en Arie dat iets verderop zit denkt er net zo over.

We gaan nog een paar uurtjes naar de Oude Rijn(dijk) bij Hazerswoude waar het ook niet van harte gaat, uiteindelijk krijg ik 7 scheppertjes boven water. Een aantal kilometers oostwaarts aan de Rijn bij Nieuwerbrug is de nieuwe stek van Arie en Wil-Jan, naar verluid vangen zij hier de nodige vis(jes) maar wel (te) klein naar het zin. In de Rijn in Bodegraven is Martin actief, hij komt aan 54 stuks waarvan 1 platte en de rest mooie voorns, maar naar eigen zeggen valt het na 10 uur een soort stil. Het beste resultaat in de Oude Rijn scoren Erik en Dennis, nabij de Treinweg in Alphen komen zij gezamenlijk tot ruim 10 kilo vis waaronder een opmerkelijke ruisvoorn van 35cm.

Conclusie: één dag mooi weer houdt niet in dat de vis dan helemaal los is, maar ben geneigd te zeggen dat dit minder van toepassing is op de Oude Rijn!!??


Hollandse IJssel (Haastrecht) 11-11-20 / 12C - Z2 - bewolkt

Rinus: vandaag ga ik met Erik naar de Holl. IJssel een riviertje waar de voorns in deze tijd v/h jaar de boventoon voeren ofschoon een enkele brasem tussendoor ook mogelijk is. Beide pakken we de 9,5m vaste stok uit, hij met dobber 1,2gr en ik met 0,8gr en onderlijntjes 8-9/00 en haakjes 18-20. Voor-het-geval-dat leggen we een feedertje klaar mocht het met de stok niet lukken. De start is vrij moeizaam, er is wel een vis(je) te vangen maar een mooi ritme komt er helaas niet in. Tussendoor is er ook met de feeder ‘wat te loeren’. Maar we klagen niet want beide weten we een kleine 60 vissen boven water te krijgen waaronder veel voorns rond de maat maar ook wat grotere. Daarnaast vangen we de nodige schepblieken en warempel ook een paar mooie platten. Kortom ons ‘dagje IJssel’ is wat dat betreft geslaagd en dat is prima om op terug te kijken.


Aarkanaal (Nieuwveen) 11-11-20 

Rinus: afgelopen weekend stond het Aarkanaal een soort in de picture, dat wil zeggen dat dit water redelijk druk bevist werd. Zelf gaan we daar zaterdag j.l. naar toe, maar helaas zijn de stekken bij de roeibaan en het gemaaltje iets verderop al bezet. Dan maar koers zetten richting ijsbaan bij Nieuwveen en nemen we de grilligheid wat de vangst betreft op dit traject maar voor lief. Net voorbij de ingang v/d camping strijken we neer en pakken de 11m stok uit. 3-4 cupjes aas en voer brengen en vissen. Al bij de eerste inzet hapt er een pracht voorn van rond de 30cm toe en binnen een uur volgen er nog enkele met nog wat voorns rond en onder de maat. In het eerste uur staan er 16 stuks op de teller, dus wat de vangst betreft niet onaardig. Ofschoon Gert daar anders over denkt want door materiaalpech komt hij niet echt aan vissen toe. Als dan ook de grillen van dit water waar ik eerder over sprak de kop op gaan steken worden we daar niet echt vrolijk van. Het tweede uur krijgen we namelijk geen enkele aanbeet meer en als dit na 2,5 uur niet is veranderd is het motto ‘verkassen’ en koersen we nog even naar de Oude Rijn (futenbos) voor enkele uurtjes feederen. Hier worden we in elk geval nog wel een poosje bezig gehouden met de vangst van ca. 30 voorns/blieken/halfwasjes.

Op zondag gaan Erik en Erwin eveneens naar het Aarkanaal, de stekken bij de roeibaan zijn nu niet bezet. Vanaf het begin vangen zij regelmatig voorn, veelal onder of rond de maat maar ook mooiere, waaronder een echte ‘hoornvoorn’. Erwin ving nog een paar halfwasjes en sloot zelfs af met een ‘echte’ platte. Ook heeft hij het een paar keer aan de stok gehad met waarschijnlijk een dikke snoek, die geen zin had om zich te laten zien. Met allebei een mooi netje vis hadden wij niets te klagen met de vaste stok.

Ringvaart (Moordrecht) 11-11-20

Rinus: dat er in de Ringvaart (door Moordrechters steevast ‘het Kanaal’ genoemd) veel en grote vissen zwemmen is alom bekend. Dat liet Jari Faas (jawel, de zoon van) eerder op 18-4-20 op deze site al zien met de vangst van een ‘schub’(karper) van 34 pond. Ditmaal komt er een foto binnen van de vangst van een graskarper van 104cm eerder dit jaar in datzelfde water. Dat je dergelijke exemplaren niet vangt in een verloren uurtje ergens op een doordeweekse dag mag wel duidelijk zijn. Jari maakt daar een hele sessie van inclusief enkele dagen ‘voorvoeren’. Dat deze monsters wel een ‘knikkertje’ lusten spreekt vanzelf.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 04-11-20 / 10C - W3 - zonnig

Rinus: zaterdag j.l. andermaal naar de Amsteldrecht, stekken bij nieuwe kwekerij zijn bezet dus iets doorrijden naar ‘brede stuk’. Mijn bedoeling is om op 14-15m een ‘voornstek’ te maken met de lichte feeder. Hiervoor een werkend voertje paraat dat frequent met de nodige hennep en casters in een klein korfje wordt gebracht. Als blijkt dat dit na een uurtje behalve wat klein grut verder geen resultaat geeft weet ik eigenlijk al genoeg, het gaat hier niet lukken! Gelukkig heb ik ook de feeder klaar staan op ca. 50m (= 10m uit de overzijde), maar ook daar gaat het op enkele blieken na niet van harte. Als Gert de eerste platte vangt op 5m uit de andere oever, ga ik ook mijn lijn met 5m verlengen. Uiteindelijk liggen er nog 6 platten in het net.

Een ´rondje langs de velden´ leert ons dat de vis elders zeker nog aanwezig is, toch heeft ieder water richting winter zo zijn ‘eigenaardigheden’.

Reeuwijkse Plassen, onbekend voor velen maar Erik en Dennis hebben hun stekkie dit jaar gevonden en vangen daar als vanouds een leuk net brasem (12kg). Helaas hier wel een aparte vergunning voor nodig.

Aan de Amstel voorbij Ouderkerk is Wil-Jan te vinden en hij vangt leuk vis maar niet allemaal even groot, zo meldt hij.

De Ringvaart bij ‘de tonnetjes’ is voor hem op zondag het doelwit, samen met Ed en Henk vangen zij met aantallen van 8, 10 en 14 stuks minder als de dag ervoor.

Aan de Oude Rijn in Nieuwerbrug ‘in het dorp’ is Ron te vinden. In 5,5 uur vissen meldt hij dat er 61 stuks op de teller staan, daarvan 1 platte, 5 blieken, 12 baarsjes en de rest voorns waarvan een aantal van 20cm en groter.

De Leidsche Vaart wordt bezocht door Martin en zijn teller stokt bij 38 stuks waarbij zo´n 15 aardige voorns en een winde zitten.

Amsteldrecht op zondag is naar verluid voor PietKr een goeie dag geworden met een vangst van 12 platten van het hier bekende formaat en een paar ruisvoorns.

Dit bovenstaande allemaal nog in een periode waarin we ons in milde temperaturen bevinden. Maar vandaag met de eerste koude nacht heeft dat waarschijnlijk consequenties.

In de Oude Rijn bij Alphen waar Erik vist is dit nog niet zozeer aan de orde. Wel een aanvankelijk moeizame start maar toch wat vis aan de praat gekregen. Wat halfslagjes aan de feeder en in het laatste uur ineens volop beet met de vaste stok zo meldt hij, maar overwegend ondermaatse vis.

In de Heimanswetering bij Woubrugge, waar een weersomslag zeker van invloed kan zijn, is het merkbaar anders. Hier pak ik vandaag de vaste stok uit op 11m met dobber 0,8gr, onderlijn 8/00 en haakje 20 in de hoop niettemin een klusje vis te vangen. Weliswaar is er wat te loeren maar de aanbeten zijn minimaal en zuinig en de visjes van minimum formaat. Uiteindelijk staan er 60 op de teller waarvan ik slechts 3 blieken, 1 halfwas en 1 winde hoeft te scheppen. De rest bestaat uit grondels, posjes, baarsjes en minivoorntjes, zodat het totaal gewicht van een bedenkelijk niveau is. Met de feeder is het niet beter gesteld en ook hier het bekende kleine grut, al vangt Gert na héél lang wachten uiteindelijk de enige brasem van de dag.


Nieuwe Gouwe (Gouda) 28-10-20 / 12C - ZW4 - bewolkt

Erik: gisterenochtend heb ik gevist bij Gouda Vuurvast dat is aan de Nieuwe Gouwe, hoofdzakelijk met de vaste stok. Was behoorlijk taai met wat kolblei, blieken en een enkele voorn. Dirk Van Eijk schoof ook nog aan en ving eveneens met de stok zo zijn vissen, totdat hij dacht een soort vast te zitten. Dit bleek echter een karper te zijn, die via zijn bek aan de zijvin vast zet en nagenoeg niets deed. In no time had Dirk hem in het netje, waarna ik even een fotootje heb gemaakt. Zoiets vang je daar niet iedere dag. Voor de regen zijn we maar gauw gestopt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 28-10-20

Rinus: vandaag gaan we richting Amsteldrecht omgeving ‘nieuwe kwekerij’ waar het water al weer koud(er) aanvoelt en de vis zich wellicht al aan het concentreren is. Richting winter blijft het daarom in dit water altijd een gok. Vandaag is er al snel ‘leven’ op de top en bij een tweede tikje blijkt een baarsje te hebben toegehapt. In het eerste uur volgen nog wat voorntjes en een enkel (schep)bliekje, daarna de gebruikelijke rustige periode. De laatste twee uren laten gelukkig (zeer moeizame maar) herkenbare patronen van aanbeten zien en die leveren nog wat grove vis op. Ik krijg alles bij elkaar een 20 vissen op de teller, waarvan 5 platten, 5 halfwassen, 1 winde van 35cm en een handvol klein goed. Met 1 caster+pinkie of 2-3 pinkies vandaag de meeste vis op zo’n 10m uit de overzijde.

 

Heimanswet/Oude Rijn (Alphen) 24-10-20 / 14C - ZW4 - bewolkt

Rinus: in de Heimanswetering zijn zeker als het winterseizoen nadert mooie voornvangsten mogelijk, al is het geen sinecure dat dit ook werkelijk gebeurt. Er zijn dagen dat het hier helemaal niks is, maar evengoed kan je het treffen met een groot percentage aan maatse voorn. Helaas is het dikwijls zo dat de kleine(re) vis de overhand heeft, hetgeen dan weer wel betekent dat ‘ze’ je lekker bezig houden. Dit ervaren Erik (vrijdag, 85 stuks) en Dennis (vandaag, 68 stuks), op beide dagen is er best wat te loeren en loopt er zeker wat maatvis in de vorm van mooie voorns en een winde tussendoor, maar is vooral kleine(re) vis aanwezig. Er wordt gevist met de vaste stok op 9-11m, het feedertje levert uiteindelijk nog wel enkele maatse blieken op.

Gert en ik proberen het vanmorgen in de Oude Rijn aan de Rijndijk, hij met de feeder op ‘ver’ en eentje dichtbij en ik vis om en om met de vaste stok op 11m en de feeder op 17-18m. Het valt op dat de vis eerst even moet zoeken maar uiteindelijk voor de korte(re) afstand kiest, hier valt het meeste resultaat te halen. Beide vangen we met de feeder een aantal platten en de nodige blieken. Met de stok gaat het naar het einde toe steeds beter lopen en levert eveneens enkele platten op naast de nodige voorn(tje)s, blieken en een enkele baars. Uiteindelijk staan er 45 stuks op mijn teller, qua gewicht ben ik zeker niet ontevreden.


Buiten IJssel (Gouda) 19-10-20 / 12C - ZW3 - bewolkt

Rinus: vandaag eens naar de Buiten IJssel geweest bezuiden de sluis hetgeen een fraaie vangst opleverde, al duurde het na de eerste vissen bij aanvang lang voordat er meer actie kwam. Het was overigens alleen maar brasem wat de klok sloeg en het formaat viel niet tegen al komen de zwaarste exemplaren nog steeds van de Amsteldrecht waar we afgelopen zaterdag ons geluk beproefden. Daar bleef de teller steken op 15 stuks waarvan 5 platten en de rest blieken/halfwas en enkele voorns. Vandaag dus ook platten, 18 stuks in totaal waarvan er 5-6 (ruim) onder de kilo zitten. Zoals gezegd  kwam er later op de middag in het 4e uur pas meer actie waarbij de aanbeten ook duidelijker doorkwamen. 4-5 maden op de haak bleek vanmiddag het beste aas, met een worm erbij was het lang wachten maar leverde uiteindelijk wel het zwaarste exemplaar op. In elk geval leuke sport gehad en gevist op een afstand van ca. 35m waar ruim 4m water staat.


Oude Rijn (Zwammerdam) 19-10-20 

JanBr: gisteren visten Ron, Piet en Jan in de Oude Rijn bij Barwoudswaarder achter de vangrail en er werd naar verluid goed (maat)voorn gevangen. Ron kwam tot 76 voorns, Piet tot 60 stuks en Jan viste 40 exemplaren boven water met de matchhengel. In het begin stroomde het erg hard maar bleek de vis enorm aanwezig te zijn. Piet had weer last van een akelige snoek op zijn visplek die na een paar keer te zijn gehaakt pas na een uur verdween. Rond 13.00 uur verdween de stroom en de vis ook.


Oude Rijn (Zwammerdam) 11-10-20 / 13C - NW3 - bewolkt

Rinus: voor de eerste najaarswedstrijd gesponsord door John Kooij Hengelsport kom ik te zitten op stek 58 in vak D. Deze ligt bij de in de volksmond bekende ‘balken’ aan de Oude Rijn bij Zwammedam. Hoewel de ‘brasemvangsten’ op dit traject de laatste tijd tegenvielen gok ik toch op de feeder zo’n 4-5m uit de overzijde, je weet maar nooit. Natuurlijk zet ik wel een korte stok klaar op 5m en een licht feedertje op 15m. Hiermee hoop ik wat voorns te verschalken. Na deze stekken matig te hebben aangevoerd ga ik van start op de verre afstand en val met mijn neus in de boter (lees: voorn). De eerste korven leveren een aantal (ruis)voorns op maar naarmate de tijd verstrijkt worden de aanbeten minder, een patroon dat ik hier wel eens meer heb gezien. De korte stok levert naast enkele voorntjes niets anders op dan baarsjes. Op de korte feederstek kan ik weliswaar en aantal maatvoorns aan de schubben komen, maar niet in grote getale. De overkant blijft toch de stek waar ik het meest vertrouwen in heb en gelukkig komt dat uit. Naast nog een aantal (maat)voorns weet ik nog 1 platte, een halfwas en enkele bliekjes te vangen. Het ziet er naar uit dat ik, als ik zo eens links en rechts kijk, zeker niet als laatste zal eindigen. Temeer daar rechterbuur Berry tot nu toe zijn draai met de feeder aan de overkant (zijn specialisme) niet kan vinden. Tot halverwege levert dat slechts enkele voorntjes op maar daar komt verandering in, twee prachtige aanbeten leveren binnen het half uur twee zeelten van tegen de 2kg op. Met 1 exemplaar had ik het waarschijnlijk nog kunnen redden, maar 2 is iets teveel van het goede. Mijn vangstgewicht van 3,8kg levert een 2e plaats op, Berry gaat daar met 5,3kg ruim overheen, keurig gedaan Berry. De vangsten verder in ons vak variëren tussen de 1 en 3 kilo. Op een enkel buitje na prima visweer en heerlijk gevist. Verslag+uitslag van deze wedstrijd kan je lezen via deze link.

Aarkanaal (Nieuwveen) 30-09-20 / 18C - Z3 - bewolkt

Rinus: het is weer leuk met de vaste stok, als je tenminste van de voornvisserij houdt. Eerder afgelopen week al redelijk resultaat geboekt in Oude Rijn o.a. nabij ijsbaan Zwammerdam waar de teller ‘stokt’ op 115, daarbij wel enkele blieken en 5 platten die ik met de feeder en hair+wormen vang. Het kan overigens nog gekker want Erik laat me weten dat hij vandaag in Nieuwerbrug nabij de schaapskooi tot 151 stuks komt, overwegend voorns en voor 80% met de korte stok. Lekker bezig! Vandaag kiezen we weer voor een ijsbaan, maar nu die aan het Aarkanaal. De gok dat je daar de halve dag voor joker zit is aanwezig maar in deze tijd van jaar is dat risico mijns inziens niet zo groot. We gaan voor de stok op 11m (3m diep) en 4m onder het kantje waar een ´dobber minder´ water staat. Maar helaas lukt het niet op die korte afstand op enkele voorns en baarsjes na. De hoofdmoot van de ruim 80 vissen komen van 11m, waaronder naast kleine(re) vis ook mooie voorns, 2 platten en frappant genoeg 6 windes alle van rond de 30cm. Belangrijkste aas is de caster. Het werd wederom een lekkere dag met de stok.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 23-09-20 / 17C - ZW3 - bewolkt

Rinus: vandaag koersen we richting Amsteldrecht naar gedeelte bij ‘nieuwe kwekerij’, afgaande op berichten over leuke vangsten vooraan bij ‘paprikaboer’ (o.a. Dennis ca. 12kg) moet het toch hier ook lukken!? Eerder in de week een goeie dag gehad aan de Oude Rijn bij Buitenkerk met ca. 60 vissen voornamelijk (maat)voorn en met de vaste stok. Feeder was daar geen succes. Dus vandaag ook de stok maar gepakt in de hoop op een klus voorns, maar dat verloopt anders. Na een stroef begin komt de beet er van lieverlee in op 11m. Uiteindelijk kom ik uit op ca. 70 vissen, waarvan naast voorn en bliek frappant genoeg zeker 40 baarzen zitten maar ook 2 platten (zwaarste 2kg). Die baarzen (rond de 14-15cm) zitten echt overal, zo gauw je vlak voor je voeten het aas laat zakken ‘hangt’ er al één. Een dag aan dit water zonder de feeder is (voor mij) geen optie, dus leg ik ook de feeder uit met de korf op ca. 45m (= 10m uit de overzijde) met op de hair 2 wormen, kijken hoe dit afloopt. Het levert in elk geval naast een handvol blieken en halfwassen nog eens 6 platten op. Dichter naar de overkant is er minder ‘leven’. Ook bijzonder dat boilie of wafter vandaag niet één vis oplevert. Al met al tevreden qua vangst(gewicht), heb me niet verveeld.


Oude Rijn (Zwammerdam) 16-09-20 / 20C - NW2 - half bewolkt

Rinus: vandaag naar de Oude Rijn omgeving ijsbaan voor de 7e onderlinge wedstrijd van HSW ‘in corona tijd’, door vakanties en andere perikelen helaas met 6 deelnemers. Deze vissen in groepjes van 3 links en rechts v/h brugje. Gezamenlijk wordt een kleine 35 kilo vis gevangen en aangezien daar nagenoeg geen ‘echte’ platten bij zitten zijn we dus ‘lekker bezig’ geweest. Opvallend ook de grote voorns die hier en daar ‘onder het kantje’ worden gevangen, waar de echte grote baarzen het vandaag laten afweten. Wel is grote snoek aanwezig die zich tot vervelens toe op de gevangen voorns stort met materiaal pech tot gevolg. Zelf kom ik op stek 4 te zitten rechts v/h brugje waar ik op zeker de korte stok inzet maar geen resultaat mee kan boeken. Het moet dus komen van de feeder die ik kort op 17m heb afgesteld en ver op 10m uit de overzijde. Om en om vissend op beide afstanden levert dat een fiks aantal (schep)blieken en 2 platten op naast enkele voorns. Bij elkaar 8,9kg en dat is net voldoende om Wil-Jan af te troeven die op stek 6 op 8,6kg blijft steken. Aan de andere kant v/d brug doet Martin prima zaken met 7,8kg voornamelijk voorn gevangen met de vaste stok op ‘kort’ en 11m. Al met al een prima visdag met heerlijk weer. De uitslag:

Links van brugje                                       Rechts van brugje

1 Martin van Leeuwen           7860 gr         1 Rinus Reichard        8940 gr

2 Gerard Reijm                     5110 gr         2 Wil-Jan v Leeuwen   8610 gr

3 Gert v/d Bosch                   3270 gr         3 Leo den Ouden         880 gr


Heimanswetering (Alphen) 12-09-20 / 18C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag naar de Heimanswetering aan het Molenaarspad waar in de weide omtrek géén visser te bekennen is, een veeg teken..? De omstandigheden zijn prima voor de vaste stok dus gaat deze uit op 11m waar ruim 2m water staat. Er is nauwelijks of geen stroming dus komt er een licht dobbertje van 0,8gr met onderlijn 08/00 en haakje 18 ‘uit de koffer’. Met de cup breng ik 5 balletjes voer en een halve cup los aas, de strijd kan beginnen. Maar eerst leg ik nog even een feeder paraat die ik afstel op zo’n 10m uit de overzijde, voor het geval dat…! Met de stok is direct vis te vangen, overwegend bliekjes niet groot maar er is ‘leven’. Dit patroon is na ruim 2 uren nog onveranderd, zowel met staande haak als sleepje, dus probeer ik de feeder maar eens. Dit levert twee schepperjes op, een bliek en een platje, ook niet wild dus. Bij aanvang van het 5e en laatste uur is de situatie nog hetzelfde, er staan inmiddels een kleine 70 stuks op de teller. Het schepnet, tot dusver alleen gebruikt voor een aantal blieken met de feeder, komt in het laatste uur zeker nog van pas als ik definitief over stap op de feeder. Dat levert uiteindelijk 7 platten en alsnog een acceptabel eindgewicht op, dit uur nagenoeg alles gevangen op de combinatie worm/made. Ik ging dus voor de vaste stok, maar vond mijn heil in de feeder.


Diverse waters (update) 07-09-20 / 16C - W4 - half bewolkt

Erik: de laatste weken weer een aantal keer op pad geweest, ook weer met mijn eigen auto. Geeft weer een stukje vrijheid en flexibiliteit terug.

 

Enkele keren met ons team en enkele andere vissers onderling gevist, waarvan Ron de eerste 2 redelijk overtuigend won en ikzelf hoofdzakelijk met de vaste hengel heb gevist en genoten van mijn nieuwe vaste stok, maar moest erkennen dat je hier moeilijk mee wint, als er enkele met de feeder de platten erop hebben.

 

Vorige week zaterdag daarom de feeder genomen bij het 3de onderonsje in de Amsteldrecht, net voorbij het eerste stuk bij de grote bocht, waarbij ik op 6 zat voorbij die bocht, tegenover een groot ponton waar gebouwd werd. Wel het goede gevoel hebbende en met 18 scheppers ruim 20 kg gevangen, goed voor een 1. Ook de anderen hadden goed vis met resp. 15, 14, 13, 13 en 5 kg. Er zijn slechtere dagen, al hadden we wel een paar flinke buien waar ik me niet goed genoeg op had gewapend (volgende keer beter doen, ha ha).

 

Afgelopen woensdag heerlijk alleen gevist in de Oude Rijn richting de Steekterbrug, waarbij ik 5 uur afwisselend met de feeder en vaste heb gevist en met 23 scheppers (meeste leuke halfslag) en totaal 35 vissen heerlijk heb zitten genieten.

 

Als klap op de vuurpijl vandaag met Dennis v.d. Heuvel naar het NK Feeder meegegaan in  het NH Kanaal (Spijkerboor richting Westgraftdijk). Dennis als visser en ik als bankrunner/toeschouwer wat een mooie ervaring was. Met 166 (uit mijn hoofd) man een flinke happening en mooi (voor zover ik kan overzien) georganiseerd door Sportvisserij Nederland. Over het algemeen hele matige vangsten, maar een paar echte uitschieters. Dennis heeft er alles aan gedaan in het D-vak en goed gevist maar met 5 echte aanbeten, waarvan 3 het 1ste halfuur zat er niet meer in dan exact 1.500 gram. Er ontbraken helaas 1 of enkele bonusvissen voor een echt leuke klassering. Niettemin alles uit de kast gehaald en prima/geconcentreerd gevist!

 

Ik ben een paar keer in het C vak wezen kijken waar het ook hard werken was voor een beetje vis maar Jan Willem Plekkenpol er doodleuk (en echt niet op de kop) 30 mooie platten wist te vangen en dat gewoon op een kortere afstand. Wel met Ver de vase maar dat was ook toegestaan al moet je er natuurlijk wel een beetje bekend mee zijn. ik in ieder geval nauwelijks.

 

As zondag doen we met 2 teams mee aan een flinke trio wedstrijd in de amstel/nh kanaal en ARK. Zelf vis ik met Ron Hofland (NH kanaal) en Dennis (ARK). Andere team bestaat uit Koos (NH Kanaal), John (Amstel) en Berry (ARK kanaal). We hebben er zin in.


Oude Rijn (Zwammerdam) 05-09-20 / 17C - W4 - bewolkt

Rinus: de 6e onderlinge wedstrijd van HSW ‘in corona tijd’ vissen we in de Rijn op traject ijsbaan-futenbos. 11 deelnemers hebben zich hiervoor aangemeld en na welkom en loting uiteraard volgens RIVM richtlijnen zoekt een ieder zijn stek op, er staan 4 nummers links v/h brugje en de rest rechts. Al direct bij de start wordt vis gevangen, weliswaar klein maar we zijn ‘bezig’. Na verloop van tijd dreigt de beet toch weg te vallen en moeten we het een periode zonder doen, maar gelukkig niet voor lang. Naarmate de tijd verstrijkt hopen we natuurlijk naast de kleine(re) vis toch ook een brasem te vangen, helaas dat ‘geluk’ is alleen weggelegd voor de man op kop. Daar vist Ron en die weet wel om te gaan met de situatie als de platten zich melden. Hij legt uiteindelijk 11,4kg in de weegschaal en dat is ruim voldoende voor de winst, proficiat! Erwin de man op staart vist, geheel in traditie van de Rijn naar plaats 2 met 4,8kg. Niet met de vaste stok, overwegend zijn ding, maar met de feeder constant op een krappe 3/4 afstand. Zelf zit ik op stek 10 en vang met de korte stok op 6m wat voorn(tjes) en enkele baarzen, maar de meeste vis met de feeder. De gok om aan de overzijde een platte te verschalken blijft bij een gok, de meeste vis vang ik op 20m. De enige ‘echte’ aanbeet resulteert in een zeelt die, eenmaal rustig naar de kant gedrild, resoluut voor de waterplanten kiest. Het enige wat ik kan doen is een flinke dot planten scheppen in de hoop de vis ‘mee te krijgen’, helaas! Ik blijf steken op 4,2kg en de 3e prijs. Iedereen kan vis aanbieden dus wat dat betreft kan de morgen als geslaagd de boeken in. De uitslag:

1 Ron Sluyk                 11480 gr             7 Gerard Reijm          2740 gr

2 Erwin Keizer               4800 gr              8 Jan van Dam          2520 gr

3 Rinus Reichard            4240 gr              9 Arie Boom             2410 g

4 Wil-Jan v Leeuwen       3650 gr             10 Gert v/d Bosch     1500 gr

5 Piet de Groot               3480 gr             11 Siem Pellekooren  1450 gr

6 Martin v Leeuwen         2870 gr


Amsteldrecht (Nieuwveen) 02-09-20 / 21C - Z2 - zonnig

Rinus: vandaag gaan we voor de 5e onderlinge wedstrijd van HSW ‘in corona tijd’ naar de Amsteldrecht, ons doel is te vissen op het z.g. brede stuk hiervoor hebben we ook de vergunning ‘op zak’. Aan het water aangekomen blijkt het van de sluis tot aan Vrouwenakker ‘vol te zitten’ ook met wedstrijden (hoe zit dat met de vergunningen??), zodat we genoodzaakt zijn helemaal door te rijden naar achteren waar we met moeite nog een plekkie vinden. Met 10 man kunnen we helaas niet aaneensluitend zitten, twee man zitten vanwege een hekwerk en andere obstakels zo’n 50m verderop. Een ander fenomeen sinds enige tijd zijn de borden met geboden hier niet vissen of verboden te vissen, waarmee de bewoners proberen geen hengelaars voor hun deur te hebben. Nu is dit allemaal niet wereldschokkend, maar het geeft wel lichte irritatie, immers je hebt voor je vergunning betaald en er is nauwelijks ruimte voor jouw wedstrijd. Goed, we hebben toch nog gevist en de gezamenlijke vangst van 26,5kg geeft al aan dat er erg matig is gevangen, zeker als je de gewichten van de twee die voorbij de obstakels zitten in ogenschouw neemt. Daar op de nummers 9 en 10 ‘vechten’ Jan en Wil-Jan onderling uit wie met de winst naar huis mag. Met 8,3 respectievelijk 7,9kg is het verschil minimaal en trekt Jan aan het langste eind, proficiat! Overigens zijn dit de twee nummers waar brasem is gevangen. De overige nummers moeten het doen met aanzienlijk kleine(re) vis. De uitslag:

1 Jan van Dam                     8340 gr           6 Martin van Leeuwen           1750 gr

2 Wil-Jan van Leeuwen          7930 gr           7 Gert v/d Bosch                    820 gr

3 Piet de Groot                     2820 gr            8 Leo den Ouden                    680 gr

4 Rinus Reichard                   2210 gr           10 Gerard Reijm                         0 gr

5 Aie Boom                           1980 gr           10 Dick Rijsdam                         0 gr


Oude Rijn (Hazerswoude) 26-08-20 / 18C - ZW4 - bewolkt

Rinus: dinsdag (gisteren) ‘voor de storm uit’ nog een aantal uren gevist aan de Rijndijk ter hoogte van Culvita, met de feeder op 15m en korte stok op 4m. Op dit parcours tel ik bij aankomst niet minder dan 20 vissers incl. een klein wedstrijdje, hetgeen wellicht aangeeft dat hier ‘wat te loeren’ is. Bij mij in elk geval wel, uiteindelijk staan er zo’n 40 stuks op de teller, de vele donderpadjes niet meegerekend. Onder het kantje is dus best wat te vangen, veel bliekjes  en af en toe een mooie voorn. Met de feeder gaat het hoe meer de middag vordert steeds beter hetgeen resulteert in 6-7 platten en een serie halfwasjes en blieken. Andermaal het bewijs dat dit gedeelte van de Rijn redelijk vis geeft, ondanks de passage van 4-5 vrachtboten.


Nederrijn (Oosterbeek) 26-08-20

JanV: de 2e wedstrijd in de competitie in Oosterbeek is ook achter de rug en verliep nog slechter dan de eerste. Als je met 220gr 3e wordt weet je wel hoeveel er gevangen is. De grondels hebben veel erger dan vorig jaar de overhand, brasem wordt er niet gevangen en van af en toe een voorn word je al blij. De winnaar had nog bijna 3 kilo, nr 2 had 1900 gr, nr 4 had 160 gr en nr 5 had 60 gr. Afgelopen zondag de gezelligheidswedstrijd gevist in karperplas Het Broek in Gendt bij Nijmegen, waar de 22 deelnemers ook nog verrast werden met lunch en drankje van de vereniging. T.o.v. de vangsten in de Rijn werd er goed gevangen, niet sensationeel maar toch. De winnaar in gewicht had dik 16 kilo, de zwaarste vis was bijna 5 kilo. Zelf 3 grote vissen verspeeld, één aan de stok met elastiek van 1,6 mm die er vandoor ging met connector en al, einde verhaal met de stok. Ook met de feeder twee vissen die ik niet kon houden. Kwam uit op 7300 gr en eindigde toch bij de eerste tien. Na loting (was gescheiden blinde koppelwedstrijd ) werd ik gekoppeld aan iemand met 9 kilo en werden we 2e totaal. Er waren ook deelnemers die vóór de pauze niets vingen maar erna hun portie nog wel wisten te vangen.


Rottemeren (Zevenhuizen) 26-08-20

Sebastiaan: wind, wind en nog eens wind. Dat stond centraal in de vierde competitiewedstrijd van hsv Gr R’dam afd zev/mkp. Alles was wederom goed georganiseerd: Jorden de borden geplaatst, Sander professioneel - in pak - de loting verricht. Bijna iedereen had vandaag een mooi nummer want door het lange parcours ontstonden er veel kop- en staartnummers. Bij aanvang nog een flinke bui gehad, gelukkig de laatste, pas bij de weging weer wat regen. Voor Anton toch allemaal te veel, hij keerde huiswaarts en ook John haalde het eindsignaal niet. Gedurende de wedstrijd werd ‘windkracht 6 tegen’ getrotseerd hetgeen vooral voor de ‘stokkers’ lastig vissen was. Hans L. wist hier het beste mee om te gaan en viste op één stek op 30m een kleine 8kg bij mekaar, genoeg voor de winst. Hij vertelde na afloop: "Ik gebruikte maar 500gr. voer en heb met pellets gevist. De bodem was erg zacht, dus had ik ervoor gekozen om lichtere korven te gebruiken waardoor ik niet verder dan 30m kwam. Helaas nog een karper verspeeld!" Ik zat naast Hans en ving net als Jorden een platte op 5m uit de kant. Die van Jorden was een stuk groter hetgeen resulteerde in een tweede plaats. De nummers drie, vier en vijf zaten dicht bij elkaar met maar 140gr onderling verschil. Tijdens de wedstrijd nog bezoek gehad van controleur Harmsen en maat, zij voerden hun taak zeer serieus uit. De top 3:

  1. Hans L. 7985gr.
  2. Jorden  5050gr.
  3. Aad       4020gr.


Diverse (xxx) 23-08-20 / 20C - ZW3 - bewolkt

Rinus: korte update van afgelopen week waarin de hengels (voornamelijk feeder) achtereenvolgend werden uitgegooid in het Gouwekanaal, Rottemeren en Amsteldrecht. De vangstberichten over het Gouwekanaal zijn al enkele weken matig tot slecht, niettemin probeer ik het op dinsdag om te zien ‘hoe de stand van zaken’ is. Het ging inderdaad zeer moeizaam en na veel zoeken en wisselen met aas (vooral klein) kwam ik uiteindelijk tot 18 stuks waarvan dan weer wel 5 platten. Naast blieken en een enkele voorn ving ik nog enkele baarzen van formaat onder het kantje. Over de Rotte in feite hetzelfde verhaal, op donderdag kom ik daar weliswaar tot ruim 70 stuks op de teller, maar hoef alleen de eerste 2 vissen te scheppen. Nagenoeg allemaal bliekjes tussen de 12-20cm stortten zich op het aas, maakte niet uit of er 1 dan wel 4 maden, casters, een (stukje) pier of maïs op de haak zat. De vaste stok had zeker het dubbele aantal opgeleverd. Die dag dus geen platte gezien! De Amsteldrecht op zaterdag beantwoordde aan mijn verwachtingen rond deze tijd v/h jaar, niet (super) goed en niet slecht. Rond de 25 vissen op de teller, daarbij een 7-8 ‘echte’ platten naast een fiks aantal halfwasjes en bliek(jes). De zwaarste vissen zoals gewoonlijk van de overkant (attentie voor de bootjes blijft geboden!), de meeste echter uit het midden. Gevangen met alle soorten aas.


Heimanswetering (Woubrugge) 15-08-20 / 28C - ZW2 - half bewolkt

Rinus: voor de 4e onderlinge wedstrijd van HSW ‘in corona tijd’ gaan we ‘op tijd’ naar de Heimanswetering bij de molen, hoewel de wedstrijdvergunning ‘op zak’ blijkt dat er meer kapers op de kust zijn, ‘ons parcours’ kunnen we in elk geval veilig stellen. Op deze gelukkig wat minder hete zaterdag gaan de 10 deelnemers hoopvol van start, ingegeven door de overwegend recente positieve vangstberichten van dit water. Maar resultaten behaald in het verleden zijn geen garanties voor ….. etc.etc., de gezamenlijke vangst van 25kg geeft al aan dat het wel eens beter is geweest. Voor een goed resultaat moet je vanmorgen of op kop/staart zitten of minimaal 1 á 2 platten hebben. De moeilijkheid schuilt in dit laatste want vriend(in) brasem laat zich maar moeizaam vangen. Sommige platten laten zich verleiden door een boilie of wafter die frappant genoeg direct wordt ‘genomen’ na de eerste inzet met dergelijk aas, maar ga je er daarna op zitten wachten dan blijft het hééél lang stil. Dat je qua loting soms wat geluk kan afdwingen is bekend, maar als een ander – nu in deze corona tijd – voor de hele club loot en voor mij stek 10 uit de zak tovert is natuurlijk ook bijzonder. Zoals ik al zei zijn de platten maar mondjesmaat ‘aan de praat’ te krijgen, mij lukt dat maar één keer na veel pesten en peuterwerk met de feeder (op korte afstand 15m). Samen met de overige 35 vissen (blieken, enkele voorns en baarzen en vele grondels) op 25 en 15m en met korte stok kom ik aan 5,5kg en dat blijkt voldoende voor de overwinning. Aan de andere kant op stek 1 (links in de hoek) doet Gert zijn stinkende best maar blijft helaas ‘steken’ op 4,1kg, goed voor een 3-tje. Tussen ons in nestelt Ron zich met 5kg en een 2e plaats, overigens als enige met 2 platten. De uitslag:

1 Rinus Reichard        5560 gr                       6 Gerard Reijm          1290 gr

2 Ron Sluyk               5030 gr                       7 Jan van Dam          1130 gr

3 Gert v/d Bosch        4120 gr                       8 Piet de Groot          1050 gr

4 Arie Boom               3930 gr                       9 Siem Pellekooren    1040 gr

5 Leo den Ouden        1370 gr                       10 Martin v Leeuwen   620 gr


Rotte (Zevenhuizen) 08-08-20 / 30C - ZO2 - zonnig

Peter: zaterdag 08-08 hebben wij van HSV Gr R’dam afd Zev/Mkp de derde wedstrijd voor de Corona-Cup gevist in de Rotte nabij de Molenviergang. Met vijftien man zouden we deze wedstrijd aanvangen wat aanleiding gaf tot enige ruimtestress. Dat werd door goede afspraken met een van de molenaars perfect opgelost: twee mensen konden zitten op de privé steigers die tussen de reguliere vissteigers in liggen. Bij aankomst troffen we door de windstilte een olieachtig oppervlak bij een temperatuur van ca 18 graden. Niet het soort omstandigheden wat per se veelbelovend is maar evengoed een dag die je niet graag wilt missen. Bijna iedereen had dan ook een stroeve visserij waarbij vooral kleine vis acte de présance gaf. Niet dat de grote er niet waren maar die zag je te veel aan het oppervlak: brasem en karper lieten zich daar in de vroege uren veelvuldig zien maar kwamen slechts her en der, en nooit in aantallen naar boven. De uitslagenlijst onderstreept dit beeld. Een ander, opvallend verschijnsel waren de veelvuldig optredende schijnbeten: even vastpakken en direct weer loslaten. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het stroever. De temperatuur schoot dan ook omhoog naar ruim dertig graden bij een flauwe en veranderlijke wind. Uitzonderingen zijn er altijd en de meest markante was toch wel de heel mooie winde die Jorden ving (foto), en gevangen op de drijvende korst! En voor de winnaar (Sander Dreijer) als enige een grote brasem. Het onderstreept wat een mooi water we ter beschikking hebben. Klik voor de uitslag, foto en meer details op deze link.


Oude Rijn (Alphen) 08-08-20 

Rinus: de wekker staat op 5 uur maar is niet nodig, ben vóór die tijd wakker. Als ik een half uur later, nog half donker, weg rij zitten al mensen te vissen, ben dus niet de eerste! Het is zaak beschutting tegen de zon te zoeken onder bomen en dat vind ik nabij de Treinweg. Nu nog proberen ‘aan de vis’ te komen en ze te houden. Daarvoor 2 stekken gemaakt, op ca. 27m (waar het iets dieper is) en op 17m, de laatste stek zal vrijwel geen vis opleveren. Leg ook nog een korte stok 4m klaar voor net achter de plompen. Hiermee is er zeker wat te beleven alleen jammer dat bij vlagen de grondels de overhand nemen, maar tussendoor zijn ook voorns en baarzen te vangen. Van de stek op 27m moeten de ‘gewichten’ komen, naast diverse halfwasjes en (schep)blieken vang ik daar ook 11-12 exemplaren die van mij de noemer ‘platte’ krijgen. Bij elkaar 50 vissen (exclusief de ca. 25 grondels) die voor een acceptabel vangstgewicht zorgen. Tussen half 12 en 12 uur komt de zon achter de bomen vandaan, inpakken en wegwezen!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 05-08-20 / 23C - ZW3 - zonnig

Rinus: voor onze midweekse visdag gaan we naar de Amsteldrecht meer specifiek naar het zg ‘brede stuk’, daarover circuleren goede vangstberichten. Kennelijk hebben meer broeders-in-Petrus dat gehoord want daar aangekomen blijkt er een wedstrijd te zitten op onze beoogde stek (de winnaar ving 26 kilo hoor ik later). Dan maar een paar 100 meter naar links richting ‘Könst’, iets smaller hier dus meer rekening houden met de bootjes die beslist gaan komen. Ik wil aan overzijde tegen het riet vissen en maak ook een stek op 15m, de bodem aan de andere kant is erg vuil dus daar is het credo laat-liggen-die-korf, op straffe van een haak vol prut. Het begin is ronduit slecht, slechts een enkel platje en wat (schep)blieken staan er na anderhalf uur genoteerd. Maar geduld is (ook hier) een schone zaak met name aan de overzijde, daar is het (erg) lang wachten op een aanbeet die uiteindelijk wel gaan komen. Beide stekken leveren platten en platjes op (zo’n 15 bij elkaar), de zwaarste komen van de overzijde. Op 15m kan ik redelijk actief vissen en dat levert naast de platten nog zo’n 25 stuks (schep)blieken en bliekjes op. Geschat vangstgewicht rond de 20kg. Zoals wel vaker de laatste tijd blijkt de made weer favoriet, zelfs aan de overzijde waar op het eind met de worm(en), maïs en/of boilie geen enkele reactie meer is te ontfutselen, maar een haak (12) met 5 grote maden nog 2 bonusvissen oplevert.Amstel (Nes) 01-08-20 / 23C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag met HSW de eerder al geplande onderlinge koppelwedstrijd gevist in de Amstel nabij Nes, met mooi weer, op een heerlijk ruim parcours (dan aan Ron), in een prachtig water dat ietsje stroomt, wat kan er nog mis gaan….? De vangst natuurlijk, dat hebben we de afgelopen twee wedstrijdjes gezien, maar vandaag hebben we geen klagen afgaande op het gemiddelde resultaat van 7,5kg p.p. en natuurlijk is de ene stek beter dan de andere. Maar daar kan een goede loting weer een draai aan geven. De 5 koppels (lage opkomst door vakantie??) worden aldus gevormd, lootjes 1 en 2 vissen op stek één, 3 en 4 op stek drie enz. Om half 8 klinkt het startsignaal voor de 5 uur durende wedstrijd en vrijwel direct wordt over de hele linie vis gevangen, al zullen sommige dat niet zo ervaren. Feit is wel dat er perioden (zonder stroming) zijn dat de beet nagenoeg weg valt. Met Gert (op links) vorm ik (op rechts) vandaag het koppel op stek 1, hij neemt met de feeder continue de ‘overkant voor zijn rekening’ en ik switch tussen overzijde en de stek op 17m. Op ‘ver’ vangen we verreweg de meeste vis, het laatste half uur levert mij de ‘korte’ stek nog enkele bonusvissen op. Met ruim 28 kilo winnen we de pot en kunnen terugzien op een heerlijke vispartij. Op stek 3 vissen Martin (vaste stok) en Jan (feeder) naar een keurige 2e plaats met ruim 17kg. Aan de andere kant op stek 9 doen Ron en Leo daar net iets voor onder en eindigen met ruim 16kg op plaats 3. Zoals gezegd moeten de koppels op de tussenliggende nummers met minder genoegen nemen al moet gezegd dat het nog altijd ‘slechter’ kan dan de 7kg die zij nu vangen. Al met al een heerlijke vismorgen.


Nauernasche Vaart (Krommenie) 01-08-20

Theo: onlangs gevist in de Nauernasche Vaart achter het bos bij Krommenie, vanwege de wind. Na wat ‘knipwerk’ hadden we 2 mooie stekken gecreëerd waar we de feeder in stelling brachten. Besloten werd op 2 afstanden te vissen waar ik normaal geen voorstander van ben ivm het onderhouden van 2 stekken, stijf tegen de overkant en op 15 meter. Beide plekken aangevoerd, onderlijn met haak 14 erop met 3 mestpiertjes en een made en gaan…! Na wat wikken en wegen en uitproberen bleek dat er op beide afstanden vis was te vangen al zat er wel verschil in het formaat vis, de grote werden uiteindelijk verzilverd met de aloude pier. Na 6 uur vissen vonden we het welletjes, het beste was er in het laatste uur al vanaf. Zelf kwam ik aan 27kg en Cees aan 13kg, het kon slechter!


Plassen (Nieuwkoop) 30-07-20 / 24C - ZO2 - half bewolkt

Erik: afgelopen zondag met DennisH de 2e en afsluitende bootjeswedstrijd van de VWP gevist in de Nieuwkoopse Plassen. Hier voor de 1e keer aan meegedaan aangezien er een plekje vrij was. De 1ste wedstrijd werd 2 weken geleden onder prachtige weersomstandigheden gevist met redelijk gevangen en we hadden toen rond de 18,5 kg wat een 3e plaats opleverde. Voor de 2e wedstrijd hadden we bedacht om op de 1e plas (bij Hoogerwerf) te blijven en richting de paaltjes te vissen, in het verleden regelmatig een goede methode gebleken. We begonnen meteen met baarsjes en ander klein spul dus zakte de moed een beetje in de schoenen. Na een paar halfwasjes en een prachtige zeelt van 2,5kg van Dennis zijn we toch maar gaan verkassen op zoek naar een serie platten. Die andere stek op de 1e plas leverde het eerste half uur amper beet op, op zich niet erg want de kleinere vis kon ons op dat moment gestolen worden. Na een half uur kwamen dan toch de platten al bleef het aanvankelijk schrapen voor een vis. Om beurten vingen we met enige frequentie een brasem al waren ze niet alle van formaat en om half 2 vingen we allebei onze laatste platte. We hadden – gezien de omstandigheden – toch het gevoel een acceptabel vangstgewicht te hebben en nog belangrijker ….. tevreden dat we waren verkast. Met ruim 26 kg bleken we de 2e wedstrijd te hebben gewonnen en pakten tevens de overall winst over de 2 wedstrijden. Het ging maar om 7 koppels maar na alle corona shit en mijn k.. jaar, was ik wel gebrand om er het beste van te maken.


Nederrijn (Oosterbeek) 30-07-20 

JanV: ben weer aan de competitie in Oosterbeek begonnen en 2 weken geleden de eerste wedstrijd gevist, uiteraard werden de corona maatregelen in acht genomen. Iedereen ging met frisse moed de strijd aan en de verwachtingen waren hoog gespannen. Tevergeefs, het lijkt wel of het elk jaar slechter wordt op de rivier. Na 3,5 uur vissen had nr.1 1340 gr. nr.2 1130 gr. en nr. 3 960 gr. Zelf  was ik 4e met 690 gr. Na een begin met 3 voorntjes kwamen de grondels op het voer en van dit soort had ik er een stuk of 30 soms nog geen 5 cm groot, het is echt hopeloos. Hier en daar werd er een mooie voorn gevangen en deze mensen zaten dan goed. Brasem lijkt wel helemaal verdwenen niemand had er een of er een verspeeld. Zondag meegedaan aan de lang verwachte marathon van 6 uur op een ander stuk van de Rijn n.l. onder de sluis bij Renkum, hopende dat dit gedeelte beter was, maar weer…. helaas! Er werd gewonnen met slechts 4,3 kilo, verder een enkeling rond de kilo, zelf zat ik op nr.5 en wist ‘ze’ niet aan de gang te krijgen en eindigde met 630gr. Een nachtwedstrijd iets verderop in Opheusden resulteerde in vangsten van 60, 50, 45, 30 en rond de 15 kilo. Vreemd dat het ’s nachts wel lukt….!?


Berkelse Plas (Berkel en Rodenrijs) 28-07-20 / 21C - ZW4 - half bewolkt

Jorden: zaterdag 25-07 viste HSV Gr R’dam afd Zev/Mkp de tweede wedstrijd voor de Corona-Cup, ditmaal gevist in de Berkelse Plas. Met dertien van de zeventien man gaan we van start, zes man op de lange schuine kant, waar de wind schuin op stond. De anderen zaten in het 'o zo geliefde' riet, waar je veel beschutting door de huizen, genoeg ruimte achter je en wind in de rug vindt. Nadat de gehele Meerpolder (per ongeluk) wakker was gefloten door onze wedstrijdleider startten we droog onze wedstrijd. Er werd direct veel kleine vis gevangen, iets waar het water bekend om staat. Hier en daar waren er verhalen over een grote gevangen vis en één daarvan kwam Adriaan toe, hij ving een grote snoek van 90cm. Later bleek Jan de Zwart deze ook te hebben gevangen. Jammer voor hen maar deze tellen niet. Op nr. 13 (staart) zat onze nieuwkomer Peter Schumacher naast een ontketende Jan Benard, die maar liefst 8570gr. aan kleine vis en een karpertje ving. Jan beheerst de kunst van het stokken wel! Later zou blijken dat hij hiermee de tweede plaats had bereikt. Op nr. 7, het eerste nummer in de rietkant, zat Peter die de eerste wedstrijd van dit jaar (in maart) wist te winnen. Ditmaal deed hij er nog een schepje bovenop en pakte wederom de winst met ruim 13 kilo. Met maar liefst vijf grote maden op de haak wist hij de grote platten te verleiden. Naast hem wist Sander net voor tijd een grote brasem te vangen met de feeder, nauwelijks gebruikt maar was effe nodig omdat de boel aan de vaste stok in de war zat….., zeg maar een geluk bij een ongeluk! Ook Hans Lammeree ving nog een mooie brasem, maar die haalde het niet bij de prachtige zeelt die ook in zijn net zat. John was vandaag onze pechvogel, door lichamelijke klachten moest hij opgeven. De top drie van vandaag:
1.Peter Koevermans 13.270gr
2.Jan Benard 8.570gr
3.Sebastiaan Lockhorst 6.105gr

De volledige uitslag zie je via deze link: https://groot-rotterdam.nl/witvissen/hzm/wedstrijden/603-2e-wedstrijd-berkelse-plas


Oude Rijn (Zwammerdam) 25-07-20 / 20C - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: vandaag naar het futenbos op een stek halverwege dit parcours waar weinig plompenblad staat, zowel aan mijn kant maar ook aan overzijde. Daar maak ik een voerplek op zo’n 5-7m van de kant, aan mijn kant op 15m trek ik ook een paar korfjes leeg. Op deze stek blijft het lang onrustig door de aanwezigheid van kleine vis maar levert in het laatste uur toch enkele dikke platten op. Zo ook de ‘verre’ stek waar het aanvankelijk niet wil vlotten. Met af en toe een bliek, baars en voorn ‘loopt’ het zeer moeizaam, maar zoals gezegd wordt dit in de laatste uren goed gemaakt. Bij mekaar kom ik aan 8-9 platten en een 15-tal kleine(re) vis en bijna alle aassoorten levert wel vis op, van boilie tot maïs, maden en een (stukje) worm.


Amsteldrecht: midweeks viste de ouderenclub van HSW een onderling wedstrijdje aan de Amsteldrecht waar ik door omstandigheden helaas niet bij was, maar de leiding strak in handen lag van Martin en Gert. Helaas konden ook zij niet voorkomen dat de vis in omgeving paprikaboer niet thuis gaf en het op enkele stekken na volledig liet afweten. Maar ving je een vis dan weet je met het huidige formaat van vriend(in) platte in dit water met zijn vele gezichten dat je qua vangstgewicht omhoog schiet en mogelijk een prijsje weg kan slepen. In dat kader was de uitslag als volgt:

1 Dick Rijsdam 4010 gram

2 Jan van Dam 3900

3 Arie Boom 2000 gram


Gouwekanaal (Gouda) 18-07-20 / 23C - ZW2 - zonnig

Rinus: de eerste wedstrijdjes na de lockdown zijn een feit en ook HSW heeft vandaag een onderling wedstrijdje georganiseerd aan het Gouwekanaal met in acht name van de coronamaatregelen. Gelijk lopen we al tegen de situatie aan dat een groep vissers ‘ons aangevraagde deel’ v/h parcours hebben ingenomen en dat geeft irritatie. Iedereen wil wel weer een gezamenlijke vispartij hebben, helemaal niets op tegen maar kijk dan eerst voordat je met zijn allen neer duikt of je niemand in de weg zit. Pak het begin of eind van zo’n parcours zodat anderen ook kunnen vissen! En nog belangrijker: vraag voor zo’n betrekkelijk klein parcours vergunning aan of overleg zo nodig met die andere club wie waar gaat zitten! Dit gezegd hebbende gaan we vooraan bij de sluis loten, ‘coronaproef’ net zoals ‘het wegen’ na afloop. Dit laatste heeft wel eens meer moeite gekost want met 12 deelnemers komen we slechts aan een gezamenlijke 22,7kg. Het kanaal heeft zich wat de vangst betreft niet van haar beste kant laten zien. De meeste vis wordt frappant genoeg op het voorste smallere deel v/h parcours gevangen. En daar zit ook winnaar Ron die met een kleine 11kg zijn kopstek helemaal waar maakt. Proficiat! Zelf kom ik op stek 10 te zitten, kan maar 2 bliekjes met de feeder ‘scoren’ en moet de rest van mijn 930gr met de korte stok onder de kant schrapen. De uitslag:

1 Ron Suyk 10.890 gr

2 Wil-Jan van Leeuwen 3.900 gr

3 Erwin Keizer 2.260 gr

4 Siem Pellekooren 1.860 r

5 Jan van Dam 1.450 gr

 

Oude Rijn: afgelopen week nog naar de Rijndijk tussen Koudekerk en Alphen geweest en ondanks de scheepvaart alleszins redelijk gevangen. Zowel tegen de overzijde als op korte afstand van 15-17m was de vis te verleiden om het aas (veelal maden) te pakken. Aanvankelijk bliek en een enkele (mooie) voorn maar later op de dag kwamen de ‘platten .

 

Ringvaart: Theo viste maat Cees in de Ringvaart bij Lijnden. Stromen deed het in het begin zeker maar helaas maar een half uurtje, daarin werd overigens wel meteen vis, veel bleien gevangen. Cees op 2 afstanden  van 20 meter en 14 meter en ik op 1 plek op 22 meter. Een paar uur aardig vis gevangen met allerlei aas op de haak, maar de mestpiertjes kwamen er het best uit. Laatste 1.5 uur toen het al minder werd de hair erop met bolie of dummel of gewoon 3 grote slangen van wormen en dat leverde ook enkele zware vissen op. Na 5 uur vissen trok Cees met 13.5 kilo aan het langste eind en zelf kwam ik aan 11.5 kilo.

 

Rottemeren, Sebastiaan: vorige zaterdag met de club (Gr R’dam afd Zev/Mkp) sinds lange tijd weer een wedstrijd gevist. Door alle omstandigheden mogen we alleen vissen in verenigingswater, gebruikmakend van coronaprotocol en zo geschiedde: De avond voor de wedstrijd waren alle bordjes met wedstrijdvergunning geplaatst in de Rotte (Balkengat), evenals de nummers die op de weg en op het fietspad waren geschreven met krijt. Adriaan verzorgde thuis de digitale loting, waardoor we direct naar onze stek konden gaan, zonder bij elkaar te komen. Er waren veel nummers die links en/of rechts veel ruimte over hadden. Dit kwam door het gebrek aan steigers of het overschot aan riet. Kortom: Veel mooie stekken! De wind had de gehele week op de kant gestaan, maar qua vangst was hier niets van te merken. Er werd regelmatig kleine vis gevangen, iets waar de Rotte niet echt bekend om staat. Uiteindelijk was er één duidelijke winnaar: Aad Revet. Hij had veel meer dan de nr. twee Sander, die onder andere een platte ving van ca.3kg. Nieuwkomer Jan Benard had ook goed geloot en wist het ook grotendeels waar te maken: Een derde plek met veel mooie blieken. Jan de Zwart viel letterlijk met zijn neus in het water: Een nat pak met natte spullen was zijn deel. Gelukkig heeft Jan door kunnen vissen en was er verder niets aan de hand. Al met al zijn we erg blij dat we weer mochten vissen, ook het weer zat erg mee. We hebben een aantal nieuwkomers en dat is ook erg prettig. Nu hopen op een betere vangst….


Amsteldrecht (Nieuwveen) 11-07-20 / 16C - ZW2 - half bewolkt

Rinus: vandaag naar de Amsteldrecht op gedeelte vooraan bij de sluis. De feeder op ‘ver’ lag tegen de plompen aan de overzijde en een licht feedertje op 17m. Deze laatste levert aanvankelijk wat vis(jes) op, maar verder dan enkele bliekjes en voorntjes plus een paar halfwasjes kom ik niet. Na anderhalf uur is er kortbij weinig of niks meer te loeren. Zelfs nog even met de korte stok geprobeerd en niet eens beet gehad. Het grove geschut komt van de overzijde met 13 platten en dan zit je met het hier bekende formaat al gauw tussen de 15-20 kilo. De eerste exemplaren vang ik op 2 maïskorrels of een combi maïs/worm. Van lieverlee schakel ik over op de boilie of wafter en dat blijkt (nog) beter te werken. Na ruim 4 uur vissen is de koek kennelijk op want de beet is over.

Gouwekanaal: afgelopen maandag gevist in het Gouwekanaal, met de feeder op ca. 30m en met de korte stok op 4m. ‘Echte’ brasem heb ik niet gevangen, 1 of 2 zaten er dicht tegenaan. De feeder leverde verder wat bliek(jes) op in aantal zo’n 15 stuks. Anders ging het met de korte stok, hiermee was leuke sport te beleven bijvoorbeeld met een aantal forse baarzen van rond de 30cm, enkele mooie voorns en een handvol blieken bij elkaar nog eens ca. 30 stuks. Qua aantal en gewicht uiteindelijk niet eens ontevreden.


NH Kanaal (Spijkerboor) 11-07-20 

Theo: afgelopen zondag met de club met  8 man in het NH kanaal gevist voorbij Spijkerboor, achter het bos hadden we de wind achter. We hebben gekoppeld met 4 koppeltjes en de vangst was niet best alhoewel…? Zelf ben ik begonnen op 4 meter uit de overkant, waardeloos na 1 uur 1 schele pos! Cees mijn maatje op kort niks en 3 kwart 1 vis, andere koppels ook slecht. Behalve op staart daar zat Cor Hofstede strak in het riet toch wel vis  te vangen. Dan gaan we dat ook doen en dat was een goede keuze want dat leverde nog ruim 10 kilo op. Cees op kort en lang pakte nog 9 kilo dus totaal 19 kilo. Niet genoeg voor de winst want die ging naar Cor en Vries met 20.500 gram. De 2 andere koppels vingen in vergelijking niet nest, Johan en Arie 4.500 gram en Gertjan en Ton 6.500 gram. Uiteindelijk toch een gezellige dag gehad, het broodje warme worst en een sappie van Ton en Gertjan heeft daar zeker aan bijgedragen.


Heimanswetering (Alphen) 04-07-20 / 17C - ZW6 - zwaar bewolkt

Rinus: deze week vis ik een paar maal in de wetering aan het Molenaarspad, niet in de laatste plaats vanwege de harde wind (zeker vandaag). Beide keren kom ik aan aantallen tussen de 60-70 stuks zowel groot als klein, de vervelende donderpads niet meegerekend. Deze zijn voornamelijk onder de kant te vangen met de 4m stok naast wat voorn, bliekjes en (uit de kluiten) gewassen baarzen. Deze geven mooie sport maar zwemmen ook zomaar door de onderlijn heen. Het gewicht komt evenwel van de feeder zowel op de 17m lijn als 2m uit de overzijde. Het betreft hoofdzakelijk (schep)bliek tot een aantal platten en platjes. Opvallend dat wat dit laatste betreft er woensdag, met 3 zandschuiten en meer pleziervaart, meer te beleven viel. Het begin op beide dagen was overigens zeer moeizaam met in de eerste uren periodes met geen of weinig beet, maar dat verandert in de loop van de dag in positieve zin. Het venijn zat dus zoals wel meer gebeurt in de staart!