Vangsten 2019


VANGSTEN 2019Alle bezoekers van deze site fijne feestdagen en een voorspoedig 2020 toegewenst!Gouwekanaal/IJssel (Gouda) 30-12-19 / 5C - ZW3 - zonnig

Rinus: na een weekje ‘rust’ wordt het weer tijd voor een paar uurtjes aan de waterkant. Daarvoor ga ik (met Gert en Tinus) naar het Gouwekanaal, ook in deze tijd v/h jaar altijd wel goed voor ‘een visje’…!? Jammer genoeg kunnen we dat vandaag niet zeggen, ondanks de prachtige zonnige dag die ons wordt voorgeschoteld. Na 2 uren vissen kan alleen Tinus melden ‘iets’ van een aanbeet te hebben waargenomen, maar niet meer dan dat. Overigens zaterdag heeft hij hier 3 uur ‘voor niks’ gezeten. Al met al een goede reden om vroegtijdig of te kappen of te verkassen. Ik kies voor het laatste en binnen no time heb ik aan de andere kant van de sluizen in de Buiten IJssel een iets zwaarder feeder uitgepakt. Ruim een kwartier en enkele korfjes verder zie ik een tikje op de top, gevolgd door één uitgekauwde made (van de vier). Wellicht zit de haak ‘te vol’ met dit aantal en vis daarom verder met 2 maden, 1 door de kop en 1 door de kont geprikt, zoals de Engelsen zo mooi zeggen met ‘double maggot’. Twee uur verder heb ik 10 platten op de kant, variërend van een ons of 7 tot ruim 1,5kg. Voor de laatste vispartij in dit jaar kan ik zeggen ‘eind goed, al goed’.


Holl. IJssel (Haastrecht) 24-12-19 / 7C - ZW5 - bewolkt

Rinus: vandaag met recht één v/d donkere dagen voor Kerst, veel wind ook dus zoek ik een beschut stekje aan de z.g. 'Stille' IJssel op waar hopelijk een voorn(tje) kan worden gevangen met de vaste stok op 7m!? Dat blijkt na een half uur vissen nog niet zo eenvoudig, het eerste teken van leven is een posje. Doch dit wordt gevolgd door 4-5 voorntjes maar helaas niet meer dan dat. Na 2 uur vissen staan er 15 op de teller waarvan slechts 1 schepper, toch maar effe het feedertje uitpakken! Het is hier niet breed dus clip de lijn vast op 3/4 dat is ca. 17m. Bij het eerste korfje zie ik al ‘leven’ en geloof het of niet de tweede korf levert een platje van een ons of 8 op. Er volgen in het resterende uur nog een tiental scheppertjes, blieken en voorns. De feeder wint het van de stok en dat vind ik hier verrassend!


Oude Rijn (Koudekerk) 23-12-19 / 8C - ZW4 - bewolkt

Rinus: zaterdag enkele uurtjes in de Oude Rijn gevist en wij zijn daar niet de enige, als we arriveren zie ik er naast enkele koppeltjes ook individuelen en zelfs een wedstrijd vissen. Dit geeft aan dat dit traject van de Rijn volop in de belangstelling staat en kennelijk ook goede vangsten voortbrengt. Het doet mij nog meer deugd dat ik ook Erik weer aan de waterkant zie. Na een lichamelijk nare en zware periode krabbelt hij langzaam uit het dal en probeert weer wat vis te vangen. Weliswaar bijgestaan door maatje Dennis die hem haalt en brengt en zo nodig de helpende hand biedt (waarvoor hulde!). Samen hebben zij een heerlijke morgen al zijn de vangsten nog-niet-je-van-het (op zondag doen zij het nog eens dunnetjes over met ruim 6kg p.p. aan de Treinweg). Hier bij Koudekerk vangen volgens Frits (mijn ‘reporter ter plaatse’) Cor en maatje uit Leiden even verderop wel een leuk netje vis, naar schatting beide rond de 7-8 kilo. Zelf kom ik niet verder dan een 7-tal mooie blieken, 2 voorns en een pos. In het vierde uur is het in tegenstelling tot vorige keer over en uit, de beet is totaal verdwenen. Verdere resultaten hier zijn mij niet bekend.

Aarkanaal (Ter Aar) 18-12-19 / 7C - Z3 - half bewolkt

Rinus: zaterdag j.l. niet gevist, druk met (voorbereiden van) seizoensprijsuitreiking van HSW, was weer gezellig (ondanks matige opkomst). Dus is het nu weer tijd voor een paar uurtjes aan de waterkant, te beginnen met maandagmiddag aan het kanaal nabij de roeivereniging. Hier pak ik het feedertje uit op ca. 20-22m en al bij het derde korfje de bekende tikjes op de top die we toekennen aan voorntjes. Daarvan vang ik er een stuk of 4-5 waarna de top iets minder nerveus doorbuigt en blijft staan. De eerst brasem ‘hangt’ en geeft mooie sport op het lichte materiaal dat ik heb ingezet. De platten hebben er kennelijk zin in want naast de in totaal 13 voorntjes vang ik ook 13 platten, niet alle even groot maar wel enkele die tegen de 2kg aanschurken. Maden + het bekende stukje worm zijn weer favoriet als aas.

Voor vandaag (woensdag) heb ik een verzoek gehad van tweedejaars studente aan de Fotovakschool Sabine om een dagje ‘mee te lopen’. Voor een schoolopdracht wil zij een totaalplaatje maken van een dagje vissen, met als kers op de taart natuurlijk een foto van een ‘grote platte’. Nou dan ben je bij mij aan het goeie adres (dacht ik…) en – afgaande op afgelopen maandag – nodig ik haar uit naar het kanaal te komen, want daar zou het moeten lukken!? Natuurlijk pak ik voor deze gelegenheid zowel de stok als de feeder uit en zet verder alle toeters en bellen klaar om het beeld zo compleet mogelijk te krijgen. Interesse heeft de fotograaf genoeg want uitvoerig vraagt zij over zaken als voer, aas, hengels, dobbers, korven en soorten visjes die ik met de vaste stok vang. Voorlopig materiaal voldoende voor een hele serie foto’s en nu maar wachten op die ene ‘grote’ vis! Maar daar schort het vandaag aan, de 'grote jongens' laten zich in tegenstelling tot maandag (nog) niet vangen. Al hetgeen ik haar kan tonen is slechts een bliek van even in de 30cm op de feeder en op zich is zij daar content mee. Om 14 uur en een paar honderd foto’s rijker houdt zij het voor gezien en bergt haar spulletjes op. Echter op het moment dat zij haar auto start loopt de top van mijn feeder krom en ‘hangt’ de eerste platte van de dag. Dit moment laat zij begrijpelijk niet schieten en haalt enthousiast nog even de camera uit de tas, eind goed al goed! Ik plak er nog een uurtje aan vast en eindig op ca. 45 voorns, enkele windes, 1 bliek en 6 platten (4 met feeder, 2 met stok). Dus ook voor mij, eind goed al goed! Ook wat de (haarscherpe) foto's betreft, klik erop en oordeel zelf.

Diverse waters 18-12-19 

JanH: vandaag een mooie visdag gehad aan de Oude Rijn op één van jouw locaties aan de Treinweg/Perenbomen. Gevist op 25 meter ving ik in totaal 17 brasems/skimmers en deze mooie baars. Bij elkaar een geschat gewicht ca. 12 kg. Gewisseld met aas, stukje worm met 1 made was favoriet. 


RonS: samen met Piet naar Spakenburg geweest voor een heerlijk dagje ‘op de voorn’. Zelf kwam ik op 192 stuks en Piet noteerde er 87. Bij elkaar kwamen we tot een 120 stuks die we kunnen klasseren als ‘mooie voorns’. We hebben ons best vermaakt.


Martin en Rob: doen daar in Woerden weinig voor onder met respectievelijk 135 en 200 stuks.


JanV: zondagmorgen geprobeerd in de Oude Rijn te vissen bij Woerden op het parkeerplaatsje, lekker met de wind in de rug. Helaas werd dit niets omdat de wind dwars over het water stond. Daarom – en dat waren we al eerder van plan – zijn we doorgereden naar het Amsterdam Rijnkanaal bij Breukelen. Als we eindelijk daar aangeland zijn kunnen we om 9.00 uur gaan vissen. Om een lang verhaal kort te maken, om half één hadden we de man 6 visjes, maar goed er was wat te loeren. Misschien dat het in het voorjaar weer de moeite waard is o het te proberen, we gaan het zien.


Gouwekanaal (Gouda) 11-12-19 / 5C - ZW3 - half bewolkt

JanV: dinsdagmorgen even in het Gouwekanaal wezen vissen bij de Julianasluis bij de loopplank. Van horen zeggen waren de vangsten zaterdag goed, maar zondag uitermate teleurstellend. Zelf vond ik het nog niet eens zo slecht vandaag. De eerste twee inworpen leverden gelijk al vis dus dacht ik dat wordt het, maar helaas aan het eind van de morgen stonden er slechts 8 vissen op de teller,  wel alle scheppertjes maar geen echte brasems. Alles gevangen aan de kleine maden onderlijn 0,10 en haak 14. Drie andere vissers hadden bepaald ook geen beste morgen, de eerste ging om 11.15 uur al weg, had geen beet gezien, nummer twee had om 12.15 uur toen ik stopte 1 vis de nr.3  weet ik niets van. Vanmorgen wel veel uitgekauwde maden gehad, maar die leverden geen vis op.

Rinus: woensdag ook naar het Gouwekanaal geweest en ook nu een uitermate moeizame start met in de periode tussen 11 en 13 uur slechts 2 visjes op feederafstand van ca. 20-22m. Van lieverlee werd het iets beter en kwamen ook de aanbeten beter door. Om 15.30 uur stond de teller op 15 waarvan de laatste exemplaren de hier ruim aanwezige ‘halfwasjes’ waren. Inderdaad, ook nu stonden maden op het hoofdmenu.


Oude Rijn (Koudekerk) 07-12-19 / 9C - ZW4 - bewolkt

Rinus: midweeks andermaal naar de Rijnhaven, zelfde stek, zelfde (feeder)afstand en zelfde weertype als vorige week. Toen leuk en verrassend een aantal grove vissen gevangen, dit keer niet eenmaal beet! Ik hou het 2,5 uur vol en vind het hier dan welletjes, heb nog 2 uurtjes om het in de Rijn te proberen aan de Rijndijk ter hoogte van Hoorn. Pak het lichte feedertje uit en voer twee korfjes op 15-16 m, binnen 10 minuten geeft het derde korfje al vis. Na 2 uren vissen kom ik ondanks de passage van 4 boten aan 10 exemplaren, alle scheppers waaronder 2 platten. Vandaag ga ik weer die richting op al bouw ik vanwege de harde wind mijn materiaal nu op aan de linkerkant nabij de z.g. konijnenboer. Wederom de feeder op 15m en ééntje op dezelfde afstand vanaf de overzijde. Wil kijken welke stek als eerste resultaat geeft en dat blijkt kortbij te zijn, ver weg geeft alleen het laatste anderhalf uur vis. Na vijf uren vissen staat de teller op 33 waarvan 80% scheppers, maar slechts enkele exemplaren krijgen van mij het ‘predicaat’ brasem. Voor het overgrote deel zijn het blieken en halfwas platjes (oftewel ‘skimmers’, om er maar eens een Engelse term tegenaan te gooien). Verder nog een paar baksteenvoorns en een winde. Hoewel op de meeste ‘gewone’ aassoorten wordt gevangen, is de combinatie van een stukje worm met een made of pinkie het meest in trek. Wederom verrassend hier!

Oude Rijn (Zwammerdam) 30-11-19 / 3C - Z2 - half bewolkt

Rinus: de traditionele Sinterklaaswedstrijd van HSW is gevist in de Oude Rijn aan de Buitenkerk onder prima weersomstandigheden maar met wisselende vangsten. Liefst 15 deelnemers hadden gehoor gegeven aan de oproep en waren dus om 07.30 uur aanwezig voor de loting die eveneens traditioneel is gebeurd met de loodjes op de achterzijde van een speculaaspop. Het traject werd verdeeld in 2 vakken waarin 2x 2 uur werd gevist met in de pauze de gebruikelijke choco+boterletter (dank aan de gulle gevers). Gezamenlijk werd ca. 38 kilo aan gewicht ‘in de schaal’ gelegd hetgeen alleszins redelijk is, al gebied de eerlijkheid te zeggen dat door omstandigheden het netje werd meegewogen. Niettemin had iedereen vis ter weging en dat is weleens anders. Uit de zak-van-Piet kwam voor mij pop-met-nummer1 tevoorschijn, dus dan moet je ‘het waarmaken’! Vanmorgen lukte dat want als één van de weinigen wist ik enkele platten te vangen. Daarbij nog wat mooie voorns, baarzen en wat klein grut, hoofdzakelijk met de feeder op 7m uit de overzijde. Dezelfde afstand met de vaste stok leverde nog een 10-tal visjes op, alles bij elkaar genoeg voor de winst van vandaag. Ron werd tweede op kantnummer 2. In vak B een identieke situatie, hier pakte Piet de winst op staartnr 15 en werd Erwin tweede op stek 14. Zo kennen we de Oude Rijn dus weer. De prijzen werden als volgt verdeeld:

Vak A:

1 Rinus Reichard 5030 gr

2 Ron Sluyk 3550 gr

3 Jan Verhoef 2680 gr

4 Arie Boom 2400 gr

Vak B:

1 Piet de Groot 3890 gr

2 Erwin Keizer 3030 gr

3 Gerard Reijm 2690 gr

4 Jaap de Jong 1980 gr.

Heimanswetering/Rijnhaven (Alphen) 28-11-19 / 10C - W3 - bewolkt/regen

Rinus: maandag naar de Heimanswetering ‘aan de huizenkant’ vanwege de oostenwind, ziet er prachtig uit voor de vaste stok en die gaat ook uit op 12m, dichterbij erg ongelijk. De eerste inzetten leveren een voorn, baarsje en grondel op, daarna een tijd lang stilte. Met af en toe nog een mini visje wordt het met de stok niets meer. Gelukkig heb ik ook een feederstekje gemaakt en dat levert in de loop van de middag nog  een 15-tal vissen (halfwasjes/blieken) op. Op woensdag, de (forse) wind zit nu ZW, ga ik het proberen schuin aan de overzijde t.o. de oude betonfabriek (die inmiddels afgebroken is). Maar ook hier levert de stok nauwelijks vis op en vang ik na en 3 kwartier met de feeder 2 platjes en een bliek, binnen de 10 minuten. Ik kijk het nog 3 kwartier aan en als blijkt dat het niks meer wordt ga ik maar verkassen. Voor de rest van de middag vis ik in Rijnhaven, lang niet geweest en bij mijn weten komen er ook nauwelijks (gunstige) berichten over binnen. Een havenvisserij associeer je met voornvangsten, maar als je dat hier vanmiddag voor ogen hebt kom je bedrogen uit. Ik pak alleen de feeder uit op ca. 25m en dat is hier net vóór de midden met en diepte van ca. 5m. Twee korfjes voeren en met de derde gelijk vissen (het bekende patroon). Terwijl ik een kop koffie inschenk komt er een tikje op de top…, 1 made aangevreten! Als dit na een uur het enige wapenfeit blijkt, berust ik al in de gedachte dat ‘het verder wel niks meer zal worden’!? Maar… weer een kwartier verder loopt de top ineens rond met als gevolg dat er even later een dikke platte vanuit de diepte naar de oppervlakte komt, bij onze club noemen ze zo’n vis een ‘dijakker’. En het zal niet bij die ene blijven, in de anderhalf uur dat ik nog vis komen er nog 6 bij, alle met niet te missen aanbeten en 2 maden + stukje worm op de haak. De enige twee zeikerige beten leveren een voorn en een baars op! Al met al verrassend.


Oude Rijn/Aarkanaal (Alphen) 23-11-19 / 6C - O3 - half bewolkt

Rinus: deze week weer eens naar de Rijn geweest omgeving Treinweg waar de vangst matig tot redelijk was ofschoon er altijd wel wat te wensen over blijft natuurlijk…! Met de feeder vis ik van ca. 25m 17 vissen binnen die op een enkele na wel alle geschept moeten worden, doch geen ‘echte’ platten daarbij. Qua gewicht overigens niet echt slecht, qua aantal zozo. Zaterdag gaan we naar het Aarkanaal waar ik  nu (ook) de vaste stok uitpak – afgaande op de voornvangst van vorige keer – met een feedertje als alternatief. Helaas is de weersituatie totaal anders dan de laatste keer en dat leidt waarschijnlijk tot de zeer moeizame start die wij alle drie ervaren. Met pijn en moeite levert het eerste uur enkele visjes/baarsjes formaat postzegel op, pas in de laatste uren gaat het iets beter ‘lopen’. Kom uiteindelijk tot 60 vissen waarbij 2 platten en 3 halfwasjes met de feeder, maar voor de rest voorn(tje)s en een enkele winde. De caster staat vandaag niet op het menu, slechts 1 made of 1-2 pinkies op de haak geprikt wordt ‘genomen’.


Heimanswetering (Alphen) 23-11-19 

Bert: zondag 17-11-2019 de inhaler van de gestopte wedstrijd nr 3 van de vaste stok comp. Van HSWV Alphen. Toen werd er gevist in het Amstel-Drecht kanaal maar gehoord hebbende van de vangsten in de afgelopen week daar werd er besloten om maar uit te wijken naar de Heimanswetering  tegenover de oude en reeds grotendeels gesloopte betonfabriek. De omstandigheden waren prettig te noemen bijna geen wind en dus goede omstandigheden om met de stok te vissen. De vis werkte ook al mee er werd met de 10 aanwezigen bijna 48 kg vis gevangen daarbij moet wel rekening worden gehouden met de Amstel vangst omdat we deze er maar bij opgeteld hebben. Dag-winnaar werd ik zelf met 7000 gram op plaats 2 en 3 resp Gerard en Joop S met 6900 en 6850 gram. Arie v d Laken wist hier het hoogste gewicht op de schaal te brengen namelijk 6250 gr en dat is gezien de tijd van het jaar naar mijn gevoel niet slecht te noemen. Arie bleef met zijn vangst dan ook eerste in deze comp. Omdat hiermee een eind is gekomen van het zomerseizoen kon ook het klassement vast gesteld worden voor de verenigingskampioen. Hier wist Gerard Groen de meeste  punten bij elkaar te sprokkelen. Hij mag voor een jaar de wisselbeker thuis ten toon stellen. Alle winnaars van harte en nu op naar de wintercomp te beginnen a.s zondag met de koppel comp. Klik hier voor uitslag en eindstand. 


Aarkanaal (Ter Aar) 16-11-19 / 5C - ZW3 - bewolkt

Rinus: na een week met regen(bogen), een slag onweer en koude nachten ga ik voor de verandering eens naar het Aarkanaal omgeving roeibaan. Geen idee wat daar te verwachten is maar op de één of andere manier staat het water mij wel aan. Met de lichtste feeder peil ik op ca. 25m waarbij het opvallend is dat de eerste korf in zijn val wordt onderbroken, net of deze op een ‘levend’ object valt en voelbaar een schrikreactie veroorzaakt. Een indicatie van aanwezige vis…? Bij de start één korfje voeren en met de tweede gelijk vissen, op de haak (16) aan onderlijn 11/00 2 maden + 2 pinkies. Binnen 2 minuten loopt de top ietsje krom, aantikken en hangen die eerste brasem! Precies op dat moment komt ‘de fotograaf’ langs dus even ‘klikken’, als hij weg is gaat korfje nr 3 te water met hetzelfde aas op de haak. Ditmaal duurt het iets langer maar binnen 3 minuten ‘hangt’ platte nr 2, nog groter dan de eerste. Een wonderlijk begin al zeg ik het zelf, zou mijn indicatie kloppen…? Het wordt in mijn ogen in elk geval een bijzondere dag qua vangst, na 4,5 uur vissen heb ik 10 platten ‘op het droge’, met tussendoor nog een 20-tal voorn(tje)s die natuurlijk ook mee willen eten ‘uit de ruif’. Deze is overigens niet tot de rand toe gevuld want ik vis met een piepklein korfje waarin niet al te veel levend aas. Met het verstrijken van de tijd blijkt dat slechts 1 of 2 (dode) maden op de haak al dan niet met een stukje worm voldoende is om een aanbeet te ontlokken. Kortom een heerlijke visdag met een zeer verrassende vangst.


Heimanswetering (Woubrugge) 14-11-19 / 6C - Z3 - bewolkt

Bert: zondag 10-11-2019 Vaste comp wedstrijd nummer 9 van HSV Alphen werd gevist in de Heimanswetering bij de molen. Hoewel de uitzetters al vroeg aanwezig waren aan de waterkant om de nummers te plaatsen tegenover de oude betonfabriek of wat daar nog van over is moesten ze toch uitwijken naar het stuk bij de molen. Er waren op de eerder beoogde plaats al vissers aanwezig, uitwijken was nog mogelijk dus omrijden naar de molenkant. De week ervoor was de vangst al niet best maar vanmorgen spant toch wel de kroon tot nu toe. Met de 10 deelnemers werd er totaal 9240 gr gevangen, troost het was prachtig weer. Dagwinnaar werd Joop Zuidam met 2900 gram en op 2 en 3 de gebroeders Henk en Gerard Groen met resp 1100 en 1090 gr. Deze uitvoering maar snel vergeten en op naar de laatste wedstrijd van deze comp. Dat wordt een inhaler met hopelijk een betere vangst. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


NH Kanaal (Neck) 14-11-19 

Theo: Ben van de Ark is nipt maar wel opnieuw de kampioen van HSV de Vrije Visser geworden. Afgelopen zondag werd de laatste wedstrijd gevist in het N-H Kanaal te Neck. Waar we van te voren al bang voor waren kwam ook uit, nachtvorst, geen stroming en totaal geen activiteit op het water, dus weinig strijd te verwachten voor deze laatste fase van de competitie. Baarsjes en posjes en een enkele brasem op de kop plaatsen was de vangst vandaag. Jammer, een slechtere laatste wedstrijd is haast niet denkbaar. Cor had bij het gemaal nog 4.100 gram en werd hiermee afgetekend winnaar. De overige  12 deelnemers zetten gewichten neer variërend van 150 gram tot een kilo. Over het hele seizoen genomen 

zijn de vangsten weer minder geweest dan andere jaren, we zullen maar niet ‘wanhopen’….! Op de commercials vissen is voor ons geen optie!

Einduitslag:

1 BEN VAN DE ARK           25 PUNTEN    75.800 GRAM  (winnaar punten klassement 2019)

2 PHIL MULDER                25 PUNTEN    73.780 GRAM 

3 VRIES STOMPHORST      30 PUNTEN    74.970 GRAM 

4 JOHAN PUPER                32 PUNTEN    77.905 GRAM   (winnaar gewicht klassement 2019 )

5 DIRK VAN RIJN              34 PUNTEN    57.915 GRAM

6 COR HOFSTEDE             35 PUNTEN    64.095 GRAM

7 THEO MEEUWENOORD    39 PUNTEN   65.875 GRAM

8 CEES VAN RHIJN            53 PUNTEN   46.000 GRAM

9 RON PUPER                    58 PUNTEN   46.235 GRAM

10 ARIE SCHOUTEN           58 PUNTEN   33.545 GRAM

11 KOOS VAN DE ARK        64 PUNTEN   29.975 GRAM

12 GERT-JAN VERKERK       74 PUNTEN   25.675 GRAM

13 TON KOOPMAN              77 PUNTEN   24.100 GRAM

Aankomende zaterdag nog een gezellige feestavond ter afsluiting v/h seizoen en dan maar wachten op ons nieuwe wedstrijdseizoen dat eind maart 2020 begint.


Rondje.....etc. (2) 12-11-19 / 5C - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: tot kort waren de vangsten in de regio nog redelijk maar met de koud(er) wordende nachten hebben we net als alle jaren te maken met een periode van mindere vangsten. Vorige week nog visten JanV en Erwin aantallen van 40 en 70 stuks bij elkaar in het Gouwekanaal bij het sluisje achterin, wel allemaal kleine vis en geen brasem gezien. JanV viste 2 keer in de Leidse Vaart op de eerste visstijger bij de parkeerplaats en ook daar alleen voorns met mooie exemplaren er tussen, aantallen van 39 en 34 stuks. Afgelopen zondag is hij bij de roeivereniging in het Aarkanaal geweest, in 2 ¾ uur 40 kleine voorns en een brasem van 53 cm. Van Wil-Jan hoorde ik dat hij vrijdag j.l. in de Amsteldrecht is geweest, met z’n tweeën géén beet gehad! In wel een ‘winterwater’ als het AR Kanaal bij Diemen viste hij+maatje zondag 10kg bij elkaar, goed voor een 3e plaats. Dirk en Cees v/d Schaft kwamen tot 11kg en plek 2, gewonnen werd er door Pansier/Hermsen (alweer) met 14kg. Zelf viste ik dit weekend een aantal uren in het Gouwekanaal met wisselend resultaat. Schepblieken kwamen er uiteindelijk wel als je maar lang genoeg blijft zitten, maar aanvankelijk waren het voorntjes en grondels van postzegelformaat en – frappant genoeg – weer een aantal krabben, 5 in  getal! Op de valreep nog een berichtje van Frits die vorige week zaterdag met 8 man in de Heimanswetering viste met 3,5kg voor de winnaar en 3kg voor nr 2. De rest tussen 0,5-2kg. Maar het kan nog slechter volgens Frits die afgelopen zondag met 37 man in de Rijn viste ter hoogte van Hazerswoude (konijnboer) waar de winnaar net boven de kilo uit kwam en de rest varieerde  tussen 0-1kg. Zelf kwam hij tot één baars van 125 gram.

Dat er ook vrolijker berichten zijn hoor ik zojuist, in de haven van Elburg wordt momenteel heel goed gevangen. John (Kooij) viste daar zondag jl een wedstrijd en zat met 20 kilo niet in de prijzen!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-11-19 / 6C - ZW3 - half bewolkt

Bert: zondag 03-11-2019 de negende en laatste wedstrijd van de vrije hengel comp. van HSV Alphen. Er werd met 10 man in de Amstel-Drecht gevist net voorbij de tweede treurwilg en rondvaartboot. Hoewel de spanning voor de totaal overwinning wel een beetje weg was gezien de voorsprong die Gerard al had opgebouwd ging een ieder er toch wel voor. Al vrij snel na het beginsignaal werd al duidelijk dat het vandaag op de meeste plaatsen een lange zit zou worden met veel koffie drinken. Joop Slagter op kop wist het meeste gewicht op de kant te brengen nl 3050 gram en Paul op staart werd 2 met 2200 gr en als derde eindigde vandaag Arie Zuidam met 2030 gr hij zat op nr twee. De overigen moesten het met beduidend minder doen. Zoals gezegd de plaats van Gerard kwam niet meer in gevaar hij werd met ruim 74 kg afgetekend winnaar van deze comp met op plaats twee Joop Zuidam met 56 kg en Paul maakt de top drie vol met 51 kg voor allen een wel gemeend proficiat. Klik hier voor uitslag en eindstand. 


Rondje langs de velden (div) 04-11-19 / 10C - Z3 - bewolkt

Rinus: onze competities zijn ten einde en dus spreek je mekaar niet zoveel meer, doe daarom een ‘rondje langs de velden’ voor de nodige informatie. Zo hoorde ik dat Martin de weg naar Spakenburg alweer gevonden heeft voor de havenvisserij. Met 100 voorns (tjes) om te beginnen kon hij vrede hebben. Ron viste afgelopen dinsdag in de Oude Rijn bij speeltuintje (Nieuwerbrug) 145 voorns bij elkaar. Vrijdag wilde hij het daar nog eens proberen: 4 baarsjes, 1 voorntje en een snoek van 73cm! Samen met Piet visten zij zaterdag 320 vissen op in de haven van Woerden, wel overwegend klein spul maar lekker bezig geweest. Ook met Piet is hij woensdag naar de Amstel bij Nes geweest, samen rond de 40 kilo gevangen, ook lekker! Van Sipko hoorde ik over het ZH kampioenschap koppelen in Oude Rijn (balken Zwammerdam en Nieuwerbrug). Cees v/d Schaft+maatje Willek wonnen met 37 kg op laatste nummer bij recreatieterrein richting Woerden. Bep en Frans wonnen op kop 2e vak met 10kg bij vangrail Nieuwerbrug en Jos Wensveen+maat pakten winst met 8kg op staartplek bij balken. Sipko zelf (+Edwin) viste met ‘de Vismaatjes’ een 8-uurs koppel in het NH Kanaal bij Neck, hij kon weinig vrede hebben met hun vangst van een kleine 11 kilo. Ik kan me er iets bij voorstellen, want in hetzelfde vak werden uitslagen gemaakt van 44 en 57 kilo! Tegenover al dit ‘geweld’ kan ik vandaag in het Gouwekanaal weinig inbrengen. In een nog steeds ‘rustig vaarwater’ kwam de vis moeizaam op gang. Het korte stokje onder de kant (anders goed voor minimaal enkele mega baarzen) leverde slechts 3 mini visjes op. De lichte feeder op ca. 25m uiteindelijk rond de 20 stuks waarvan 10 scheppers, hoofdzakelijk blieken een enkele winde en een paar voorns.


NH Kanaal (Landsmeer) 04-11-19

Theo: onlangs viste H.S.V. de Vrije Visser met 4 afzeggers haar 9e competitie wedstrijd in het NH Kanaal bij Landsmeer. Een water dat bekend staat als een ‘winterwater’ en waar het met de vaste stok soms genieten is, het is in elk geval daar het beste wapen om in te zetten, bleek ook vandaag weer. Zelf was ik er niet bij maar heb me laten informeren door Cees. Het waren dus de stokken die goed vis vingen, hoofdzakelijk voorns, maar met een paar platten erbij eindigde je nog hoog. De feeders hadden het dus zwaar, enkele vissers stapten daarom later ook over op de vaste stok. Winnaar werd vandaag op nr 2 Johan die als enige boven de 10 kilo uitkwam, met 10.430 gram pakte hij een ‘1-tje’. Phil schakelde halverwege van de feeder over op de stok om de spanning op te voeren, maar moest met 8.430 gram genoegen nemen met de 2e plaats. 3e werd vandaag Dirk op de kop, viste wel met de feeder en picker 7.090 gram bij elkaar. 4e werd Vries ook met de stok en 6.370 gram. Cees van Rhijn koos vandaag ook voor de vaste stok en dat beviel hem goed, ofschoon er ‘startmoeilijkheden’ waren eindigde hij toch met 6.000 gram als  5e. Hierna volgden Arie met de stok en 5.770 gram, Cor met feeder en 5.270 gram, Gert-Jan met stok (later feeder, 2 stokdelen in ’t water) op staart en 3.900 gram. Laatste werd vandaag Ron, hij koos voor de feeder hetgeen resulteerde in slechts 3.860 gram. Op zondag 10 november in het N-H kanaal wordt het heel spannend, dan valt de beslissing om het kampioenschap. Johan en Phil deden daar vandaag goede zaken voor maar moeten Ben (vandaag afwezig) nog steeds voor zich dulden.

Uitslag vandaag:

1 JOHAN  PUPER          10.430 GRAM 

2 PHIL MULDER             8.430 GRAM .

3 DIRK VAN RIJN           7.090 GRAM (KOP)

4 VRIES STOMPHORST 6.370 GRAM .

5 CEES VAN RHIJN        6.000 GRAM .

6 ARIE SCHOUTEN       5.770 GRAM 

7 COR HOFSTEDE         5.270 GRAM 

8 GERT-JAN VERKERK  3.900 GRAM (STAART)

9 RON PUPER                3.860 GRAM .

Stand na 9 wedstrijden .

1  BEN VAN DE ARK .           19 PT   75.425 GRAM .

2  JOHAN PUPER.                 21 PT   77.780 GRAM .

3  PHIL MULDER.                  21 PT   72.880 GRAM 

4  VRIES STOMPHORST .      28 PT   73.595 GRAM .

5  DIRK VAN RIJN .                29 PT    57.215 GRAM 

6  THEO MEEUWENOORD . 31 PT   65.750 GRAM .

7  COR HOFSTEDE                 34 PT   59.995 GRAM .         

8  CEES VAN RHIJN .              42 PT   46.000 GRAM 

9  RON PUPER .                     49 PT    46.060 GRAM .

10 ARIE SCHOUTEN.             53 PT    33.345 GRAM .

11 KOOS VAN DE ARK .        61 PT     29.000 GRAM 

12 GERT-JAN VERKERK .       67 PT    25.400 GRAM 

13 TON KOOPMAN .             67 PT     23.950 GRAM . 


Oude Rijn (Molenbrug) 30-10-19 / 5C - O3 - half bewolkt

Rinus: temperaturen tegen het vriespunt in de vroege morgen, een schraal oostenwindje en hier en daar mistflarden, warempel geen ideale ingrediënten voor een viswedstrijd op dit traject. Niettemin zijn de verwachtingen hoopvol en pakken de (helaas maar) acht deelnemers hun spullen uit waaronder veel vaste stokken. Hiermee werd de laatste weken goed gevangen op dit traject, maar helaas kunnen we dat over vandaag niet zeggen. De start is ronduit slecht en als er een visje wordt gevangen is het een baarsje formaat postzegel. Gelukkig breekt de zon door waardoor het iets aangenamer wordt en naarmate de tijd verstrijkt wordt toch ook wel een (wit)visje gevangen zodat iedereen de tijd uitzit in deze 18e en laatste ouderenwedstrijd van HSW. Gewonnen werd er door Rob (z’n vierde op rij) met 2,3kg, gevolgd door JanvD met 1,5kg op plaats 2 en een 3e plek voor mij met 1,2kg. Zoals gezegd vandaag overwegend baars(jes) met hier en daar wat voorns, een enkele winde en een paar blieken. Hiermee is deze competitie ten einde waarin ondergetekende kampioen werd met 28 punten en 130 kilo. Er werd in totaal 735 kilo vis gevangen met gemiddeld 9,7 deelnemers die gemiddeld 4,1kg p.p. per wedstrijd vingen, 7 ons meer dan vorig seizoen. Klik hier voor de uitslag en eindstand.

Gouwe(kanaal) (Wadd-Gouda) 28-10-19 / 15C - NW3 - half bewolkt

Rinus: nog immer verkeren wij (vissers) in een prettige situatie dat de Boskoopse brug niet open kan, waardoor scheepvaart niet mogelijk is en het vissen in de Gouwe tot een aangenaam verpozen maakt. De vangsten zijn deze periode zeker niet slecht maar wel heel wisselend. Zo had ik afgelopen zaterdag dicht bij de sluis ‘slechts’ 25 vissen deels met de vaste stok en deels met de feeder. Hieronder maar 1 platte, een aantal blieken en voorns en – heel opvallend – een 3-tal flinke krabben, deze laatste binnen het half uur. Of deze in het ‘stilstaande’ water het steeds meer naar de zin krijgen…?? Tegelijkertijd vist Gert in de Gouwe bij Waddinxveen en meldt een vangst van 11 platten van formaat. Niet tegen dovemansoren gezegd natuurlijk, dus vandaag op naar de Gouwe ‘dicht bij huis’. De weersomstandigheden zijn behoorlijk veranderd t.o.v. zaterdag dat verklaart waarschijnlijk de moeizame start met in de eerste uren slechts enkele vissen. Maar naarmate de dag vordert komt er toch leven aan de overzijde op ca. 3m uit de balk en liggen aan het eind toch 9 platten, een aantal blieken en ook weer een krab in het net. Bij elkaar zo’n 20 vissen dus eind goed al goed!

Oude Rijn (Zwamm-Bodegr) 23-10-19 / 16C - NO2 - half bewolkt

Sebas: hierbij verslag van de 15e en tevens laatste competitiewedstrijd van HSV Gr. R’dam afd Zev-Mkp. Deze wedstrijd werd gevist aan de Oude Rijn bij rotonde de Meije. In dit stuk is er prima vis te vangen door iedereen. Vaak is er veel kleine vis, met hier en daar een bonusvis, te vangen. Adriaan en Sebastiaan visten nog om het kampioenschap, waarbij Adriaan een heel goede uitslag nodig had. Hij zou eerste of tweede moeten worden en Sebastiaan zou een mindere dag moeten hebben. Adriaan kwam op een hotspot te zitten, naast Sander, maar er lag daar geen dikke vis die hij kon vangen op de feeder. Ook Adriaan moest het dus hebben van de stok. Sander richtte zich vooral op de stok en ving daar veel dikke voorns, waaronder één hele dikke ruizer. Sebastiaan zat op nr. 5 en richtte zich, net als Sander, op de stok. Hij ving veel voorns, maar viel ook stil door materiaalpech. In het laatste gedeelte van de wedstrijd kon hij het tempo weer opschroeven en wat voorns vangen. Uiteindelijk werd Sander eerste met 5235gr, Sebastiaan tweede met 4335gr en Adriaan derde met 4215gr. Door deze uitslag is Sebastiaan de kampioen van 2019 met 28 punten. Adriaan werd de nr. 2 met 31 punten en Sander pakte plaats 3 met 35 punten. De grootste vis werd ook gevangen door Sebastiaan: een brasem van 64cm in de Rotte. Klik hier voor uitslag en eindstand.


Gouwe (Gouda) 23-10-19 

Rinus: vandaag gevist in de Gouwe bij de spoorbrug, geen last van scheepvaart deze ligt immers nog steeds stil, of dit een voordeel is…!? Het water ligt er (héél) stil bij, geen stroming en nagenoeg geen wind. Mooi in elk geval om met de stok te vissen en dat levert een 30-tal voorn(tje)s, bliekjes en enkele windes op maar dat gaat moeizaam. Met de feeder is aanvankelijk helemaal geen beet te krijgen maar levert op het laatst toch nog enkele blieken en 4 platten op en (waarschijnlijk) een karper die ik los. In elk geval mooi weer gehad en een fijne visdag.


Heimanswetering (Woubrugge) 23-10-19 

Bert: zondag 20-10-20219 vaste stok comp nr 8 met 10 deelnemers naar de Heijmanswetering. Er werd gevist aan de kant van Woubrugge en nr 1 stond tegenover het gemaal. Onze Peter was de gelukkige vanmorgen om hier plaats te nemen, Gerard mocht gaan zitten op het laatste nummer. Het komt natuurlijk herhaaldelijk voor dat kop en staart de hoogste vangstgewichten realiseren, maar voor vandaag ging dat een keer niet geheel op. Hoewel een ieder een visje wist te vangen en de winst wel naar de staartplek ging want Gerard wist bijna 5 kg vis ter weging aan te bieden bleek het voor de meesten van ons toch wel lastig om de beet er in te houden. Opvallend, gezien vanaf nr 1 liep de vangst op waarbij de nummers meer naar de molen de meeste vis wisten te vangen. Ook in de Heijmanswetering zijn de grondels volop aanwezig met name als de witvis het af laat weten kun je met deze vissen nog enig zins je hart als visser op halen. In deze comp hebben we nog 1 wedstrijd te gaan en daarna nog een inhaler en dan is deze comp ook weer achter de rug. De strijd gaat hier naar mijn idee nog om de eerste drie plaatsen deze staan onderling nog op een zodanige afstand dat er nog wel wat mogelijk is. We gaan het meemaken. 


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 20-10-19 / 15C - Z2 - bewolkt

Rinus: de 2e najaarswedstrijd John Kooij Hengelsport kom ik te zitten op stek B25, voor de kenners bij Lievaart. Dat betekent in elk geval (ook) de feeder klaar zetten want dit zijn de stekken met perspectief. Helaas niet vandaag zoals je ook in het verslag van de najaarswedstrijd (elders op de site) kunt lezen. De feeder levert nauwelijks iets op en alle tijd die je eraan spendeert is in feite verloren tijd. Achteraf gezien had ik best alleen de stok uit kunnen pakken maar dat is achteraf…. Uiteraard pak ik de stok ook wel uit en vang daar een 40 voorn(tjes) mee die samen met enkele blieken (2 op de feeder) 2,3kg en een 7e plek opleveren. Stok virtuozen Bep en Erwin rechts van mij zijn in hun element met 4,3 en 4 kg en een 4e en 5e plaats. De hoogste gewichten komen vanaf de lage nummers waar aanvankelijk matig wordt gevangen maar het laatste anderhalf uur van de één op de andere minuut de (grove) voorn actief wordt. Dik wint het vak met 7kg, proficiat! Lees alles over de 2e wedstrijd via deze link.


Oude Rijn (Molenbrug) 20-10-19

Rinus: de 18e en laatste competitiewedstrijd vist HSW in de Oude Rijn tussen Molenbrug en ´t Fort. Met 13 deelnemers wordt 47 kilo voornamelijk voorn gevangen met slechts hier en daar een bliek of platte. Rob komt op de staart te zitten en buit deze stek volledig uit met een prima vangst van 7,4kg en een eerste plaats. Op stek 9 vist Martin met 6,9kg naar een verdienstelijke 2e plaats en doet Ron daar op stek 12 met 40 gram minder en een 3e plaats niet voor onder. Gerard pakt op stek 11 met 4,9kg een 4-tje mee. Zelf kom ik op kop te zitten en haalt de 5e plaats met 4,7kg hoofdzakelijk gevangen met de stok. Hiermee is de competitie ten einde en is Ron de terechte kampioen geworden met 28 punten en 91 kilo. Gefeliciteerd Ron! In deze competitie werd in totaal 647 kilo vis gevangen met gemiddeld 12,9 deelnemers die gemiddeld 2,8kg p.p. per wedstrijd vingen, 6 ons meer dan vorig seizoen. Klik hier voor uitslag en eindstand.


Gouwekanaal (Gouda) 16-10-19 / 14C - ZW4 - bewolkt

Rinus: de 17e en voorlaatste ouderenwedstrijd van HSW vissen we in het Gouwekanaal, heerlijk rustig nu de scheepvaart tijdelijk gestremd is vanwege de ‘Boskoopse-brug-perikelen’. Nu zou je denken dat dit een positieve uitwerking heeft op het beetgedrag van de vis maar kennelijk werkt dit allerminst zo. In de eerste uren is het vooral stil en wordt er slechts hier en daar een vis(je) gevangen met name met de feeder. De vaste stok, waarvan je in deze situatie meer verwacht, levert nauwelijks een aanbeet op en als dat gebeurt betreft het meest een pos of grondel. Toch komt er van lieverlee wat meer actie zeker als je stug blijft volhouden met de feeder, zoals tijdens de pauze bekend wordt. Het is dan ook deze hengelsoort die Rob vandaag de winst brengt met 5kg aan bliek. Proficiat! Op staart vissende Gerard komt op identieke wijze aan 4,7kg en een tweede plaats. Zelf wordt ik op deze manier 3e met 4,4kg. Hoewel ik het blijf proberen om op de stok de vis aan de gang te krijgen, het lukt niet en dus is de feeder uiteindelijk ‘de redding’. Vandaag zijn er 1 lege vrachtboot en 3 jachten gepasseerd! Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-10-19 / 15C - ZW3 - bewolkt

Bert: zondag 13-10-2019 vrije hengelcomp nr 8 van HSV Alphen op het programma. Er moest gevist worden in het Amstel-Drecht kanaal op het Amsterdamse deel. De uitzetters hadden bedacht dat het moest gebeuren op het laatste stuk van het z.g brede stuk ook wel bekent als het laatste deel van de ring wedstrijd. Met de zuidelijke wind en een klein buitje regen was het hier goed te doen. De vangst was weer top mag ik wel zeggen gezien de totaal vangst van ruim 65 kg, gevangen met zijn elven. Gerard vissend op nr 2 wist met 10650 gram wederom de overwinning te behalen zijn vangst bestond voornamelijk uit brasem gevangen aan de feeder tegen de overkant. Bij de andere deelnemers moest het meer komen van de voorns die vandaag volop aanwezig waren. De nr 2 Joop Zuidam wist op staart 9600 gram te vangen en zelf werd ik derde op kop met 9450 gram. Met nog 1 wedstrijd te gaan in deze comp kan de overwinning Gerard naar mijn mening niet meer ontgaan en als ik daarbij kijk naar de totaal vangst gaan we weer af op een seizoens record. Een mooi resultaat voor al onze deelnemers. 


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 13-10-19 / 16C - Z3 - half bewolkt

Rinus: in de 1e najaarswedstrijd kom ik op stek 14 te zitten, kopnummer vak B rechts van de schaapskooi. Gelukkig nog redelijk wat tijd over na de lotingperikelen dus zet ik zowel vaste stok als feeder in. De stok op 11 en 5m en de feeders op 2-3m uit de andere oever en één ervan in het midden. Deze laatste zal me nauwelijks vis opleveren, de stek aan de overzijde daarentegen in het laatste anderhalf uur wel ofschoon ik niet aan de ‘echte’ platten kan komen. De meeste vis vang ik in de eerste 3 uren met de stok op 11m, mooie (ruis)voorns en (schep)blieken die alle een voorkeur hebben voor 1 caster op haakje 17 en driftend aangeboden. Omdat er een redelijk stroming staat en de kans op wat losdrijvend kroos niet uitgeslotn is monteer ik een dobber 1,5gr. Zoals gezegd schakel ik op laatst over naar de feeder omdat de beet op de stok minder wordt. En ook hier vang ik naast een worm(pje)+made ook vis met 1 of 2 casters. Ik eindig met een score van 7,3kg en een 5e plaats, net naast de prijzen maar nog wel een poeltje. (Algeheel) winnaar wordt Vincent de Bolster met 21,5kg vissend op stek 22 in vak B. Lees alles over de 1e wedstrijd via deze link.


Rottemeren (Zevenhuizen) 13-10-19 

Sebas: nog een verslag van de vorige week op 05-10-19 gehouden competitiewedstijd vanb Gr. R’dam afd Zev/Mkp in de Rotte Balkengat. Het was vroeg, donker en koud. Beter kan ik het eigenlijk niet beschrijven. Veel vissers hadden er geen vertrouwen in, ik gelukkig wel. Helaas werd dat vertrouwen beschaamd met 1 voorn. Dat 3 vissers niets vingen was typerend voor de dag. De winnaar, Adriaan, zat op staart en maakte het helemaal waar. Hij ving 2 grote vissen en won de wedstrijd met ruim 5kg. Onze 'loper' Jan ving ook een dikke brasem, althans, hij was lopen toen de brasem zichzelf haakte. Jan werd hier tweede mee. John zat op kop en ving bijna 2kg. Kortom, een slechte vangst en met nog één wedstrijd te gaan, kan het alleen maar beter. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 09-10-19 / 11C - ZW4 - bewolkt

Rinus: naarmate het kouder gaat worden zullen de vangsten op de Amsteldrecht ook minder worden, dus nog maar een keer een poging wagen en natuurlijk zijn hier altijd nog de ‘hotspots’. Met wind uit ZW zit je omgeving nieuwe kwekerij net door de bocht prima. Eén feeder zet ik uit naar links richting hoek met bladeren (voor kenners hotspot A3 laatste Ringwedstrijd), feeder 2 gaat recht vooruit op zo’n 3m uit de overzijde. Om met de laatste te beginnen, die levert na een uur vissen 1 voorn op en uiteindelijk in het laatste uur 2 platten. De feeder ‘op links’ is een ander verhaal want binnen het uur liggen er vlotjes 6 platten in het (schep)net met worm+maïs op de hair. Daarna wordt het iets minder maar verspreid over de laatste uren nog 5 exemplaren gevangen wisselend met worm, maïs en/of boilie. Afgaande op het formaat van de platten hier zit het met het vangstgewicht wel goed. Een andere conclusie is dat het (hopelijk) in wintertijd op de hotspots ook goed zit!?


Markervaart (Markenbinnen) 09-10-19 

Theo: afgelopen zondag stond de 8e wedstrijd op het programma voor H.S.V. de Vrije Visser uit Noordwijk met als wedstrijdwater de Markervaart. Met een ZO wind zit je daar redelijk dus werd er om 7 uur vol goede moed geloot en dat viel niet onvoordelig uit voor mij. Ik kwam op kop te zitten met Cor en Ben als naaste buren en Johan op de staart. Ik had vandaag mijn zinnen op de vaste stok gezet – je zit tenslotte op nr 1 ! – ondanks de twijfels van mijn buren (zou je dat wel doen joh), maar ging het gewoon proberen. Nou dat pakte heel goed uit want ik werd overtuigend winnaar met 17.600 gram. Het liep aardig de eerste 2,5 uur, had leuk vis, mooie platten o.a. en dat riep natuurlijk nieuwsgierigheid op ‘Meeuw wat ben je aan het doen’ wij vangen nauwelijks. Gewoon doorgaan dacht ik, totdat er een ‘Harold of free enterprice’ langs kwam stomen en alles door elkaar woelde. Gelukkig kon ik met een paar balletjes voeren nog wat vis op de stek krijgen maar geen platten meer, nog enkele baarzen en een mooie grote winde. Van de andere deelnemers kon Ben kon met de feeder (later korter bij) nog aardig vangen en plaats 2 veroveren met 6.850  gram, waarmee hij opnieuw wist uit te lopen qua punten op de concurrentie. Plek 3 was voor Vries met 4.950  gram en plek 4 met 4.375 gram voor Dirk. Daarna liep het snel terug naar Cor op plaats 5 met 3.300 gram waarna het 2.500 gram of nog minder werd. Duidelijk was vandaag dat je de vis niet van de overkant moest halen. Jammer genoeg werd het weer slechter en natter waardoor de hele zooi zeiknat de auto in moest. Tevreden met de uitslag keek ik daar vandaag iets vrolijker tegenaan.

DE UITSLAG:

1 THEO MEEUWENOORD  17.600 GRAM .

2 BEN VAN DE ARK                6.400 GRAM. 

3 VRIES STOMPHORST          4.950 GRAM .

4 DIRK VAN RIJN                    4.375  GRAM .

5 COR HOFSTEDE                   3.300  GRAM .

6 JOHAN PUPER                     2.525  GRAM .

7 PHIL MULDER                      2.500  GRAM .

8 CEES VAN RHIJN                  2.150  GRAM .

9 ARIE SCHOUTEN                  1.500  GRAM .

10 RON PUPER                        1.100  GRAM .

11 GERTJAN VERKERK            1.050  GRAM .

12 TON KOOPMAN                     675 GRAM .

13 KOOS VAN DE ARK                 N.A 

STAND NA 8 WEDSTRIJDEN PUNTEN MET 2 SLECHTE WEDSTRIJDEN AFTREK  EN NOG 2 WEDSTRIJDEN TE GAAN:

 1 BEN VAN DE ARK               13 PT    75.425 GRAM 

 2 PHIL MULDER                     19 PT    64.450 GRAM 

 3 JOHAN  PUPER                   20 PT    67.350 GRAM .

 4 THEO MEEEUWENOORD  23 PT   65.750 GRAM .

 5 VRIES STOMPHORST          24 PT   67.225 GRAM .

 6  DIRK VAN RIJN                    26 PT   50.125  GRAM .

 7  COR HOFSTEDE                  27 PT    54.725 GRAM .

 8  CEES VAN RHIJN                37 PT     40.000 GRAM 

 9  RON PUPER                        40 PT     42.200 GRAM 

10 ARIE SCHOUTEN                47 PT    27.575 GRAM .

11 KOOS VAN DE ARK            48 PT     29.000 GRAM 

12 TON KOOPMAN                 54 PT     23.950 GRAM .

13 GERTJAN VERKERK            59 PT     21.500 GRAM .


Oude Rijn (Zwammerdam) 05-10-19 / 13C - NO3 - half bewolkt

Rinus: de 17e competitiewedstrijd van HSW wordt gevist in de Oude Rijn waar met 13 deelnemers en ruim 72 kilo verrassend goed wordt gevangen. In tegenstelling tot ‘vroeg’ in het (voor)jaar wanneer het van de brasem moet komen domineert hier vandaag de voorn en ben je met de vaste stok ‘beter af’. Dat heeft RobJ goed in zijn hoofd geprent want door consequent op zijn 5m stek te vissen en deze te onderhouden maakt hij een prachtig net vis (hoofdzakelijk voorn) buit en wint met 10,8kg deze pot. Omdat gelijktijdig de Herfstdagwedstrijd wordt gevist wordt hij dus ‘herfstdagkampioen’ en JanvD houder van de uit de 60-er jaren daterende V/d Stelt wisselcup voor de grootste vis (platte van 53cm). Gerard legt 9,5kg in de weegschaal waarbij een zeelt van 49cm en wordt 2e. Wil-Jan legt beslag op plaats 3 met 7,9kg, Ron wordt 4e met 7,7kg en Martin 5e met 6,5kg. Zelf kom ik niet verder dan 4kg en een plaats in de achterhoede waardoor ik de aansluiting volledig mis. Er wordt hier en daar wel een platte gevangen maar dat blijkt niet voldoende om je bij de eerste vijf te klasseren. Ron komt nu op 25 punten en is met nog 1 wedstrijd te gaan onbereikbaar voor de concurrentie. Hij is dus dit seizoen terecht de nieuwe kampioen van HSW, proficiat Ron! Mijn persoon (32pt) en Wil-Jan (37pt) strijden over 14 dagen om de 2e plaats. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 02-10-19 / 12C - NW4 - bewolkt/regen

Rinus: voor de 16e ouderenwedstrijd van HSW staat het gedeelte bij de ‘paprikaboer’ geprogrammeerd, op dit traject staan ook de eigengemaakte bordjes ‘verboden te vissen’ van (één van) de bewoners daar waardoor er dit seizoen zeker 2 prachtige visplaatsen verloren zijn gegaan, temeer omdat de begroeiing inmiddels een meter hoog staat. Het verbaast mij dat bij mijn weten geen enkele instantie hier iets over ‘gezegd’ heeft, ik heb het in elk geval aan Federatie MidWest gemeld (voor wat het waard is), de beheerder v/h water. Terug naar de wedstrijd die met 10 deelnemers en een gezamenlijke vangst van 52,9 kilo een redelijk tot goed resultaat kent. Dit is mede te danken aan de hoge ‘score’ die mij vandaag te beurt valt met 18,2kg, zijnde 11 platten met de feeder en enkele voorns met de 9m stok. Zittend op stek 3 met een ‘kale’ overkant waag ik het toch om de feeder daar 1,5-2m vanaf te deponeren. Afwisselend met worm, maïs en/of boilie krijg ik er 7 vóór en 4 na de pauze binnen. Het wordt de 5e overwinning (naast een 2-tje en 3-tje) dit seizoen daar in 7 wedstrijden, sommige wateren ‘liggen je nu eenmaal’. Voor de plaatsen 2 en 3 ‘vechten’ Gerard en Rob, beide komen op 5,2kg maar met 20 gram onderling verschil. Martin en Gert worden 4 en 5 met 4,6 en 4,3kg. Met nog 2 wedstrijden te gaan mag ik met 22 punten de competitie nu reeds op mijn naam schrijven. 


Nederrijn (Oosterbeek) 01-10-19 / 17C - NW3 - bewolkt/regen

JanV: afgelopen zondag de laatste wedstrijd in de Oosterbeekse competitie gevist met toch nog 14 deelnemers. Onder erbarmelijke omstandigheden, aanvankelijk droog maar na een half uur vissen regen en aantrekkende wind dwars over het water. Evenals bijna alle vorige wedstrijden zat ik weer op een nummer (8) in het midden v/h parcours. Ben begonnen op 25m en heb dat constant volgehouden met een korf van 50 gr vanwege de wind. Gevist met een onderlijn van 80cm 0,12 en haak 16. Maden als haakaas maar niet door het voer om de grondels weg te houden, wel veel casters er door. Vanaf de eerste inzet beet met (maat)voorns en het eerste uur goed doorgevangen tot een vrachtboot van 7000 ton alles omploegde, over en uit op wat grondels na. Na een kwartier weer een voorn en ging het weer lopen, bij mij tenminste. Verder was de vangst matig met enkele uitschieters. Na het wegen bleek de man op staart eerste te zijn met 7090 gr aan voorns en een grote platte. Zelf werd ik 2e met voorns, een half wasje en een gewicht van 6820 gr. 3e de man op kop met 2330 gr. 4e en 5e haalden 1010 gr en 940 gr op het droge. Na afloop direct de prijsuitreiking v/d competitie in het biljartcafé met ballen gehakt van 2 ons en een drankje. Om half 2 – onze kleren waren inmiddels weer droog – werden de prijzen uitgereikt. De eindstand zag er als volgt uit: 1. G. Beekhuizen en R. Stoorvogel beide met 18 pt, maar verschil in gewicht 45970 tegen 41760 gram. De 3e plaats nam ik voor mijn rekening met 19 pt en 44990 gr. 4e werd J. Huigen met 45 pt en 17580 gr, 5e M. Kuiters 61 pt en 14325 gr, 6e H. Hendriksen 63 pt en 19480 gr. De zwaarste was voor R. Stoorvogel een brasem van 2120 gr.


Gouwekanaal (Gouda) 30-09-19 / 17C - ZW4 - bewolkt/regen

Rinus: regenachtig en ZW wind, de beschutting van de ‘wand van Stubbe’ aan het kanaal is dan een uitkomst. Het water ligt er prachtig stil bij, af en toe een lichte stroming, de 9-10 vrachtschuiten nemen we op de koop toe. De vangstberichten zijn niet bijster goed hoor ik al v/d eerste bezoeker, wellicht een goede gelegenheid om ook de vaste stok uit te pakken. Uiteraard leg ik de feeder ook klaar voor de gebruikelijke afstand hier van 25-27m. En inderdaad de feeder brengt niet wat we de laatste tijd gewend zijn, alles bij elkaar zo’n 10-12 bliek(jes) en 2 platten. De vaste stok daarentegen bezorgt op 9,5m redelijk wat werk met ca. 60 stuks, meest bliekjes, maar ook wat voorns, kleine windes, een dikke baars en 1 platte. Bij elkaar naar schatting zo’n 7kg.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 30-09-19 

Bert: zondag 29-09-2019 vaste hengel comp nr 7 van HSV Alphen. Van de 12 deelnemers waren er 7 aanwezig de andere 5 durfden waarschijnlijk de weersomstandigheden niet te trotseren, de voorspellingen waren daar ook wel naar. Maar de thuisblijvers kregen ongelijk wat het weer betreft er was aan de Amstel goed te vissen met de wind ruim in de rug. In het begin was er nog wel de nodige regen maar op het moment van inpakken was het gelukkig droog. Dan de vis, die was moeilijk te vangen op de meeste plaatsen moest je veel geduld hebben eer je een aanbeet kon verzilveren. Op de voorlaatste plaats lukte dit het beste bij Joop Zuidam zijn 3650 gr was goed voor de dag-overwinning Henk Groen op kop werd met 2900 gr tweede en Ben de Graaf op staart nam plaats nr 3 voor zijn rekening. De vangst bestond voornamelijk uit voorn en bliek. 


Breevaart (Reeuwijk) 29-09-19 / 18C - ZW4 - bewolkt

Rinus: de 16e wedstrijd van HSW vissen we met slechts 10 man aan de aloude Breevaart waar vele vaste stokken uit de foedraals komen ondanks de straffe ZW wind dwars over het water. Velen korten de hengel dan ook in tot 9 of nog minder meters, zelfs onder het kantje is  vooral bij de start een aardig visje te vangen en – zo zal later blijken – een prima bodem vormen voor een goed resultaat. Als je op kop zit kan het wel eens heilzaam werken op zo’n water en het is Ron die deze eer te beurt valt, de rest kan je wel aan hem over laten. Met de stok op 4 en 9m haalt hij een keurige 5,7kg boven water waarmee hij (zij het net aan) de winst pakt en prima zaken doet voor het klassement dat hij nu met 4 punten voorsprong leidt. Met eenzelfde soort visserij weet Wil-Jan 5,3kg bij elkaar te sprokkelen waarmee hij beslag legt op de 2e plaats. Met enkele platten erbij vist Jan zich met 4,4kg naar een 3e plaats. Zelf neem ik met 3kg 4 punten mee, voor mij dus werk aan de winkel om een zelfde aantal punten in de komende 2 wedstrijden (proberen) goed te maken!? Ben vandaag gestart met de feeder hetgeen direct vanaf de start een serie leuke blieken oplevert maar helaas zet dit niet door. Slechts 1 platje nog kan ik scoren en verder wat voorns en bliekjes. De vaste stok levert mij (te) weinig op. Piet completeert de eerste 5 in de uitslag met 2,6kg. 


Noord Aa (Zoetermeer) 29-09-19 

Sebas: verslag van de vorige week geviste 13e competitiewedstrijd van HSV Gr R’dam afd Zev-Mkp in de Noord Aa. Het was koud, donker en lastig met uitzetten aan de Noord Aa want er zaten veel karpervissers, precies op de stekken waar wij zouden gaan vissen. Hierdoor waren wij genoodzaakt om bij de scouting te gaan vissen. De wind stond op onze kant, maar dit was pas sinds de avond en nacht. De hoop was dan ook dat we veel vis zouden vangen. Niets was minder waar, we vingen wel wat voorns, maar dit werd gaandeweg de wedstrijd minder en minder. Adriaan had een snoek op zijn stek en kreeg die er ook regelmatig aan, hetgeen resulteerde in een teleurstellende vierde plaats. Peter ving een halfslagje en wat voorns en werd knap derde. Sander ving veel voorns, maar het was niet genoeg voor de eerste plek. Deze was voor Sebastiaan die met een hele grote baars, een halfslagje en wat voorns aan 3,4kg kwam en de wedstrijd wist te winnen. 


Ringvaart (Lisse) 22-09-19 / 22C - NO3 - zonnig

Rinus: zondag met Daan meegedaan aan de traditionele koppelwedstrijd van HSV de Arnoud uit Noordwijkerhout. Met 75 koppels (de  max. 90 is kennelijk steeds moeilijker haalbaar) verdeeld over 5 vakken werd de strijd aangegaan aan de Ringvaart. In tegenstelling tot andere jaren nu startend met vak A in Hillegom ‘over de brug rechts richting Lisse’, de overweging van de organisatie hiervoor is (mij) onduidelijk. Overigens niets dan lof voor de organisatie (weet zelf wat daar voor komt kijken en hoe lastig het soms is), het parcours was prima en zeer ruim uitgezet. Aan mij weer de eer om een greep in de emmer te doen waar kantnr 4 uitkwam, je voelt hem al aankomen in vak A op het dit jaar ‘nieuwe’ traject (dat wij van HSW maar donders goed kennen van ‘onze’ laatste wedstrijd daar). Vandaar ook mijn lichte bedenking daarover hierboven. Niettemin stond stek 4 niet verkeerd zo’n 10m links v/d de sloot aan overzijde, maar daar was alle positiefs mee gezegd. Beide brachten we zowel stok als feeder in stelling op verschillende afstanden en gingen ondanks alles toch hoopvol van start. Ruim een uur verder, zonder een kringetje op het (steeds helder wordende) water en ook geen enkele aanbeet was het wel duidelijk dat het een moeizame morgen zou worden. Daan moest één keer zijn schepnet gebruiken voor een baars, verder sprokkelden we 1480 gram bij elkaar met donderpads, baarsjes en een enkel voorn(tje). De weegploeg vermelde nog wel effe dat het gewicht inclusief het weegnet was (geldt voor allemaal en wel zo makkelijk in dit vak!?), waardoor ons resultaat in een nog bedenkelijker aanzicht kwam te staan. Even hadden we nog hoop op een poultje omdat stek 1, 3 en 5 reeds huiswaarts waren, maar Jan en Toon op stek 2 waren ons voor met 2,4kg. Vak A werd gewonnen op staartplek 15 met 3,3kg. Weet verder (nog) weinig over de andere vakken, alleen dat voor het Gat van Vijfhuizen ook (zeer) matig gevangen was en dat vak D in Lijnden gewonnen is met 12kg op staartnr 60. Nog even wachten op de volledige uitslag.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 20-09-19 / 20C - NO3 - half bewolkt

Bert: zondag 15-09-2019 vrijehengel wedstrijd nr 7 van HSV Alphen. Er werd door 11 deelnemers gevist in het Amstel-Drecht kanaal ter hoogte van de paprika teler bij prettige omstandigheden. De vangst viel op sommige plekken behoorlijk tegen. Met name de begin nummers moesten het doen met minimale aanbeten en dus een mindere vangst. Gerard Groen wist vandaag een ruime overwinning te behalen zijn vangst bestond voornamelijk uit bijna 12 kg dikke brasem gevangen aan de feeder tegen de andere kant waar bij hem de nodige plompebladern aanwezig waren. Dit zijn toch wel vaak de plaatsen waar dikke vis aanwezig is, maar dan moet je ze natuurlijk nog wel weten te vangen. Zelf werd ik met bijna 6 kg tweede wisselend gevangen aan de feeder en de vaste stok en Joop Zuidam kwam tot ruim 5 kg en hij ving ze op de zelfde manier. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Gerard stevig aan kop en ik durf wel bijna te stellen dat hij niet meer ingehaald gaat worden, hoewel je weet het maar nooit. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 18-09-19 / 18C - NW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag de 15e ouderenwedstrijd van HSW gevist in de Amsteldrecht traject sluis-paprikakweker, het wordt haast gênant om hier iets over te schrijven, toch probeer ik het. Het wordt in elk geval qua verloop (voor mij) een wedstrijd ‘uit het boekje’. Bij de loting rolt stek 3 (dank je Gerard, hij loot voor mij) uit de zak en die ligt weliswaar niet pal voor een lelieveld aan overzijde maar rechts daarvan in een hoek waar plukken riet staan en het water iets smaller wordt. Niettemin zou dit best een hotspot kunnen zijn en heb er dan ook het volste vertrouwen in. Haal twee feeders uit de foedraal, één op ca. 50m dat is 5m uit de hoek en één op 3/4, deze afstand gaf afgelopen zaterdag het meeste resultaat. Voor onder het kantje maak ik nog een 6m stokje klaar voor het geval dat…. Bij de start gaan 3 korfjes+ naar de feederstekken en enkele balletjes op 6m. Ik begin op 50m en al direct zie ik nerveuze tikken op de top, een teken dat de ruisvoorn en bliek(jes) het aas al gevonden hebben. In elk geval zorgen zij ervoor dat bij mij de ‘nul’ weg is. Na een half uur verdwijnt het nerveuze gedoe en wordt het rustig. Ik probeer het op 6m (1 baarsje) en op 3/4 (geen beet), dan maar terug naar 50m met een worm+made op de haak (12 aan 80cm 12/00). Dit levert een halfwas platje op en enkele schepblieken, daarna weer rust. Na 2 uren vind ik het tijd voor een boilie (oranje wafter), de brasem kennelijk ook want binnen 20 minuten liggen er 4 platten in het net dat naar schatting ineens 9kg zwaarder is. Op de traditionele manier (worm+made) komen er vóór de pauze nog 2 platten bij. In de rust hoor ik dat er hier en daar wel een plat(je) gevangen is maar niet spectaculair. Na de pauze is het lange tijd rustig en ik probeer alle mogelijkheden nog eens uit, op 6m weer een baarsje, op 3/4 geen beet dus maar weer naar de 50m. Daar is inmiddels weer wat te loeren en ik krijg op dezelfde manier als voor de pauze nog 6-7 platten en wat ruisvoorn in het net, de kleur v/d wafter is inmiddels ‘wit’ geworden. Als blijkt dat Aat op kop 4,8kg en Martin op stek 2 een 3,7kg op de weegschaal leggen is mijn 21 kilo wel een heel groot contrast. We houden het er maar op dat dit op een water met zijn vele hotspots kan gebeuren, een beetje geluk is natuurlijk onontbeerlijk! 


Markervaart (Marken) 18-09-19

Theo: Phil Mulder slaat toe in de wedstrijd in de Markervaart op zondag 8 september j.l. De NNW wind stond dwars op het kanaal wat voor de vaste stokkers lastig was, sommigen kortten de 11 meter ‘pook’ dan ook in. Het was vandaag weer veel kleine vis wat de klok sloeg, overigens een mooi teken dat die er nog zijn, maar om gewicht te hebben moet je platten vangen. En die moet je veelal van de overkant halen, maar 60-65 meter gooien is voor de meeste wel een ‘dingetje’. Als je voorin lootte bij het eiland zat je goed, hoe meer naar rechts hoe moeilijker het werd, op één man na en dat was Phil Mulder op de staart die vandaag iedereen het nakijken gaf. Hij won de wedstrijd met 18.500 gram en zette daarmee de competitie op zijn kop. Tegen de overkant wist hij de platten te vangen en dan zit je goed, dat het hem 2 kapotte feeders kostte maakte hem niet uit! Dirk van Rijn (de tovenaar) wist ook eens goed te loten en pakte het kopnummer tegen het eiland waar hij met 13.925 gram 2e werd. Op 2 zat de goed lotende Cor Hofstede vandaag ook weer goed te vissen, met een goed gewicht van 12.675 gram werd hij derde en doet mee in de top van het klassement. Johan Puper lootte ook goed en was de eerste met de vaste stok waarmee hij aardig vis wist te vangen, hij is opnieuw op zoek naar het kampioenschap. Van de top 4 in het klassement was het de bovenaan staande Ben van de Ark die als enige nog mee kon komen. Aan de overkant gooiende wist hij nog 9.400 gram te vangen. De rest bleef hangen zo rond de 5 kilo en had Cees vandaag de pech Phil naast zich te hebben, want hij werd laatste met 2.800 gram. Met nog 3 wedstrijden te gaan en de 2 slechtste resultaten qua punten eraf gehaald, is de stand aardig door elkaar geschud. 

UITSLAG WEDSTRIJD 7 MARKERVAART .

1 PHIL MULDER (STAART)  18.500 GRAM 

2 DIRK VAN RIJN (KOP) 13.925 GRAM .

3 COR HOFSTEDE 12.550 GRAM 

4 JOHAN PUPER 12.550 GRAM 

5 BEN VAN DE ARK 9.400 GRAM .

6 ARIE SCHOUTEN 5.625 GRAM .

7 VRIES STOMPHORST 5.550 GRAM .

8 THEO MEEUWENOORD 5.400 GRAM 

9 RON PUPER 5.100 GRAM .

10 KOOS VAN DE ARK 3.625 GRAM 

11 CEES VAN RHIJN 2.800 GRAM 

12 GERT-JAN VERKERK N.A .

13 TON KOOPMAN  N.A .

 

STAND NA 7 WEDSTRIJDEN MIN 2 SLECHTSTE WEDSTRIJDEN.

1 BEN VAN DE ARK  11 PUNTEN 68.575 GRAM 

2 PHIL MULDER 12 PUNTEN 61.950 GRAM 

3 JOHAN PUPER 14 PUNTEN  64.825 GRAM 

4 VRIES STOMPHORST 21 PUNTEN 62.275 GRAM 

5 COR HOFSTEDE 22 PUNTEN 50.975 GRAM 

6 THEO MEEUWENOORD 22 PUNTEN 48.150 GRAM 

7 DIRK VAN RIJN 22 PUNTEN 45.750 GRAM .

8 CEES VAN RHIJN 29 PUNTEN 37.850 GRAM .

9 RON PUPER 31 PUNTEN  41.100 GRAM 

10 KOOS VAN DE ARK 37 PUNTEN 29.000 GRAM 

11 ARIE SCHOUTEN 38 PUNTEN 26.075 GRAM 

12 TON KOOPMAN 42 PUNTEN 23.375 GRAM 

13 GERT-JAN VERKERK 48 PUNTEN 20.450 GRAM . 


Gouwekanaal (Gouda) 16-09-19 / 16C - N2 - bewolkt/regen

Rinus: heerlijke visdag aan het kanaal gehad, vanaf minuut één tot het einde ‘in de beet’, al was dat in de eerste uren vooral nerveus getik op de top. Naast kleine bliekjes waren het toch vooral ook scheppertjes die het met name op maden en (stukjes) worm hadden voorzien. Beide afstanden (15 en 25m) gaven hetzelfde beetpatroon dat – haast gebruikelijk hier – in het laatste uur rustiger werd en ook toen een 6-7 platten opleverde. Met rond de 45 stuks op de teller en naar schatting zo’n 10kg aan gewicht tevreden huiswaarts.


Nederrijn (Oosterbeek) 16-09-19

JanV: zondag de negende wedstrijd gevist in de zomercompetitie in Oosterbeek. Met nog een wedstrijd te gaan is de spanning aan de kop nog meer toegenomen. Op de slechtste plaats waar deze vereniging vist moest het dan gebeuren, maar zoals de hele competitie al weer een plek midden van het parkoers, maar het liep allemaal met een sisser af. Juist op deze stek gekozen voor de vaste stok op 11 meter waar een diepte is van ongeveer 3 meter, met daarnaast een lichte feeder op een afstand van 30 meter. Ik was niet de enige die daar zo over dacht ook mijn buurman koos voor de stok en hij wist deze ronde dan ook te winnen met 2370 gr. Zelf werd ik 2e met 1760 gr. Dit is te wijten aan het feit dat ik toch nog even met de feeder viste en ook nog 3 vissen naast het net gooide (oliedom). De nr. 3 wist met de feeder 1750 gr kleine vis te vangen, nr. 4 had 1340 gr. met 2 vissen waarvan er één 1300 gr. woog en de nr.5 had 880 gr. De koploper had een mindere dag met een 7e plaats maar blijft aan de leiding, gevolgd door 2 deelnemers met gelijke punten, het wordt dus spannend over twee weken.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-09-19 / 20C - NO3 - half bewolkt

Rinus: de 57e editie v/d Ring Zevenhuizen, een onderlinge wedstrijd tussen 6 regioclubs, werd afgelopen zaterdag met 49 deelnemers gevist, traditioneel in de Amsteldrecht. Voor dag en dauw waren de uitzetters v/h parcours al aanwezig om een degelijk traject uit te lopen en uiteraard te bewaken, dank daarvoor mannen. Er werd in 3 vakken gevist en vooral bij dit water is een goede loting belangrijk en dikwijls bepalend. Niettemin werd er slechts één ‘nul’ genoteerd hetgeen al een indicatie is dat er best een vis(je) te vangen was. Jammer genoeg voor de meesten niet die dikke voor dit water kenmerkende platten, maar wel veel (schep)blieken zowel met de stok als feeder. Ook werd hier en daar best veel voorn gevangen door de vaste stokkers. Kortom met een gezamenlijke vangst van 173,6 kilo was er aardig werk aan de winkel. Na een aantal succesvolle jaren moest HSW nu de verenigingswisselbeker overdragen aan Nieuwkoop (VVNN) dat met 32,5 kg (gebaseerd op de 5 beste resultaten per club) de winst pakte. HSW werd 2e met 29,6 kg en Alphen 3e met 26,1 kg. Individueel winnaar werd Erik Weijgertse uit Nieuwkoop met 17,7 kg (aan op zijn stek wel aanwezige platten) waarmee hij in belangrijke mate bijdroeg aan de clubwinst van VVNN. Een goede visser op een goede stek (A3) blijkt weer eens een succesformule, proficiat Erik. Tweede in vak A werd HSW-er Ron Sluyk met 10,1 kg. Met 9,2kg werd Sebastiaan Lockhorst van Zevenhuizen winnaar van vak C. Phil Mulder van Alphen pakte met 6,6kg de winst in vak B. Zelf kwam ik op stek B30 te zitten, het smallere gedeelte links v/h zogenaamde ‘brede stuk’. Mijn keuze viel op de vaste stok 11,5m in de hoop hiermee na verloop van tijd een bonusvis te vangen. Helaas bleef de vangst beperkt tot een paar schepbaarzen en een aantal bliekjes. Natuurlijk ook de feeder ingezet tegen de rietkraag aan overzijde maar op dit gedeelte v/h traject waren de dikke platten niet aanwezig. Gelukkig leverde mijn tweede feederstek op 10m uit de andere oever nog een 20-tal blieken en één klein platje op zodat ik nog 5,6kg op de weegschaal kon leggen en dat was voldoende voor de 3e prijs in vak B. De prijzentafel was weer rijkelijk gedekt door toedoen van sponsor John Kooij Hengelsport, waarvoor natuurlijk hartelijk dank. Klik hier voor de volledige uitslag.


Heimanswetering (Woubrugge) 07-09-19 / 16C - NW3 - bewolkt/regen

Rinus: andermaal naar de wetering geweest met HSW, voor de 15e competitiewedstrijd die met slechts 9 deelnemers 32,5kg oplevert. Minder dan woensdag maar de (weer)omstandigheden zijn dan ook iets anders. Eén ding is wel duidelijk, de vaste stok is het wapen van vandaag en als je de niet uitpakt lig je al een straat achter. Zelf val ik onder deze categorie want afgaande op j.l. woensdag hou ik het volste vertrouwen in de feeder maar dat pakt verkeerd uit. Ik kom dan ook niet verder dan 2,5kg uitsluitend bliek(jes) en moet dus een platte ontberen. Wil-Jan pakt wel een dikke platte met de feeder en vult de rest van zijn vangstgewicht aan met de vaste stok en komt aan een keurige 6,2kg waarmee hij de winst veilig stelt. Proficiat! Martin doet op staart eveneens goede zaken met 5,8kg en pikt een 2-tje mee. Tinus op stek 2 haalt 3 punten binnen met 5,2kg. Peter en Gerard worden met 3,7 en 3,5kg 4e en 5e


Heimanswetering (Woubrugge) 04-09-19 / 17C - ZW5 - bewolkt

Rinus: de 14e ouderenwedstrijd van HSW wordt met 9 man in de Heimanswetering gevist en levert uiteindelijk 47,5kg op, met een gemiddelde van ruim 5kg p.p. dus alleszins redelijk. Omdat vriend(in) platte niet in overvloed aanwezig is of in elk geval weinig trek heeft moeten de gewichten komen van kleine(re) vis en dan ben je qua snelheid weer beter af met de vaste stok. Het is dan ook Martin die op kantnr 2 een prima morgen heeft met de stok door frequent op 11,5m te vangen en zo het winnende gewicht van 7,4kg binnen te slepen. Proficiat! De nummers 2 en 3 zitten hem wel dicht op de hielen, met de feeder halen Herman (7,2kg) en Dick (7kg) bijna als enige enkele platten op het droge naast een aantal blieken. Zelf kom ik niet verder dan 5,8kg en een 4e plaats met een 30 vis(jes) en 1 platje onder het kantje en een serie blieken met de feeder op 3/4. Rob pakt 5 punten met 4,7kg voornamelijk gevangen met de stok op 7-8m. 

Ringvaart (Weteringbrug) 02-09-19 / 18C - NW3 - half bewolkt

Jorden: zaterdag hebben wij van HSV Gr R'dam afd Zev-Mkp onze 12 competitie wedstrijd gevist aan de Ringvaart bij de weteringenbrug. De voorspellingen van het weer waren goed en de vangstberichten waren ook positief te noemen. Het water lag er werkelijk prachtig bij - zo glad als een spiegel - er was geen rimpel te zien en de zon was haar best al aan het doen en niets stond in de weg voor een mooie visdag. Jammer genoeg zat er weinig tot geen beweging in het water en bleven de beten uit. De meesten vissers lagen naar de overkant met de feeder en een paar met de vaste stok, dat bleek ook de beste keus. Want rond 10:00 /10:30 begon er zo veel boot verkeer langs te komen dat het niet mogelijk was om langer dan 2 min in te liggen. Jacques wist de overwinning te pakken met de vaste stok. Ik had een brasem kunnen vangen in de ochtend en verder met de vaste een aantal voorns en werd 2e. en John wist 3e te worden met 1 platte en loste helaas nog een dikke vis op het einde van de wedstrijd. Door het massaal uitblijven van de brasems en het bootverkeer viel de vangst hier erg tegen. 


Ringvaart (Liede) 02-09-19 

Bert: zondag 01-09-2019 wedstrijd nummer 6 van de comp vaste hengel van HSV Alphen. Er werd met 11 man gevist op de zelfde plek als vorige week bij de vrije hengel comp n.l de Ringvaart van de Haarlemmermeer genaamd de Liede. Vorige week konden we terugzien op een top vangst vandaag liep dat wel enig-zins anders. De totaalvangst was vandaag bijna 20 kg waarvan Joop Zuidam vissend op kop 5500 gram voor zijn rekening nam op afstand gevolgd door Joop Slagter met 2940 gram. Voorwaar blijkt maar weer dat de ene dag de andere niet is. We zullen maar hopen op betere tijden. 


Gouwekanaal (Gouda) 02-09-19

Rinus: zaterdag aan het Gouwekanaal vertoefd waar ik ‘aansluit’ bij Dirk, we hebben het rijk alleen vandaag tot het laatste uur als zich toch nog een hengelaar tussen ons in ’wurmt’! Helaas voor hem is de buit dan al binnen, want beide vangen we een flinke klus vis vooral in de eerste uren. De vis werkt om het zo maar te zeggen heel leuk mee. Zelf kom ik aan de 25 stuks op de teller, een 10-tal bliek(jes) en de rest platten en platjes. Wederom staan maden als ‘favoriet’ op het menu van vriend(in) platte en meest gevangen op de gebruikelijk afstand hier van 20-25m.


Ringvaart (Liede) 29-08-19 / 24C - ZW2 - half bewolkt

Bert: zondag 25 Augustus vrije hengel comp nr 6 van HSV Alphen, er werd met 10 man in de Ringvaart van de Haarlemmermeer gevist bij de Liede. De omstandigheden waren wat het weer betreft geweldig. Ook het water lag er goed bij, hoewel bij de voorbereiding bleek het water stevig te stromen voor de vaste stokkers reden om te bedenken of zij toch ook maar een feedertje in moesten zetten. De keuze blijft toch altijd lastig. Voor de een valt het gunstig en voor de ander blijkt achteraf de keuze foutief. Wat heet foutief belangrijk in deze is of je er in gelooft op het moment van de start, je kunt altijd nog wel je methode aanpassen. Dat was vandaag ook wel van toepassing want we waren nog maar net gestart of de stroming viel bijna geheel weg. Of dit het vang resultaat heeft beinvloed is gissen. Als je met 10 man ruim 77 kg vis weet te vangen dan mag je in ieder geval spreken van een geslaagde visochtend. Dagwinnaar werd Henk Groen met 12900 gram op de voet gevolgd door Arie v d Laken met 12080 gr. proficiat mannen. Henk ving zijn vis met de feeder in de midden en Arie heeft de meeste vis aan de stok gevangen. 

Vijver (Gendt) 04-09-19 

JanV: zondag 1 sept. hebben we de jaarlijkse gezelligheidswedstrijd gevist, met 20 vissers zijn we vertrokken naar de karpervijver Gendt bij Gendt. Om 8.00 uur aanwezig en om 9.00 uur gestart met vissen op een plas water wat de helft is van de Petteplas maar waar een karper bestand op zit van 5000 kilo en de zwaarste vissen rond de 7 kilo zijn. De eigenaar wil nog uitbreiden naar 8000 kilo, in elk geval vis genoeg en iedereen verwachtte een aardig netje karper te vangen, maar die vlieger ging niet op. Had zelf de vaste hengel van 8 meter uitgepakt met elast. in 3 delen en een lichte feeder met 0,25 mm nylonlijn en onderlijnen van 0,22. De eerste 2 uur gevist met de stok 0,16 lijn en onderlijn ook 0,16, hier heb ik twee zeelten van 12 cm mee gevangen voor de rest niets dus. Toen de feeder maar gepakt en bij de eerste inzet ook de eerste karper van 2,5 kilo. Na veel kleine rommelbeetjes de tweede en derde karper, niet zo groot als de eerste maar toch vis. Toen was er een pauze van een uur met een lunch aangeboden door de vereniging, die overigens alle kosten voor haar rekening nam. Na de pauze de stok nogmaals geprobeerd maar geen visje te vangen dus de feeder maar weer gepakt, hiermee wist ik er nog 4 mee te vangen en 3 dikke vissen te verspelen. Na het eindsignaal werd er gewogen waarbij de winnaar ruim 23 kilo had en nr 2 aan 12 kilo kwam. Zelf 3e geworden met 10,6 kilo en mijn buurman 4e met 10,4 kilo. Omdat het ook weer een blinde koppel was werd er na de rekensom pas duidelijk wie er met de prijzen van door ging. Het koppel waar ik in zat ging nog weg met de 3e prijs. Ondanks dat er de helft minder werd gevangen dan vorig jaar was de dag geslaagd met mooi en droog weer.


Petteplas (Waddinxveen) 28-08-19 / 28C - ZW2 - half bewolkt

Rinus: vanmiddag met de fiets naar de Petteplas ‘gewapend’ met een feeder, maïs-boilies-pellets, een handje voer en wat geweekte 2mm pellets. Uiteraard ook de benodigde koele drankjes want het zal een ‘hete’ middag worden in een aantal opzichten. Ik drop de (methode)korf op een kleine 25m en begin met 2 maïskorrels op de hair. Een half uur en 4 korfjes verder zie ik licht gefrommel aan de top, waarschijnlijk klein goed!? Ik schakel over op een donkere pellet en daarmee is het binnen de minuut raak. Een platte van het hier bekende formaat ‘hangt’, met 63cm blijkt deze achteraf van de 9 exemplaren de grootste te zijn. Overigens heb ik ook gevangen met oranje wafters, maar het spektakel moet nog komen. Voor de verandering prik ik eens een witte wafter op de hair en deze wordt ook binnen de minuut ‘genomen’. De vis aan de andere kant v/d lijn vliegt gelijk naar het midden maar kan hem gelukkig nog ‘houden’. Drie kwartier en vele vluchtpogingen later – gelukkig de slip goed afgesteld – ligt er een pracht spiegelkarper voor mijn voeten klaar om te scheppen, maar dat valt niet mee. Gelukkig komt maatje Gert even langs – had aan de andere kant v/d plas e.e.a. al een half uur gadegeslagen – en is precies op tijd om met vereende krachten de vis op het droge te krijgen. Weegschaal heb ik niet bij me maar ik moet me sterk vergissen als deze ‘spiegel’ niet rond de 20 pond is, de lengte is in elk geval 91cm. Zo zit je ineens aan een kleine 30kg vis! Technische details: voorslag 25/00, methodekorf 22 gram, onderlijn 10cm 20/00, haakje 14 GURU, bayonet aan de hair.


N-H Kanaal (Akersloot) 28-08-19

Theo: het was weer bloedheet afgelopen zondag daar aan het N-H kanaal bij Akersloot, waar we de 6e competitiewedstrijd van HS de Vrije Visser visten, ben benieuwd of de vis wel mee ging werken? Na enkele goede uitslagen 2 weken geleden bij de pont hadden we er dit keer allemaal ook veel zin in. Helaas was er zaterdag een koppelwedstrijd van 3 andere verenigingen geweest, dus besloten we wat verder van de pont af te gaan zitten, meer richting beton fabriek. Als ik bij het kanaal arriveer hebben Ben en Koos al een mooie baan uitgezet voor de 14 deelnemers. Bij de loting komen Cor (op kop) en Arie (op staart) er voordelig uit, Arie gaat met de stok en Cor met de feeder. Zelf loot ik midden in de baan en dan wordt het alweer wat lastiger vooral als je ook nog die hakbak Ben naast je hebt zitten. Hoe hij het elke keer weer doet ik weet het niet, trouwens liegen kan ie ook, want hij had alleen maar klein goed zij hij, later bleek dat toch anders! Naarmate het lichter werd, we zitten al weer verder in de tijd, blijkt dat er een dikke groene laag drab op het water lag, het leek wel erwtensoep. Er waren dus twijfels over leuke vangsten en dat werd helaas ook werkelijkheid voor vele vissers die de feeder verkozen boven de vaste stok! Met veel kleine vis ben je gewoon secuurder en sneller met de vaste stok. De grootste gewichten kwamen zoals verwacht van kop en staart, Arie ving 7.900 gram en werd 3e, Cor Hofstede kwam tot 8.625 gr en werd 2e. Toch moesten zij Ben van de Ark voor laten gaan want op plek 4 haalde deze 8.875 gr boven water, goed voor de winst en de eerste plaats in het totaal klassement.

De uitslag:

1 BEN VAN DE ARK 8.875 GRAM 

2 COR HOFSTEDE 8.625 GRAM (KOP)

3 ARIE SCHOUTEN  7.900 gram . (STAART )

4 CEES VAN RHIJN 6.000 GRAM 

5KOOS VAN DE ARK 5.900 GRAM 

6 VRIES STOMPHORST 4.575 GRAM 

7 GERT-JAN VERKERK 4.450 GRAM 

8 THEO MEEUWENOORD 4.000 GRAM 

9 RON PUPER 3.975 GRAM .

10 PHIL MULDER 3.825 GRAM 

11 TON KOOPMAN 3.775 GRAM .

12 JOHAN PUPER 3.050 GRAM .

13 DIRK VAN RIJN 2.500 GRAM .

Veel vissers die hoog stonden in het klassement hadden het vandaag lastig, het blijft nou eenmaal vissen.

STAND NA 6 WEDSTRIJDEN 

1 BEN VAN DE ARK 25 PT  59.175 GRAM

2 JOHAN PUPER 30 PT 52.275 GRAM .

3 THEO MEEUWENOORD 30 PT 42.750 GRAM 

4 PHIL MULDER 34 PT 43.450 GRAM 

5 VRIES STOMPHORST 35 PT 56.725 GRAM 

6 COR HOFSTEDE 39 PT 38.300 GRAM 

7 CEES VAN RHIJN 42 PT 35.050 GRAM 

8 RON PUPER 44 PT 36.000 GRAM .

9 DIRK VAN RIJN 46 PT 31.825 GRAM 

10 KOOS VAN DE ARK 51 PT 25.375 GRAM 

11 TON KOOPMAN 55 PT 23.375 GRAM 

12 ARIE SCHOUTEN 56 PT 20.450 GRAM

13 GERT-JAN VERKERK 61 PT 15.425 GRAM 

Heimanswetering (Woubrugge) 24-08-19 / 22C - NO3 - zonnig

Rinus: vandaag de 14e competitiewedstrijd van HSW gevist in de Heimanswetering ‘daar bij de molen’, met 12 deelnemers ruim 40 kilo betekent 3,4kg gemiddeld p.p., het kan slechter! Tot 10 uur is het vooral rustig op en aan het water, daarna veel pleziervaart waardoor er meer reuring/stroming in en op het water komt. Hier moet je terdege rekening mee houden, zeker voor de feederaars want mede door wat drijfvuil wordt hier en daar een lijn(tje) verspeeld aan bootjes. Zelf heb ik daar helaas ook mee te maken en dat kost natuurlijk weer ‘reparatie minuten’. Niettemin tref ik het wat de loting betreft want nummer 2 staat hier te boek als één v/d betere stekken. Met de feeder haal ik zowel op 15m als 6-7m uit de overzijde 9.8kg brasem en bliek op de kant, dit gewicht is inclusief een 20-tal vis(jes) met de korte stok ‘onder het kantje’. Het blijkt in elk geval voldoende te zijn voor de winst vandaag. Wil-Jan wordt 2e met 6,9kg voornamelijk gevangen met het 4m stokje en er zit veel baars onder zijn vangst. Ron wordt 3e met 4,4kg, Rob 4e met 3,8kg en Arie 5e me 3,7kg. Vanaf de 14e wedstrijd is het bij ons gewoonte om de 5 ‘afvallers’ mee te nemen in de tussenstand. Al verandert daardoor niet (erg) veel in de rangschikking, de (eind)punten komen wel wat dichter op elkaar te zitten waardoor wel enige ‘spanning’ is teruggekeerd.  


Gouwekanaal (Gouda) 24-08-19

Rinus: op vrijdag bezoek ik dit water nogmaals met Rens (kleinzoon), stond al langer op de planning maar het kwam er maar niet van, druk-druk-etc. We zijn niet voor niks geweest want zijn eerste inworp levert al een platte op dus een goed begin is het halve werk. Helaas werkt de vis minder mee als afgelopen woensdag, maar met 8-9 exemplaren de man is de vangst redelijk en doen we niet veel voor mekaar onder, de grootste vis is in elk geval voor hem. It’s all in the family…..!


Afgelopen woensdag vissen we de 13e ouderenwedstrijd van HSW met 10 man in het Gouwekanaal. Bij mekaar vangen we 44 kilo en dat is niet slecht voor een doordeweekse dag in dit water. Vandaag blijkt maar weer eens dat ook op dit water een kop- of staartplek voordelen kan bieden. JanvD doet in elk geval goed zijn best op stek 10, als blijkt dat het (voor hem) niks wordt met de feeder pakt hij tijdig alsnog zijn vaste stok uit en vangt daarmee het winnende gewicht van 9,1kg, proficiat Jan! Op nummer 1 doet Dick daar met de feeder weinig voor onder, maar moet met 8,7kg wel genoegen nemen met de 2e plaats. Op stek 5 wordt ik 3e met 7,7kg voornamelijk bliek en enkele platjes gevangen op afstanden van 30 en 25m. Martin wordt 4e met 4,1kg en Gert 5e met 4kg.


Nederrijn (Oosterbeek) 24-08-19 

JanV: nog enkele uitslagen tegoed uit Oosterbeek. Om te beginnen op 21 juli hebben wij de 7e wedstrijd gevist in de zogenaamde stierenbaai, heel erg slechte vangst 7,2 kilo door 15 vissers, maar ja het stroomde niet!. No 1 viste 1570 gr. bij elkaar, No 2 1520 gr, No 3 1360 gr. No 4 1050 gr. (ikzelf) en No 5 had 720 gr. Op 4 aug. de Eep Ruiscup (marathon) gevist in de stromende Rijn in Renkum. Ook hier was het niet geweldig want als alleen de kop en de staart na 6 uur vissen de man net even 4,5 kilo gevangen hebben weet je wel wat de rest had. Frappant was wel dat in het middenstuk vanaf No 7 tot no11 alle vissers daar rond de 1600 gr hadden.  Omdat het een blinde koppel wedstrijd was heb ik voor de rest geen koppel gewichten. Op 19 aug. hebben we de 8ste wedstrijd in de competitie gevist in de stromende Rijn in Oosterbeek. In een regenachtige morgen de spullen neergezet op No 8 weer midden in het veld ( nog geen één keer kop of staart uit de zak gehaald) en om 8.15 uur vissen. Op een afstand van 28 meter moest het gaan gebeuren, enkele korven van 40 gr leeg getrokken en met een onderlijn van 0,12 haak 14 en 80 cm lang vissen. Mijn buurman de huidige No 2 had na 3 min. een grondel en die zei toen zo ik ben van de nul af gelijk gaf ik hem antwoord en zei ik heb de eerste platte. Met veel beetjes wisten we beide ons visje wel te vangen, bij hem kleine voorns en bij mij allemaal blieken. Na het wegen was de uitslag uiteindelijk toch verrassend, met 10480 gr bleek ik eerste te zijn (mijn tweede ééntje) en no 2 had 7830 gr, no 3 had 4750 gr, 4 en 5 resp. 3540 gr en 3210 gr. De stand aan kop is niet veranderd, de leider heeft nu 11 punten, no 2 heeft 14 punten en zelf ben ik no 3 met 15 punten.

Amsteldrecht (Nieuwveen) 20-08-19 / 20C - ZW3 - bewolkt

Jorden: afgelopen zaterdag met Gr R’dam afd Zev-Mkp de 11e competitie wedstrijd gevist in het Amsteldrechtkanaal op het stuk bij de "paprikaboer". Na een natte voorspelling van de zaterdag begint de dag eigenlijk helemaal droog en gedurende de wedstrijd een aantal spetters, eigenlijk geen echte buien te noemen was het toch wel lekkerder vissen. Er stond een redelijke wind dwars op het water wat het voor de stok vissers moeilijker maakte en de feedervissers toch hard moesten gooien om goed de overkant te halen. Ik lootte op nr 2 en Sebastiaan op  nr 1, dit leek een goed begin. Echter…, ik kan er geen lang verhaal van maken, op dit gedeelte lagen geen lelies aan de overkant en op 1 brasem na, van Sebas, hebben wij ze niet gezien en was het "schrapen" voor een vis(je) zowel op de vaste als op de feeder. De wedstrijd werd tussen Adriaan en Sander gevist en beslist met allebei dikke platten en 13.5 kilo, Adriaan wist met 60 gram te winnen! Zo zie je maar elk visje is belangrijk. Iedereen had naar de oplopende nummers toch wel mooi vis gevangen en was het een mooie visdag.  

Oude Rijn (Zwammerdam) 17-08-19 / 18C - ZW5 - bewolkt

Rinus: de13e competitiewedstrijd van HSW vissen we in de Rijn aan de Buitenkerk, met (slechts) 11 deelnemers vangen we 38 kilo, op zich een redelijk resultaat maar niet als je de uitslag onder de loep neemt. Met uitzondering van de eerste 2 stekken wordt er verder namelijk zeer matig gevangen, de meeste zien alleen in het eerste uur wat beweging aan dobber of feedertop daarna valt de beet jammer genoeg nagenoeg volledig weg. Aan de kop v/h parcours vissen Ron en ondergetekende een ‘onderlinge strijd’ uit, Ron op kopnr 1 en voor mij komt stek 2 uit de zak. Dit blijkt dé hotspot v/h jaar te zijn, weliswaar zit ik niet recht voor het slootje aan overzijde maar een 6-7m naar links. Het moet toch gek lopen wil ik uit die positie geen graantje meepikken!? Ron gaat met de feeder als een speer uit de startblokken met een paar mooi vissen, zelf kan ik moeilijk het ritme vinden. Heb – voor het geval dat – een voerstek op 17m gemaakt en ééntje op 2m uit de leliebladen aan de overzijde omdat het daar iets dieper is dan stijf tegen de blaadjes. Dat dit (wellicht) een verkeerde inschatting is zou best kunnen, want na 2,5 uur vissen sta ik pas op 4 vissen terwijl Ron naar schatting al op een kilo of 7-8 staat, maar bij hem is het al een tijdje rustig…! Na pogingen op 17m (géén aanbeet) en op een nieuwe stek op 3/4 (slechts 1 voorn) deponeer ik de korf voor het laatste anderhalf uur stijf tegen de blaadjes. Dit levert nog een aantal (bonus)vissen op die mijn eindgewicht brengt op 12.490 gram. Omdat Ron exact hetzelfde gewicht in de weegschaal legt – en dat is dan weer heel frappant – geven we mekaar geen duimbreed toe. Beide incasseren we wel een 1-tje, maar schieten daar in wezen weinig mee op. Er zijn nog 5 wedstrijden te gaan…..! Tinus wordt overigens derde met 3,5kg, Jan vierde met 2,4kg en Piet vijfde met 2.3kg om aan te geven hoe de verschillen uit elkaar liggen. 


Rottemeren (Zevenhuizen) 14-08-19 / 20C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag weer eens een water opgezocht waar mijn ‘Haagse’ VISpas van pas komt, de Rotte bij het ‘Balkengat’. Bij de vangst van een dikke brasem hier moet je al gauw denken aan gewichten tussen de 2,5-3kg, dus net even forser als die in de Amsteldrecht. Doch mijn ervaring op dit water is dat er ook heel wat bliek(jes) huizen die voor een groot deel van de tijd voor de (nerveuze) aanbeten zorgen. De feeder ‘in het handje’ is dan echt noodzakelijk om met succes aan te tikken. Maar daar tussendoor loopt er ineens zo’n dikke platte op en dat gebeurt mij 7x vandaag, met uiteenlopend aas zoals 2 casters, 5 pinkies, 2 pieren aan de hair of (zoals de laatste) met een boilie. Met daarbij nog ca. 40 bliek(jes) waaronder diverse scheppertjes kom ik naar schatting toch wel aan de 20kg en dat maakt zo’n dag meer dan geslaagd.
Ringvaartplas (Rotterdam) 12-08-19 / 19C - ZW4 - bewolkt/regen

Sebas: afgelopen zaterdag (10 aug.) hadden we een "onderlinge wedstrijd" voor de leden van Groot-Rotterdam afd. Zev-Mkp. Helaas waren er afmeldingen waardoor we met slechts 7 man zouden gaan vissen in de Kotskom. Echter, deze werd bezet door veel karpervissers waardoor wij moesten uitwijken naar de Ringvaartplas, ietsje verderop. Het waaide erg hard, dus vissen met de vaste stok was onmogelijk. Al snel werd er hier en daar wat vis gevangen en Jan was hier een voorbeeld van. Hij ving af en toe een mooie dikke voorn en werd daar uiteindelijk 4e mee. De strijd om plek 2 en 3 was nog spannend tot het laatst. Sander en Adriaan vingen zo nu en dan een dikke vis, maar Adriaan wist net voor tijd nog een hele dikke te vangen waardoor het pleit beslecht werd voor Sander. Zelf werd ik winnaar van de dag, al vrij snel kreeg ik de dikke vissen op mijn stek en ving bijna 13kg. Helaas waren er 3 vissers die eerder moesten afhaken vanwege de storm en "vuil" op hun stek. "Het was op de stekken 6 en 7 niet mogelijk om te vissen, we zaten constant vast aan takjes", aldus John die teleurgesteld het parcours verliet. Al met al een dag met een keiharde wind in een water dat nog wel een herkansing verdient, volgend jaar! De uitslag:

1 S. Lockhorst 12880 gr.

2 A. van Erk   8160 gr.

3 . Dreijer 5040 gr.

4 J. de Zwart 1840 gr.

5 J. Visser       0 gr.

6 J. van Elswijk 0 gr.

7 H. Lammeree 0 gr.

Totaal vangst: 27920 gr.


Gouwekanaal (Gouda) 12-08-19

Rinus: dit weekend niet ver gereden naar mijn visstek, zaterdag vanwege de krachtige wind vooraan bij de sluis gebleven achter de bosjes, vandaag ter hoogte van de ‘wand van Stubbe’ gevist. Op beide dagen was er wat ‘te loeren’, zaterdag kwam ik tot ca. 45 stuks op de teller waarvan 6 platten, 1 snoekbaars en de rest bliek(jes) en enkele voorns. Met de feeder heel kortbij gevist en meest met maden al dan niet met een caster of stukje worm. Vandaag een ander verhaal, in het eerste uur een tiental kleine bliekjes, daarna een uur nauwelijks beet gehad, maar in de laatste 2 uur 12 platten gevangen met voornamelijk 1 of 2 wormen op de haak. Beide dagen ca. 10 kilo, niet ontevreden.


NH-Kanaal (Graftdijk) 12-08-19 

Theo: hierbij het verslag van onze Memorial wedstrijd gisteren gevist  in het N-H kanaal. Toch nog best leuk vis gevangen, nadat ik wat kritisch was een paar weken geleden met mijn stukje over het N-H kanaal. Maar dat er gevist wordt en gevoerd en dat allemaal moet worden genuttigd door de vissen, dat geeft aan wat een druk er op dit water staat! Zoals gezegd zondag 11/8 opnieuw om de Memorial bokaal gevist in het N-H Kanaal door enkele leden. Deze bokaal is vele jaren geleden in het leven geroepen om een aantal leden te eren die aan onze club zijn ontvallen. Lees hier verder mijn verhaal.

Amsteldrecht (Nieuwveen) 07-08-19 / 20C - W4 - bewolkt

Rinus: naarmate het seizoen vordert lopen de vangsten op sommige wateren terug, zo ook op de Amsteldrecht vooraan bij de sluis, het water voor de 12e ouderenwedstrijd van HSW vandaag. De hotspots waar je in het voorjaar soms moeiteloos met 10-12 kilo uit de bus komt leveren nu nauwelijks iets op, vissen tegen de blaadjes aan de overzijde is dus geen ‘zekerheidje’.  Achteraf blijkt zelfs dat brasem op meerdere afstanden gevangen wordt, behalve aan de overzijde. Bovendien staat er ook veel wind schuin tegen waardoor het lastig vissen is en voor sommige de overzijde (heel) ver weg is. Die wind wordt ook nog eens harder zodat zeker de vaste stokkers het moeilijk hebben om een optimale vangst neer te zetten. Al met al vangen we met 9 man 28 kilo, gemiddeld 3kg p.p. is niet goed en niet slecht. Zelf vang ik op stek 9 een 20-tal visjes met de 7m stok en 3 platten, 2 halfwasjes en enkele blieken met de feeder in de zone 5-10m uit de overzijde. Het kost veel geduld en die enkele aanbeten mag je in feite niet missen want zo talrijk zijn ze niet. Bij elkaar 6kg als eindgewicht en voldoende voor de winst. Gert komt met 2 platten en wat klein goed met de feeder op vaste-stok-afstand tot 4,1kg en een 2e plaats. Arie vist met 3,5kg naar een 3e plek en Jan en Herman komen met 3kg op plek 4 en 5. 


Oude Rijn (Hazerswoude-Rijndijk) 05-08-19 / 23C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: vandaag bezoek ik de Oude Rijn weer eens aan de Rijndijk nabij de Hoorn en vis op twee lengtes met de feeder, kort op 15m en ver op een kleine 50m en dat is 5m uit de overzijde. Al snel laat de vis weten aanwezig te zijn en met de 3e korf heb ik al een scheppertje. Dit gaat vrijwel de hele middag met enige frequentie door zodat ik uitkom op ca. 35 stuks waarvan 6-7 exemplaren het predicaat ‘platte’ van mij krijgen, de rest bestaat uit bliek(jes), enkele voorns en 2 baarzen. Alleen met (dooie) maden gevist al dan niet met een wormpje. Maïs en/of boilie leverde 2 vissen op. Op beide afstanden is wat te loeren.

Oude Rijn (Zwammerdam) 03-08-19 / 20C - NW3 - bewolkt

Rinus: met 7 koppels wordt het jaarlijkse ‘onderonsje’ van HSW gevist in de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Ron en Piet zijn weer vroeg uit de veren om een perfect parcours uit te zetten (dank daarvoor mannen), nu de loting nog die de 14 deelnemers aan elkaar ‘koppelen’ met deze formule: lotnummers 1 en 2 vissen op stek 1, lotnrs 3 en 4 op stek 3 enz. Natuurlijk moet je effe wennen aan je koppelmaat-van-vandaag, maar na enig overleg over wie, waar en hoe vist kan na een uur voorbereiding de strijd om 07.30 uur beginnen. Opvallend veel vaste stokken zijn er uitgepakt in de wetenschap dat... Lees verder op deze pagina.