Vangsten 2017


VANGSTEN 2017


 

 

 

 
Alle trouwe bezoekers van deze site

een gezond,

visrijk en

succesvol 2018 toegewenst.
Heimanswetering (Alphen) 31-12-17 / 12C - ZW5 -  bewolkt

Rinus:  zaterdag voor de laatste keer dit jaar een paar uurtjes naar de waterkant en vanwege de stormachtige wind gekozen voor het traject achter het bos aan de wetering. Pak alleen de feeder uit en gok op twee afstanden, 20m en 5m uit de overzijde, die ik afwisselend ga bevissen. Na een paar gure en koude dagen is het natuurlijk weer afwachten wat de vis gaat doen? Nou het eerste uur helemaal niets, na 5 kwartier het eerste tikje en na anderhalf uur de eerste voorn (op 20m). Na 3 uur vissen staat de teller op 4, tot dusver niet wereldschokkend. Ik pak er nog een 4e uurtje bij en vis nu enkel aan de overzijde, waar ik met de vangst van nog een aantal vissen de teller met 9 stuks een draaglijker aanzien geeft (geduld wordt beloond). Een paar blieken, 1 baars, een voorntje en 5 hoornvoorns. Wellicht had de vaste stok meer voorn opgeleverd, you never know!


Haven (Huizen) 31-12-17

Erik:  afgelopen zondag heb ik (samen met Ron en Dennis) meegedaan aan de 2de havenwedstrijd in Huizen van Simon v.d. Kolk en Jan van Schendel. Bij de eerste wedstrijd zaten we in de achterhoede, dus extra gebrand om ons uiterste best te doen. Ik lootte nu op nr. 10 in het 2de vakje (in de laatste bak bij het winkelcentrum) en koos ervoor om alleen kort te gaan vissen. Vanaf het begin had ik de vis er meteen op en in een gestaag tempo ving ik voorntjes en regelmatig een maatbaars er tussen door. Opvallend was dat ik maar af en toe een klein baarsje ving en dat is in het verleden wel eens anders geweest. Na een uur zat ik al boven de 70 stuks en ik kon dit tempo aardig vasthouden. Halverwege de wedstrijd ving ik ook nog een grotere ruisvoorn en een winde en tussen de voorntjes door, af en toe ook een aardige maatvoorn. Om me heen zag ik dat er ook goed werd gevangen, maar toch wat meer “vlagerig” en bij sommige ook wat meer baarsjes. Ik zat naast Ron die bij vlagen ook goed zat te vangen, maar ze soms ook even kwijt was, wat mede kwam door een brutale snoek. Mijn gevoel voor een goede afloop werd steeds sterker en het laatste uur werd het wel wat minder, maar kon ik ze toch aardig vasthouden. Achteraf bleek dat ik ruim 12 kg had, goed voor de vakwinst en ook de overall winst, aangezien het andere vakje voor Guido Lapien met 11,5 kg. werd gewonnen. In mijn vak werden Arjan Klop (iets meer dan 10,5 kg), Frans Wulterkens en Jurgen Spierings resp. 2de t/m 4de, dus dat is extra kicken om deze mannen een keer voor te blijven. Ron had ook ruim 7 kg en Dennis ruim 5, dus we hebben allemaal goed gevangen.

Alle medevissers die dit lezen een mooi/gezond 2018 toegewenst en tot ziens aan de waterkant!


Oude Rijn (Zwammerdam) 28-12-17 / 4C - W5 -  bewolkt

Rinus:  vandaag donderdagmiddag nog een paar uurtjes met de feeder naar de Rijn omgeving ijsbaan. Ofschoon de harde W wind hier niet voordelig staat is het vistechnisch toch te doen. Verrassend is het begin zeker als blijkt dat na de gebruikelijke-3-korfjes-voeren de eerste 5 inzetten 4 blieken opleveren, een kickstart dus. Maar snel daarna vervallen we in het bekende patroon van de laatste weken, niet of nauwelijks zichtbare aanbeten die zo nu en dan vis op het droge brengen. Dat worden er uiteindelijk 15, overwegend bliek waarvan de helft scheppertjes en de laatste valt wat mij betreft onder de noemer 'platje'. Alles op 3/4 gevangen met hoofdzakelijk maden. Wel afwisselend gevist op een stek op 17-18m maar deze leverde niets op.


Heimanswetering (Alphen) 28-12-17

Bert:  zaterdag 23-12-2017 Traditie getrouw de kerstwedstrijd van HSV Alphen gevist. Met 11 deelnemers naar de Westkant van de Heimanswetering tegenover de oude betonfabriek. Het weer, een lekker uitwaai windje uit het Westen. Enkele van onze deelnemers konden daar niet van profiteren zij waren geplaatst achter de struiken, de rest zat volop in de wind. Henk was vandaag de pineut tijdens het afsteken een windvlaag en dat koste hem een hengeldeel, daarbij opgeteld nog een keer een meeuw aan de haak dan kun je spreken van botte pech. Hoewel het niet storm liep met de vis werd er door een ieder vis gevangen. Winnaar van de dag ondergetekende met 2450 gr. Na afloop werden de prijzen uitgereikt in het clubhuis van Avanti, daar was voor alle deelnemers een toepasselijke prijs af te halen in de vorm van een rollade met een kerst (feest) brood. Oudejaarsdag vissen we nog een onderlingetje en dan zit 2017 er op. Voor 2018 zijn alle wedstrijden alweer ingepland en aan gevraagd. Voor het komende jaar wens ik een ieder gezondheid en veel vis plezier.

Uitslag:

1e Bert van Egmond        2450 gram

2e Joop Slagter                2400 gram

3e Joop Zuidam               1800 gram

4e Henk Groen                1520 gram

5e Gerard Groen             1050 gram


Haven (Woerden) 27-12-17 / 6C - NW5 -  bewolkt

JanV:  zoals altijd zijn we zondagmorgen weer wezen vissen en dit maal het haventje van Woerden dat via via in verbinding staat met de Oude Rijn. Om 7.45u uit W,veen vertrokken en om 8,45u zaten we te vissen en was er best een visje te vangen, zowel voorns als bliekjes niet van een maat baksteen maar toch een leuke visserij. Zelf begonnen met een stokje van 4,5 meter maar ook de 11 meter klaar gemaakt waar ik net mee aan de steiger tegenover me kon komen. Erwin twee plekken gemaakt ook op 11 meter één rechts onder de bootjes en één recht vooruit in het kommetje. De diepte van het water is overal gelijk op ongeveer 1,25 meter dus een topset was genoeg, niet te veel voer brengen alleen cuppen om de vis toch te lokken en een beetje aan de praat te houden. Vissen met pinkies en daar deden ze het bij Erwin beter op dan bij mij ik had een grote made aan een haakje 16 en dat gaf mij meer voldoening en leverde mij meer vis op dan pinkies. Als kers op de toch mooie taart wist Erwin nog een mooie zeelt te vangen  van zeker 2 kilo en dat is een mooie strijd op ondiep water. Al met al wist hij 128 vissen te vangen zelf had ik er 90 en dat in de winter in een vistijd van 3,5 uur is in ieder geval een beter resultaat als vorige week in de Gouwe.


Heimanswetering (Woubrugge) 23-12-17 / 8C - W5 -  bewolkt

Rinus:  bij een harde WZW-wind ga ik een beschutte stek opzoeken en denk die te vinden achter de bosjes aan het Molenaarspad, maar daar zit een wedstrijd. Dan maar effe omrijden naar het traject bij de molen en ook hier ben ik niet de enige, zelfs uit Delft weet een 'broeder in Petrus' de weg hier naar toe te vinden. Het weer is grauw en de wetering toont zich van haar grillige kant, lange tijd is er geen leven te bespeuren en dan ineens zakt het dobbertje tergend langzaam weg of heeft de neiging daartoe maar blijft toch 'plakken' aan het oppervlak. Situaties die in elk geval vis opleveren al zullen het er niet veel worden. Bij tijd en wijle probeer ik het ook met de feeder en ook hiermee is weinig eer te behalen al levert het wel de enige 'echte' aanbeet en de zwaarste vis op, gevangen aan 2 pieren+made en dat vind ik dan weer bijzonder. Uiteindelijk krijg ik 15 stuks op de teller, voornamelijk voorn- en baars(jes) maar ook 4 blieken en 2 platjes. Al met al geen vetpot dus, er was in elk geval 'wat te loeren'.


Gouwekanaal (Gouda) 20-12-17 / 7C - W3 -  bewolkt

Rinus:  afgelopen maandag andermaal naar de Oude Rijn omgeving Treinweg geweest waar ik samen met Dirk de feeder inzet op relatief korte afstanden. En wederom viel de vangst niet tegen want beide komen we aan aantallen van rond de 15 stuks, waarbij een aantal dikke platten zitten en voor de rest mooie schepblieken. Met deze ervaring in het achterhoofd ga ik vandaag naar het Gouwekanaal, hopende dat deze opwaartse lijn ook in dit water voortzet, na de minder positieve berichten van afgelopen week. Maar helaas niet dus, alle registers moeten deze dag open voor 5 blieken waar bij enkele niet eens de aanbeet zichtbaar is en een heel kort onderlijntje voor de overige beten zorgt. Ook Herman en Aat ervaren deze morgen de slechte resultaten. Met voorlopig temperaturen van 7-8 graden in het vooruitzicht moet het goed komen, zou je zeggen....!?


Haven (Brielle) 20-12-17

Hans:  na zeker 1,5 week visloos te hebben doorgebracht weer naar Brielle gegaan om hetzelfde mee te maken als twee weken geleden. Ik ben direct naar de Verloren Kost gereden en daar aangekomen bleek dat de steigers en de graskanten bezet waren. Er was alleen nog een plekje op de hoge kade en wel 4 parkeerplaatsen naast de bruine woonboot. Tussen mij en de woonboot zat een vriendelijke Antwerpenaar die helaas zei dat het na twee leuke uren slil is gevallen. Toch gaan vissen en begonnen met het schieten van casters, hennep en geweekte tarwe. In het eerste half uur leverde dat een klein baarsje op met op haakje 20 een made. Na dit half ur kwam de kleine vis, voorntje en baarsjes van 10 -15 cm, los. Binnen het uur meer dan 40 visjes en aan het eind van dit uur begonnen de grotere ook te komen. Omdat daar het gebruik van een schepnet voor een niet zo’n handig persoon als ik moeilijk is heb ik mijn onderlijn vervangen door haakje 16 en lijntje 0,12. Het ritme van vangen bleef erin en we hebben de grootste gemeten die bijna 30 cm was. Wedreom weer een fantastisch dagje. Overigens voor de liefhebbers op woensdag zijn er wedstrijden en iedereen kan meedoen alleen vooraf een belletje naar HSV Watergeus.


Gouwekanaal (Gouda) 20-12-17

JanV:  zondag weer wezen vissen samen met Erwin in het Gouwe kanaal achter de muur bij stubbe. Om 9.00 uur stond alles opgesteld vaste stokken gereed en we dachten vissen maar. Helaas pakte dat anders uit want nog voor dat we konden voeren vroor het water langzaam maar zeker dicht onder de stokken. Wat doe je dan wachten tot het weer ontdooid of met de koffer en de latten 50 á 60 meter verkassen en daar opnieuw beginnen, het laatste dan maar gedaan en daar de stek weer opgebouwd met als resultaat dat we om10.00 pas konden vissen. Een heleboel toeren uitgehaald om een visje te kunnen vangen en daar zijn we dan ook wel geslaagd. Om ongeveer 1.00 uur gestopt met vissen en we hadden allebei 1 vis gevangen Erwin met de stok en heeft ook geen beet meer gezien ik met de feeder en heb nog 2 maal iets aan de top zien friemelen en dat was het de hele morgen. Voorlopig is het kanaal voor ons passé en gaan we onze heil zoeken in ander water waar misschien meer vis gevangen kan worden


Oude Rijn (Alphen) 16-12-17 / 3C - NW3 - half bewolkt

Rinus:  na 10 dagen weer eens met de hengel (lees: feeder) naar de waterkant (Treinweg), het werd tijd! De verwachtingen zijn, na een serie 'ijsdagen', natuurlijk niet hoog maar met nog slechts enkele winterse buien, rond de 3 graden en een windje uit NW3 moet er toch een vis(je) te vangen zijn!? Omdat er vandaag een behoorlijke stroming staat ga ik er niet al ver in met afstanden van 29-30m en rond de 22m. Deze stekken ga ik van 11 - 15 uur afwisselend bevissen om te zien op welke voerstek er het eerst wat valt te loeren. Na 5 kwartier vissen blijkt dat nog nergens te zijn dus ga ik even een bakkie doen bij buur Martin die links met de vaste stok zit en ook moet constateren dat we met winterse omstandigheden te maken hebben, dus weinig of geen beet. Hij komt uiteindelijk tot 5-6 vissen, voornamelijk blieken en een 'Hoornvoorn'. Bij terugkomst op mijn stek zie ik de lijn met de stroming mee helemaal naar rechts liggen en dat levert een dikke onvervalste 'loopbrasem' op. Hierna zal het weer een uur duren voor de 2e actie komt en die beleef ik op de korte stek met een keurige aanbeet en wederom een mooie platte. Het vierde en laatste uur levert nogmaals enkele aanbeten en vissen op. In totaal kom ik op ca. 10x beet waarvan ik 7 stuks kan incasseren, 3 platten, 2 halfwasjes en 2 blieken. Wetende dat het een visserij van de 'lange adem' is met weinig aanbeten, valt het resultaat me uiteindelijk niet tegen.


AR-Kanaal (Loenersloot) 16-12-17

Dick:  vandaag bij de wintercompetitie van HSV de Brasem was ik gauw klaar met optellen, ik was namelijk de enige met vis. Voor vijf en half uur vissen in het AR-Kanaal bij Loenersloot een vis vangen van 470 gram, noem het maar niks. Het was dus om het netjes te houden zwaar .... knudde! Een eindje verderop had een Belg zitten vissen die kon het net zo goed als ik die had er ook één. Maar we zeggen maar zo, "volgende keer beter". Klik hier voor de uitslagen en tussenstanden.


Oude Rijn (Koudekerk) 12-12-17 / 1C - W3 - half bewolkt

Bert:  zondag 10-12-20107 de tweede wedstrijd van de winter koppel comp. HSV Alphen. De weersvoorspelling gaf echt winters weer met harde wind en sneeuwval. Je kunt je afvragen of je dan wel moet gaan vissen. Wij hebben na rijp beraad gemeend dat het wel kon met de afspraak dat we af zouden blazen mocht het extreem gaan worden. Uiteindelijk hebben we de wedstrijd uit kunnen vissen en op 1 vast zittende auto na, die na enig duw werk weer vrij kwam kon een ieder veilig huiswaarts keren. Je hoopt natuurlijk een  visje te vangen. De 6 aanwezige koppels konden allen vis ter weging aan bieden. Het koppel Dick en Joop waarvan Joop verhindert was zodat Dick alleen moest vissen, misschien is dit wel gunstig geen afleiding en zo, wist het grootste dag gewicht aan te leveren n.l 2670 gram waaronder een dikke platte gevangen aan de feeder. En voor de volledigheid er werd gevist in de Oude Rijn Zwaantje.

Vermeldenswaard is dat we vorige week ook nog comp gevist hebben namelijk de ind comp toen was het viswater de Heimans wetering tegenover de beton fabriek dus aan de west kant. Toen met 10 man totaal 31710 gr gevangen waarvan Gerard Groen als dag winnaar 5150 gr voor zijn rekening nam. Bij de meesten van ons bestond de vangst uit voorns waar onder dikke exemplaren. op naar de kerstwedstrijd. Klik hier voor uitslagen en stand.


Waddinxveen 12-12-17
Speldeprik of echt winter ???


Oude Rijn (Alphen) 06-12-17 / 7C - ZW4 - bewolkt

Rinus:  zowel maandag als vandaag gevist in Oude Rijn omgeving Treinweg, met de feeder op een afstand van 27-28m. Op beide dagen aantallen van 16-17 stuks, niet wereldschokkend, maar op een enkeling na wel alle scheppers. Op maandag zaten daar 5 platten tussen en vandaag 'slechts' 2. Verder halfwas platjes, blieken en voorns, die vandaag naar mijn idee iets kleiner van stuk waren. Omdat ik maandag, dus vlak na die serie koude dagen, ook korter gevist heb (alleen 's middag) lijkt het dat de vangst van vandaag dus minder was. De aanbeten waren niet zeikerig maar meermaals goed te zien met op de haak 3-4 grote maden of de combinatie pier+made.


Haven (Brielle) 06-12-17

Hans:  naar aanleiding van de negatieve vangstberichten op deze site hebben we de havens weer opgezocht. Na gisteren, voor de eerste keer, in de Zuidvliet in Maassluis voor de grote sluisdeuren tehebben gevist met als resultaat rond de 60 voorntjes tussen de 10 en 15 cm hebben wij vandaag afgesproken in Den Briel. Na de dagvergunning gehaald te hebben ben ik naar Maarland-Zuidzijde nabij de laatste brug gereden. Daar hielden de senioren van HSV de Watergeus hun wekelijks wedstrijd en hadden op de lange stijger slechts 4 plaatsen en aan de overzijde in het gras slechts 3 uitgezet. Het bleek dat er op de stijger niets of bijna niets gevangen werd. Aan de overzijde zat o.a Henk Roskam goed te vangen en die zat op ongeveer 20 meter van de stijger van de Verloren Kost. Ik ben dus op de stijger van de Verloren Kost gaan zitten tegenover de bruine woonboot. Direct na het peilen met 1 made aan de haak de eerste grote voorn n. Niet gevoerd met lokvoer maar met mijn “EZFEEDA” kattepult met een klein cupje contant casters, hennep en geweekt haver bij geschoten. In het eerste uur werd al een aantal van 40 al aangetikt. Veelal grote tot zeer grote voorns. Eind van de 4,5 uur durrende sessie stond mijn teller op 136 stuks. Slechts een tiental voorns kleiner dan 20 cm. Afgezien van de eerste paar grote en grote voorns en baarzen is alles gevangen met 1 caster op haakje 18 en in het laatste uur 2 casters op haakje 16 en dat leverde nog grotere exemplaren op. Een fantastich dagje.


Gouwekanaal (Gouda) 03-12-17 / 4C - NW3 - bewolkt

JanV:  zondagmorgen weer wezen vissen in het Gouwekanaal bij de sluis in Gouda. Na gelezen te hebben dat het tijdens de Sintwedstrijd ook geen volle-netten-wedstrijd was, is dit ook het geval in het kanaal. Om 8.30u begonnen we te vissen en ik wist zowaar in de eerste tien minuten 2 vissen te vangen waarvan één leuke bliek, maar lang duurde de lol niet de aanbeten werden heel schaars. Wat ik nog ving was allemaal van een leuk formaat, geen brasems maar wel scheppertjes. Bijna alles gevangen op de pinkies en de eerste vissen op twee grote maden en net als vorige week weer met een druppeltje lever. Bij Erwin maar ook bij mij kwam het helemaal niet op gang, we wisten dan ook maar 14 vissen(jes) te vangen met zijn tweeën. Hebben gevist tot 12.15 uur en waren net op tijd gestopt voor de regen, gelukkig alles nog droog. Het is taai om deze tijd van het jaar om een redelijk visje te vangen maar we houden vol.


Oude Rijn (Zwammerdam) 02-12-17 / 0C - Z2 -  bewolkt/mist

Rinus:  op deze koude, grauwe, mist(roostige) zaterdagmorgen waarop het kwik niet of nauwelijks boven 'nul' komt vist HSW de traditionele Sinterklaaswedstrijd in de Oude Rijn op het bekende traject ijsbaan/futenbos. Gelukkig is er heel weinig (tegen)wind anders had het qua gevoelstemperatuur nóg onaangenamer geweest. De verwachting van de 15 deelnemers is vooraf niet bijster hoog gespannen. Maar eerst wordt er geloot en voor deze gelegenheid staan de kantnummers achterop 15 chocoladeletters. Als om half negen het startsignaal klinkt is naast de feeder toch ook menig vaste stok te zien en - het klinkt ongeloofwaardig - binnen de 10 minuten liggen er bij 3 deelnemers al een platte in het net. Sommige kunnen hier nog een vervolg aan geven door het vangen van enkele (dikke) voorns, maar daarna wordt het taaier en zijn het voornamelijk kleine voorntjes en baarsjes die er te vangen zijn. In de pauze wordt traditioneel de inwendige mens versterkt met broodje + chocomel + boterletter, de goede gevers worden weer hartelijk bedankt. Na de pauze gaan we er nog 2 uren tegenaan, maar het wordt heel moeilijk om nog een aanbeet te ontfutselen. Zoals gezegd moet je vandaag het geluk hebben een platte te vangen om te 'scoren'. Op mijn chocoletter is nummer 4 geplakt en dat is halverwege vak A ter hoogte van de ijsbaan. Ik zet één feeder in op 3/4 en vist daar 95% van de tijd. In het midden maak ik nog wel een tweede voerplek 'voor het geval dat', maar deze stek zal geen enkele aanbeet opleveren. Op 3/4 vang ik een 12-tal vissen waaronder 2 platten (1 voor en 1 na de pauze), 2 voorns en de rest klein spul. Bij mekaar goed voor 2,5kg en de winst. De prijzen worden als volgt verdeeld:

Vak A:

1. Rinus Reichard 2560 gram

2. Jan van Dam 1880 gr

3. Ron Sluyk 1390 gr

Vak B:

1. Martin van Leeuwen 1150 gr

2. Rob Jenner 1050 gr

3. Piet de Groot 250 gr.


A/R Kanaal (Loenersloot) 02-12-17

Dick:  het was weer bar slecht vandaag bij de 3e winterwedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar. Zelf kon ik maar 2 uur mee vissen want mijn jongste kleinkind was jarig. Alleen Siem hield het nog een klein beetje redelijk wat de vangst betreft en gaat met 3,6kg en de winst er vandoor. Maar ja volgende keer beter.  


Amstel (Uithoorn) 29-11-17 / 4C - W3 - half bewolkt

Rinus:  zou het voordat de winter 'toeslaat' nog lukken een leuk netje brasem te vangen? In de hoop dit te realiseren gaan we naar de Amstel ten ZW van Uithoorn, naar ons idee is daar het proberen waard. Bij aankomst is het net boven 'nul' en worden we verrast door een fel opkomend zonnetje hetgeen een sfeervolle blik geeft over het glad liggende water waarin zo nu en dan een lichte stroming staat, dan weer links dan weer naar rechts. In ieder geval alvast de moeite waard een sfeerfotootje te maken. Beide zetten we de feeder in, Gert constant op twee plekken één vóór en één net over de midden. Ik ga afwisselend vissen op 10m uit de overzijde, midden en kortbij. Als Gert na een half uur vissen gelijktijdig aan beide hengels een platte vangt en binnen 10 minuten een derde exemplaar op de kant brengt stijgt de hoop op een succesvolle dag. Het loopt echter anders. Zelf heb ik tot dan toe geen enkele aanbeet gehad maar dat verandert na anderhalf uur vissen. Een klein frutseltje op de top levert een dikke platte op (van de overzijde), de enige van de dag. Ook bij Gert volgt nog één aanbeet met een brasem als gevolg. Jammer genoeg zijn dit de enige wapenfeiten, 5 aanbeten, 5 vissen, met als enige pleister op de wonde dat ze alle tussen de 1,5 en 2 kilo wegen. Op naar het voorjaar!?


Gouwekanaal (Gouda) 27-11-17 / 7C - ZW5 - bewolkt/regen

Rinus:  na een naargeestige en kleddernatte maandagmorgen in de (iets drogere) middag nog een paar uurtjes met de feeder naar het Gouwekanaal gegaan. Niet minder dan 10 zandhazen en containerschepen zorgen bij hun passage voor veel reuring in het water waardoor de onderstroom veel fijn vuil van de bodem losmaakt dat zich heerlijk op je lijn zet. Dit is ook de reden dat ik niet op 30m+ heb gevist maar dichtbij op 17m. Hier is al snel een tikje op de top zichtbaar dat de eerste vis oplevert. Het zullen er uiteindelijk 17 worden waarvan 1 halfwas platje en 16 blieken en bliekjes met als 'verrassing' tussendoor nog een wolhandkrab. Meest gevangen met de combinatie (stukje) worm/made. Afgelopen zaterdag nog naar de Rijn geweest aan futenbos. Weliswaar in aantal iets meer gevangen, maar hier waren het voornamelijk voorntjes en baarsjes in de orde van 12-15cm en ook slechts 1 halfwas platje. Het is duidelijk dat we in een periode beland zijn waarin we meestal genoegen moeten nemen met mindere vangsten.


Gouwekanaal (Gouda) 27-11-17

JanV:  zondag weer weggeweest en na een rondreis door half Zuid Holland ( Leidsevaart, Heimanswetering en Aarkanaal) toch weer beland aan het Gouwekanaal in Gouda. Om 7.30u van huis gegaan en uiteindelijk om 9.15u de eerste korf pas te water. Had het kunnen weten dat er toch wel veel wind stond en daardoor sommige wateren moeilijk te bevissen zijn, maar de Gouwe was goed te doen. Zoals verwacht zou het hier geen kilo's opleveren maar op een visje had ik wel gerekend en dat gebeurde ook. Na een half uurtje kwam de eerste beet en daarna volgde er nog wel meer, maar ook uitgekauwde maden en niets op de top gezien. Pinkies was de aassoort waar ik de meeste op gevangen heb in combinatie met een druppeltje lever. Bijna allemaal scheppertjes maar niet echt grote vis. Aan het eind van de morgen had ik 12 vissen wat evenveel was als vorige week alleen in een kortere tijd. Het is daar wel gezellig als je alleen zit te vissen, over de hele morgen (tot 12.30u gevist) niet minder dan 5 bezoekers gehad die een praatje kwamen maken, en alles over vissen en stekken waar die en gene vissen en vangen. Mensen uit Gouda, Waddinxveen en Stolwijk geven toch ook wel blijk dat dit in de herfst en winter toch wel een plek is die bijna garant staat voor een visje en natuurlijk een praatje.


Oude Rijn  (Bodegraven) 22-11-17 / 13C - ZW5 - half bewolkt

Rinus:  waren de vangsten afgelopen week niet denderend en gingen de aanbeten hier en daar na 1,5 uur als de spreekwoordelijke nachtkaars uit, vandaag nabij 't Fort lijkt daar een kentering in te komen. Wellicht zijn ingrediënten als ZW wind, milde temperatuur en een redelijk stroompje daar debet aan. Op  zijn minst 3-3,5 uur kan ik de vis aan de praat houden al is beslist niet iedere inzet raak en gaat het de laatste 2 uurtjes steeds moeizamer. Toch staan er uiteindelijk 95 stuks (meest voorn) op de teller voornamelijk gevangen op 11m met dobbertje 1 gram en onderlijn 10/00 met haakje 16 waaraan 3 pinkies. Deze zorgen voor de meeste vis maar 1 caster levert de grootste. Aanvankelijk zijn het kleine voorntjes en baarsjes die de dienst uitmaken maar allengs wordt het formaat groter tot lengtes van gemiddeld 16-17cm. Nagenoeg alles gevangen tijdens de drift met staande haak, ook die twee platten die zich zo maar uit het niets halverwege de sessie melden.


Nieuwe Gouwe  (Gouda) 22-11-17

Erik: ervaring het afgelopen weekeinde waren ook niet denderend, op zijn zachtst gezegd. Zaterdag een paar uurtjes in Gouda op de Goudkade (naast de trechter), waar ik tot een stuk of 12 hoofdzakelijk voorntjes kwam met de vaste stok. Mijn buurman Dirk had er ook ongeveer zoveel met het feedertje en had een paar dagen ervoor nog aardig gevangen daar.

 

Zondag nog een uurtje bij ons in de Ringvaart, waar ik geen beet heb gehad, terwijl het een paar weken geleden nog geweldig was. Onze Ringvaart is erg onvoorspelbaar, zeker in de koudere periode van het jaar.

 

De week ervoor ben ik zaterdag in Huizen geweest, waar het in de laatste kom bij het winkelcentrum prima was. Veel maatvoorns en wat baarsjes. Geen dikke voorns erbij maar wel een leuk maatje gemiddeld van rond de 15/16 cm (geschat). Vis was op alle lengtes te vangen.


Oude Rijn  (Alphen) 21-11-17 / 12C - ZW5 - bewolkt

Bert:  zondag 19-11-2017 start van de winter koppel comp van HSV Alphen. De 6 aanwezige koppels hebben gevist in de Oude Rijn aan de Oudshoornseweg. De omstandigheden waren niet bepaald ideaal, met een straffe wind uit het Noord Westen met zo nu en dan pittige windvlagen was het niet gemakkelijk om je hengel op zijn plaats te houden. De vissen hadden klaarblijkelijk de luwe plekken op gezocht. Waar wij zaten te vissen lieten ze het in ieder geval af weten. Hoewel alle koppels vis konden laten wegen was de vangst bedroevend. De winnaars van vandaag visten op de kop en wisten 1430 gram te laten wegen. De totaalvangst kwam uit op 3830 gram. Volgende keer maar weer beter.


 

Gouwekanaal  (Gouda) 21-11-17

JanV:  zondag ben ik weer eens in het Gouwe kanaal wezen vissen met de wind schuin vanachter was het daar goed toeven wat betreft de vangst was het anders gesteld. Bij aankomst in het donker stond er al een visser met een hoofdlamp zijn spullen uit te pakken was wel erg vroeg maar ook bij deze man kwam het niet echt los. Na   een half uurtje de eerste mooie beet die alleen uitgekauwde maden opleverde wat veelvuldig voorkwam deze morgen, ook van die priegelbeetjes waren volop aanwezig, een ruk en dan niets meer ook al liet je het aasje nog langer leggen en dan waren de maden uitgekauwd. Bij mijn buurman liep het ook niet zo goed hij wist ook wel een visje te vangen en net als bij mij waren dit allemaal halfwas blieken(jes), toen hij weg ging had hij er 12 evenveel als ik toen ik wegging. Door een weggevallen netwerk heb ik Erwin niet kunnen bereiken zodat we niet samen konden gaan vissen hij is naar de Oude Rijn gegaan bij Alphen. Ook daar was het kommer en kwel. Via de app melde hij dat hij 20 vissen gevangen had waarvan er 15 baarzen waren en dat met de feeder op 20 meter uit de kant. Om kort te zijn een half verloren weekeinde volgende week beter.


AR Kanaal  (Loenersloot) 18-11-17 / 9C - W5 - bewolkt

Dick:  hier is de uitslag van een natte waaierige winter competitie wedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar zoals gewoonlijk in het AR Kanaal bij Loenersloot. Het was vandaag ook qua vangst weer zeer slecht. Slechts één man Kees van Dam had redelijk wat vis en pakte met 4,8kg de winst. Kees Verkerk werd tweede met 1kg en de rest moest het met nog (veel) minder doen. Van de 11 deelnemers waren er dus 10 ontevreden over de vangst, maar we zeggen altijd 'volgende keer beter'.


Amstel (Uithoorn) 18-11-17

Rinus:  vandaag naar de Amstel bij Uithoorn waar we een beschutte stek vinden tegen de harde wind (W5). Zelfs de vaste stok kan hier gerust uitgepakt worden maar achteraf gezien is dat vergeefse moeite, zegge en schrijve één keer gaat (bij Gert) het dobbertje onder en die vis wordt verspeeld. De feeder levert uiteindelijk wel vis op al moet daarvoor wel de juiste stek gevonden worden en die blijkt net over het midden (op ca. 60%) te liggen. De 'verre' stek op 6-7m uit de overzijde levert slechts 1 winde op. De overige 10 vissen vang ik op de kortere stek, hieronder zitten naast schepblieken ook een 4-tal platten. Qua vangstgewicht dus wederom acceptabel maar verder een taaie visserij met nog enkele zeer moeizame aanbeten die 'platte maden' tot gevolg hebben maar geen vis.


NH Kanaal  (Landsmeer) 15-11-17 / 10C - Z3 - bewolkt/miezer

Rinus:  andermaal naar het NH Kanaal bij Landsmeer waar de vangsten - zeg maar - niet verkeerd zijn, ofschoon het beduidend minder is dan vorige keer en de platten op een enkel exemplaar na het af laten weten. Dit deel van het kanaal staat breed in de belangstelling gezien de vele vergunningaanvragen voor 2018 nu al op de kalender v/d Federatie MidWest, voor sommige trajecten al twee verenigingen. Het wordt echt dringen daar, ben benieuwd hoe de Federatie met de toewijzing omgaat!? Enfin vandaag in elk geval lekker gevist en beide komen we aan aantallen van rond de 60 stuks en gewichten van ca. 8-9kg. Terwijl het vorige keer uitsluitend bliek en brasem was, is het frappant te zien dat nu de (maat)voorn ook duidelijk aanwezig is naast de vele (schep)blieken. Voor 95% gevangen met de vaste stok op 11m, de feeder levert - op die ene platte van Gert na - nauwelijks vis op.


Heimanswetering  (Alphen) 14-11-17 / 8C - ZW3 - bewolkt

Bert:  zondag 12-11-2017 start van de wintercomp individueel van HSV Alphen. 10 deelnemers hebben gevist in de Heimanswetering gezien de Westenwind was er uitgezet op de west oever tegenover de betonfabriek. Ondanks de winterse buien kon er redelijk worden gevist met als uiteindelijke totaalvangst 26830 gram. Dag winnaar werd Ben de Graaf met 3500 gram waaronder fraaie voorns de meeste wist hij te vangen met de caster. Als we dit gemiddelde vast kunnen houden tot het einde van deze comp dan zou dat mooi zijn. 


 

Gouwekanaal  (Gouda) 11-11-17 / 7C - W3 - bewolkt

Rinus:  met de keuze voor het Gouwekanaal dicht bij huis gebleven, waar ik de feeder inzet op de hier favoriete afstand van ca. 30m. Nu is het veelal zo dat ze er hier 'niet gelijk opvliegen', maar vandaag duurt het vrij lang naar mijn idee. Pas na ruim 3 kwartier zie ik het eerste tikje op de top wat wel direct een klein platje oplevert. Daarna weer lange tijd niets (genoeg ruimte dus voor de camera) en pas nadat alle aassoorten meerdere keren uitgeprobeerd zijn volgt na 2 uur vissen de tweede aanbeet. Het blijft dus taai op deze afstand en besluit daarom halverwege de sessie over te schakelen naar de 40m. Hier krijg ik in elk geval iets meer beet en waardoor er uiteindelijk 17 stuks op de teller staan. De helft daarvan halfwas platjes en de rest (schep)blieken, waardoor het vangstgewicht naar mijn idee acceptabel is maar het aantal in mijn ogen niet.


Heimanswetering  (Alphen) 06-11-17 / 7C - NW2 - half bewolkt

Rinus:  hadden we zaterdag in de Amstel zeker qua gewicht nog een redelijk vangst, beide 5-6 platten, een aantal ruisvoorns en veel baars, vandaag was het om te beginnen in de Oude Rijn (perenbomen) akelig stil. Na ruim een uur vissen slechts 1 voorn. Als Dick langs komt met de mededeling dat er richting futenbos ook weinig tot niets gevangen wordt en niet alleen hij maar nog meer vissers al waren ingepakt, volg ik zijn advies op en ga nog 3 uurtjes naar de Heimanswetering waar gisteren (zondag) heel goed voorn is gevangen (aantallen van 100 stuks!). Nu is de ene dag de andere niet en zeker bij het vissen is dat het geval. Dat blijkt maar weer in de eerste twee uurtjes waarin ik met de vaste stok op 11m heel moeizaam 15 visjes op het droge krijg, posjes, mini baarsjes en een paar voorntjes. Gelukkig maakt het laatste uur veel goed. Omdat de wind helemaal is weggevallen zie ik wat belletjes op de voerstek en dat kan de aanwezigheid van brasem wel eens verraden. Schuif het dobbertje 0,8gr ca. 15cm hoger, prik 2 mini wormpjes op de haak en zet weer in. Binnen de 10 minuten liggen er warempel 2 platjes in het net en naar het einde toe volgen nog een aantal maatvoorns waardoor de teller uiteindelijk stokt op 33 stuks. Eind goed, al goed!?


Leidsche Vaart  (Langeraar) 06-11-17

JanV: zondagmorgen samen met Erwin wezen vissen in de Leidse Vaart, goed weer en in het begin bijna geen wind en een redelijke temperatuur. Erwin op steiger 3 en ik op 4 beide met de stok van 11 meter onderlijn 0,08 en 0,1 met haakjes 18 en 16 grote en kleine maden en later met de casters gevist. Bij Erwin kwam gelijk de beet op gang maar bij mij duurde het even. Na tien minuten mijn eerste beet en ik dacht dat ik vast zat maar toen begon het te zwemmen en het bleek een snoek te zijn van ongeveer 70 cm die lekker in het voer aan het roeren was, heb hem niet gevangen maar wel op zijn zij gehad dus goed gezien. Als er zo één lekker bezig is geweest is ook de vis vertrokken en daarom duurde het een aardig tijdje voor ik mijn eerste visje ving. Uiteindelijk kwam de beet en vangst er aardig maar haalde het niet bij Erwin die lekker en constant zat te vangen, niet allemaal groot maar ook mooie schepvoorns. Nadat hij later wat casters had geschoten en gecupt kreeg hij ook de brasems nog even aan de gang en toen ging het regenen, zelfs zo hard dat we samen in zijn VW moesten gaan zitten. Na het opruimem bleek ik 25 vissen had waarvan er een de naam brasem wel kon dragen. Hoeveel vis Erwin had weet ik niet want hij vist altijd langer dan ik maar hij had veel meer, zeker 5 brasems toen ik weg ging en veel meer voorns waaronder enkele grote exemplaren. Goed vissen daar maar met dit natte weer is het niet erg goed voor je spullen met al dat zand op de kant.


A/R Kanaal  (Loenersloot) 06-11-17

Dick:  zaterdag is HSV de Brasem uit Ter Aar weer naar het ARK geweest voor de wintercompetitie en de vangst was niet optimaal. Met 9 vissers nog geen 10 kilo. Winnaar werd Siem met 2,7kg. Maar we zeggen maar weer 'volgende keer beter'.


 

Oude Rijn  (Zwammerdam) 06-11-17

Erik:  vorige week zondag had ik ook in de Oude Rijn bij Alphen gevist (zat een stukje verder dan Jan, zie zijn verslag van vorige week) en heb me toen ook kostelijk vermaakt met de vaste hengel. Veel vis onder de kant van klein tot een paar baksteen voorns. Op de lange hengel toen ook leuk gevangen met zelfs een gehaakte platte en een geschat gewicht van rond de 7 kg. Voor mij een ideale voorbereiding voor gisteren, waar ik met Berry aan de koppelwedstrijd van Verpa (VGB vanuit VVN) heb meegedaan, evenals Koos en John. We zaten op nr. 29 (staartnummer van Vak B achter het futenbos) dus dat zal al niet tegen. Ik had de vaste hengel voor mijn rekening genomen en een feeder net over de midden. Berry een feeder op een kleine 30 mtr en een mtr. of 10 uit de overkant.

 

De 1ste inzet leverde een mini baarsje op onder het kantje en daarna hebben we letterlijk 3 uur geen beet gehad op de verschillende afstanden. Het leek wel visloos. Het koppel links van ons (Klaas Duizer) was toen al weg en ook daar voorbij was het bij enkele koppels alleen wat baarsjes. Ik moet eerlijk zijn dat we ook al met de gedachte speelde om langzaam maar zeker op te gaan ruimen toen uit het niets een mooie aanbeet op de feeder in de midden volgde wat een mooie baars opleverde. Vrij snel daarna nog 2 mooie baarzen en een mooie voorn, waarna het weer een tijdje stil bleef. Het laatste halfuur toch weer enkele baarzen onder het kantje en Berry ving vlak voor de fluit nog een mooiere baars met de feeder. Met 2.700 gram (9 baarzen en een voorn) zaten we daarmee zelfs nog in de prijzen, wat mede kwam door de ruime prijzentafel die Geert ook had gesponsord. Was top. De overall winst ging trouwensnaar Geert met zijn zoon (zaten een nummer of 6 terug van ons voor het riet), die een stuk of 6 platten en een mooie zeelt vingen, goed voor ruim 12 kg., waar ze Nick Eestermans en Danny v.d. Ende nipt mee voorbleven. Nick ving midden in het A-vak (ook bij het Futenbos, maar meer naar Zwammerdam toe) in zijn eentje rond de 9 kg. op de stok, zonder platte, volgens mij grote klasse. Overigens werd daar redelijk gevangen door meerdere koppels, vooral kleinere vis. Met 2 leuke waardebonnen waren we wel happy, alleen vreemd dat de baars zich zo laat liet zien. Weer een les om door te blijven gaan en het niet snel op te geven. John en Koos zaten in het laatste vak, waar ook wel een visje werd gevangen, maar zaten in de 3 kg en kwamen daarmee te kort voor de prijzen in dat vak.


Oude Rijn  (Nieuwerbrug) 01-11-17 / 13C - ZW3 - bewolkt

Rinus:  voor de 18e en laatste ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 13 man naar Nieuwerbrug aan het traject 'De Krom', waar alle deelnemers hun stek kunnen vinden tussen de vangrail en het brugje. Ideale situatie, wind van achteren, geen drijfvuil meer, plompenbladen weg, alleen het lichte stroompje ontbreekt. Niettemin hoop ik dat we met de groep qua vangst een waardige afsluiter v/h seizoen krijgen! Maar helaas, het gezamenlijke vangstgewicht van 15,5kg spreekt al boekdelen. Bovendien moet je voor een beetje gewicht minimaal één brasem in de schaal leggen, maar daarvoor moet je weer op kop of staart zitten. Rob P 'haalt uit' op stek 1 bij de vangrail met 3,6kg en pakt de winst, aan de andere kant op stek 12 wordt Gerard 2e met 2,4kg en op stek 3 wordt Gert 3e met 2,2kg. Hieruit blijkt dat de spoeling voor de overige tien deelnemers uiterst dun is. Zelf kom ik op stek 10 te zitten en gaat hoopvol van start met 11-12 visjes in de eerste 3 kwartier op de 11m stok. Maar daarna ontkom ik helaas niet aan de malaise die ook de andere deelnemers ondervinden. Er staan er uiteindelijk 22 stuks op de teller (bliek, baars, voorn, pos) die gezamenlijk 1,3kg wegen en goed zijn voor de 4e plaats. Frans wordt 5e met precies 1kg. In deze competitie werd in totaal 666,6 kilo vis gevangen met gemiddeld 13 deelnemers per wedstrijd, hetgeen neerkomt op 2,8kg p.p.p.w. Dit laatste gemiddelde ligt weer gelijk aan het vorige seizoen. Klik hier voor uitslag en eindstand.


Oude Rijn (Alphen) 01-11-17

JanV:  zondag in eerste instantie naar het Gouwekanaal geweest, maar daar aangekomen stonden er golven van 30cm hoog en de wind dwars erin, niet te doen dus. Daarom maar besloten om naar de Oude Rijn te gaan tegen Alphen aan. Daar aangekomen zaten Wim, Piet en hun derde man er al en ben daar maar aangesloten. Later kwam Erwin er ook nog bij. Hij en Piet hadden voor de stok van 5 à 6 meter gekozen en dat bleek voor deze morgen de goede keuze te zijn, slag op slag werd er door hun vis gevangen, hoeveel weet ik niet maar ik denk dat ze allebei dik over de honderd vissen hadden toen ik wegging. Zelf had ik evenals Wim gekozen voor de feeder wat een heel verschil was met de stok, we vingen wel een visje maar bij lange na niet de aantalen die er met de stok gevangen werden. Toen ik om 12.15 uur wegging had ik niet meer dan 12 vissen, erg slecht dus. De vijfde man had zowel de feeder als de stok klaar gemaakt en hij ving op allebei vis, hoeveel weet ik niet.


Amstel (Nes) 01-11-17

PietGr:  afgelopen zaterdag een hengeltje uitgegooid met mijn maat Ron en wel in Nes a/d Amstel nabij de Zwarte Kat. Daar rond 8.00 uur aangekomen en eerst maar een mooie stek uitgezocht met windje in de rug, prima voor de vaste stok. Om 9.00 uur begonnen met vissen, Ron gelijk met de feeder en stok en omdat ik toch wat roering in het water zag ben ik alleen met de stok begonnen. Echter niet de juiste keus, maar omdat ik regelmatig vis bleef vangen en Ron ook alleen met de stok en op de feeder nagenoeg niets dacht ik 'dat heb ik nog niet zo slecht gegokt'!? Na een uur vissen - beide hadden we aardig wat vis in het net - kreeg Ron een goede aanbeet op de feeder wat hem een grote platte opleverde. Ondertussen bleef ik een visje vangen met de stok, wat voorns en niet overdreven grote platjes (7-8 ons) en wat blieken en baarzen. Maar Ron kwam met de feeder op gang op ± 40 meter (10-12m uit de overkant) en regelmatig stond zijn top krom wat hem weer een grote platte opleverde, onder de 1,5 kilo kwamen ze bij hem niet meer voor. Inmiddels 10 voor half twaalf, mijn aanbeten werden duidelijk minder, waarop ik besloot om toch de feeder er maar bij te pakken en mijn korfje ook richting de 40 meter te gooien. Achteraf natuurlijk spijt dat ik daar gelijk in de ochtend geen plek had gemaakt. Terwijl Ron regelmatig door bleef vangen bleef mijn top gewoon stil, wel af en toe nog een visje op de stok. Na vijf kwartier eindelijk de eerste twee tikjes, maar daarna bleef het weer ijzig stil op mijn feeder. Uiteindelijk nog twee keer beet gehad, 1 platte verspeeld (kon er ook nog wel bij) en toch nog een dikke gevangen met de feeder. Ondertussen - hij schaamde zich totaal niet - bleef Ron alleen maar dikke vissen vangen waaronder nog een mooie zeelt. Om 15.00 uur (na 6 uur vissen) zijn we maar gaan wegen. Zelf kwam ik op een gewicht van 9.500 gram, op één na alles met de stok gevangen waar ik vrede mee moet hebben. De vangst van Ron hebben we in tweeën moeten wegen waarna het totale gewicht op liefst 31.250 gram uitkwam. Al met al een behoorlijk pak slaag van 'die andere oude man' gehad!


Aarkanaal (Alphen) 31-10-17 / 14C - ZW3 - bewolkt

Bert:  zondag 29-10-2017 de negende en laatste wedstrijd de onze vaste stok comp. HSV Alphen. Viswater het Aarkanaal gezien het weerbeeld , veel wind was het maar de vraag of er uberhaupt gevist kon worden. Onze uitzetters vonden een mooie stek uit de wind waar heel goed was te vissen. Op de plek tussen de Zegerplas en de Oude Rijn werden we van de wind af geschermd door de rij met stuiken en bomen achter ons. Het water was bijzonder helder en we weten inmiddels al wel dat dit geen voordeel is. In het begin kon een ieder al snel een visje vangen. Arie v d L had bij de eerste de beste inzet direct een platte te pakken daarna nog 1 en hij wist er ook nog enkelen te verspelen. Hiermee is het verhaal van deze wedstrijd eigenlijk al verteld. De resterende tijd van de wedstrijd duurde voor iedereen bijzonder lang de vis liet het na een goed half uur volledig afweten met uitzondering van een enkele baars of grondel bleek er niets meer te vangen. de eerste plaats van Joop Zuidam werd niet meer in gevaar gebracht waardoor hij deze comp op zijn conto kan bijschrijven Joop proficiat. De eerder genoemde Arie wist het meeste gewicht vandaag aan te bieden met 2950 gr was hij de dag winnaar en werd tevens tweede in de einduitslag van deze comp. Het totaal gewicht vandaag een 11910 gram. De verenigingskampioen is Joop Zuidam hij wist de meeste punten bij elkaar te sprokkelen en mag een jaar lang de kampioensbeker in zijn woning te pronk zetten Nogmaals proficiat met dit resultaat. Binnenkort gaan we over naar de wintercompetitie’s.


Oude Rijn (Zwammerdam) 28-10-17 / 12C - ZW5 - bewolkt

Rinus:  waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens een klein roofbleitje gevangen, met de vaste hengel tussen de andere voorntjes/bliekjes door, maar 'echt' op roofblei vissen doe je naar mijn mening op de rivier, met kunstaas. Dat bewijzen ook de legio filmpjes op YouTube en ik krijg de indruk dat de grovere roofblei daar ook massaal aanwezig is. Op de binnenwateren behoort het vangen van een behoorlijke roofblei nog steeds tot de uitzonderingen, in ieder geval wel als je met de feeder vist. Dat ondervindt Piet Kruit gisteren aan de Oude Rijn bij het z.g. futenbos waar hij normaal vissend met de korf en een wormpje+maden op haakje 10 aantikt op een ogenschijnlijke 'witvis' aanbeet. Echter zo normaal is dat allemaal niet want hij zit muurvast en pas op het moment dat hij denkt de zaak te moeten forceren komt er beweging onder water. Heel langzaam gaat er 'iets' zwemmen en meter voor meter wordt de 50m lijn binnen gedraaid en aan alle vissoorten wordt gedacht behalve aan een roofblei. Eenmaal op de kant blijkt het een puntgaaf exemplaar te zijn van 81 cm. Na eerder deze maand op dezelfde stek al 2 snoekbaarzen tussen de 80-90cm te hebben gevangen mogen we Piet tot de echte 'roofvissers' rekenen, maar wel met een witvis inslag.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 28-10-17

Rinus:  samen met Martin en Rob ondervinden we vandaag dat de voorn op dit traject nog steeds aanwezig is al is niet iedere vangst een 'hoornvoorn'. Maar gedrieën komen we met de vaste stok toch weer aan een leuke klus vis en - ook niet onbelangrijk - worden we de eerste uren aardig bezig gehouden. Er staat een licht stroompje richting Bodegraven en de vis is aanvankelijk niet kieskeurig en hapt zowel in made als caster. Daarbij zorgt één enkele made op de haak soms voor de grootste voorns. Zelf loop ik in de eerste uurtjes vlotjes uit naar 75 stuks op de teller, maar uiteindelijk de 100 aanklikken kost me aanmerkelijk meer moeite. Daarvoor komt zelfs de lichte feeder nog aan te pas waarmee ik de laatste 20 stuks (ook voorns) overbrug.


Noord Hollandskanaal (Landsmeer) 25-10-17 / 17C - ZW4 - bewolkt

Rinus:  veel over gehoord zelden daar gevist, ooit 'in de grijze oudheid' eens een NK in die omgeving, maar vandaag reizen we af richting NH Kanaal nabij Lansmeer tegenover Het Schouw. Een prachtig stuk water dat op deze plek ca. 80-90m breed is. Zo dicht bij de grote stad en toch zo landelijk daar, een genot om er een dag door te brengen. De geruchten over hier gaan dat je de feeder gerust thuis kan laten,  niettemin zetten we beide toch een licht exemplaar voor de korte afstand klaar, 'voor het geval dat'. Op 11m staat ruim 2m water waarin een licht stroompje staat, prima om een dobbertje 0,8gr onder controle te houden. De start is niet echt hoopgevend maar na een klein uurtje komt er toch een patroon van regelmaat in de aanbeten, die overigens zeer voorzichtig zijn. Met 1 made, 2-3 pinkies of caster/pinkie lukt het (bij mij) het best en ze leveren mooie vissen op. Frappant is dat we beide uitsluitend (schep)blieken en kolblei vangen, de enkele platten tussen de vangst vangen we uiteindelijk wel met de feeder. Zelf voor 90% van de tijd met de stok gevist en dat levert ca. 75 vissen op die qua gewicht richting de 17-18kg gaan. Ook Gert heeft zich niet verveeld en kan met een eveneens leuk netje vis terugkijken op een heerlijke dag.


Aanvaarkanaal (Driel) 25-10-17

JanV:  hierbij nog een verslagje van de laatste wedstrijd in Oosterbeek die weer gevist werd in het Aanvaarkanaal. Mede door het slechte weer 'slechts' met tien deelnemers, het minst aantal van deze competitie. Voor het eerst dit jaar trok ik een staartnummer uit de zak en dat bleek precies de plek te zijn van 2 weken terug. De molen stond nog op de goede afstand dus snel vissen en ook snel een visje vangen was de bedoeling. Voor een deel lukte dit maar de vangst was dit keer verder niet best. Na 3,5 uur vissen in regen en wind werd er gewogen en wonderwel was mijn 'slechte' vangst van 1170gr toch weer goed voor een 1tje. De nummers 2 t/m 5 hadden respectievelijk 720, 520, 500 en 380 gram, iedereen had wel vis deze reis. De prijsuitreiking van deze competitie was aansluitend in het wijkgebouw onder het genot van een kom soep en een broodje bal. Zelf werd ik kampioen met een nog niet eerder gehaalde lage aantal punten 8. In deze competitie zes 1e plaatsen en drie 2e plaatsen gevist en een wedstrijd niets gevangen, dus voor mij een geslaagde zomercompetitie. Volgend jaar eens kijken of we dat over kunnen doen!? Met 20, 25, 31 (2x) en 35 punten volgden de nummers 2 t/m 5. Op naar de wintervisserij op de mooie stekken in onze omgeving.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 22-10-17 / 12C - ZW4 - bewolkt/regen

Rinus:  de 2e door John Kooij Hengelsport gesponsorde najaarswedstrijd trok 'slechts' 37 deelnemers (vorige week 51). Wederom werd er gevist in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug waar Ron en Piet op vakkundige wijze dezelfde drie vakken hadden uitgezet als vorige week. Was het toen rustig en prachtig (najaars)weer, nu was de wind nadrukkelijk aanwezig en kwam de regen bij tijd en wijle met bakken uit de hemel. Qua vangst was er weinig verschil, met een gezamenlijke vangst van ca. 90 kilo kwam het gemiddelde p.p. met 2,4kg ietsje lager uit. De vangsten in vak A waren nu overigens wel beduidend minder. Net als vorige week werd zowel met de stok als feeder gevangen - al was dat niet overal het geval - en bestond de vangst uit een varia van vissoorten waarbij de soms baksteen grote (ruis)voorns in het oog sprongen. Op ongeveer dezelfde plaats als vorige week trok nu Ruud Stijlaart op B29 de algehele winst naar zich toe met 8,6kg. Proficiat Ruud! Vak C werd op stek 41 gewonnen door Dirk van Eijk met 8,1kg en vak A werd op stek 10 een prooi voor Ed de Joode met 2kg. Zelf kom ik met 3,2kg niet verder dan een 6e plek in vak C. Door het 'verdubbelen' van de inleg door John Kooij (wederom hartelijk dank) zag de 'prijzentafel' er weer prachtig uit en werden de pouleprijzen weer 'doorgeschoven' naar de eerstvolgende achter de prijswinnaar(s) in het poulevakje. Als ook de prijsuitreiking vlot is verlopen komt zowaar even de zon om de hoek kijken en kunnen we omzien naar twee leuke najaarswedstrijden. Hebben we hiervan nog iets geleerd? Zeker wel, ten eerste blijkt het aanmelden voor 2 'losse' wedstrijden lastiger dan gedacht. Zo is enthousiast aangemeld voor beide wedstrijden en wordt (soms heel laat) afgemeld of - nog erger- wordt de 2e wedstrijd 'vergeten'. Hierdoor komt de organisatie in een lastig parket en is genoodzaakt uit voorzorg meer nummers uit te zetten dan nodig en ontstaan er de bekende 'gaten' in het parcours. Het missen van inleggelden is natuurlijk ook een dingetje, er is namelijk al tijdig geïnvesteerd in de prijzen. Dit moet dus volgend jaar simpelweg anders. Staat je naam op onderstaande lijstjes en heb je het prijsje/poultje 'gemist', dan kan dit de komende week als nog worden afgehaald in de winkel van John.

Rinus Reichard

De uitslag:

1. Ruud Stijlaart/B29/8.600 gram

2. Dirk van Eijk/A41/8120

3. Ed de Joode/A3/2060

4. Wim v/d Helm/C31/7880

5. Bert Winthouwer/B27/7580

6. Joop Meuldijk/A15/1600

7. Daan KlopC45/6460

8. Sipko Sipkens/B21/4880

9. Peter Koevermans/A4/880

10. Martin van Leeuwen/C44/5480

11. A. Versluis/B20/3360

12. Nico Bijvoet/A2/680

Pouleprijzen/vakjes:

1 t/m 5/Dennis Holthuijzen/320

6 t/m 10/Piet de Groot/220

11 t/m 15/xxx

16 t/m 20/Erwin Keizer/3080

21 t/m 25/Vincent de Bolster/3320

26 t/m 30/Gerrit de Groot/3260

31 t/m 35/Arie van Delft/2620

36 t/m 40/Harry Meilof/1120

41 t/m 45/Wil-Jan van Leeuwen/4000


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 22-10-17

Rinus:  prachtigde 18e en laatste competitiewedstrijd van HSW wordt met 15 deelnemers gevist in de Oude Rijn bij Molenbrug. Gezamenlijk wordt 43 kilo vis gevangen hetgeen neerkomt op een kleine 3kg gemiddeld p.p. en wederom bestaan de vangsten voornamelijk uit kleine(re) vis met hier en daar echte 'hoornvoorns'. Genoeg ingrediënten dus voor de strijd om de plaatsen 1 en 2 tussen Ron en Rinus met een onderling verschil van 3 punten. Zoals gezegd nagenoeg nergens brasem tussen de vangsten behalve op stek 2 tegenover de struiken/gemaal waar Jan een keurige 6.8kg bij elkaar vist en de winst pakt in deze laatste wedstrijd. Ron vist op stek 5 een mooie 4,5kg bij elkaar en voegt 2 punten toe aan zijn totaal waarmee de zaak is beklonken. Het is duidelijk dat hij de nieuwe kampioen wordt van het seizoen 2017. Van harte proficiat Ron! Wil-Jan haalt op stek 6 met 4,4kg de 3 punten op en Siem scoort op stek 4 met 3,3kg 5 punten. Daar tussenin nestel ik mij met 4 punten en 3,9kg die ik vang op staartstek 15 achter de heg. Net als afgelopen week blijkt hier de vangst voornamelijk te bestaan uit bliek, hetgeen allerminst een excuus is voor mijn mindere vangstgewicht. De eindstand valt met 36 om 41 punten uit in het voordeel Ron aan wie ik de beker na vier jaar moet afstaan, hij is de terechte kampioen van deze competitie. Hierin werd in totaal 632 kilo gevangen, met gemiddeld 16 deelnemers betekent dat een gemiddelde vangst van 2,2kg p.p.p.w. en dat is weer 2 ons meer dan in 2016.


A/R Kanaal (Loenersloot) 22-10-17

Dick: hier is de uitslag van de eerste van de 11 wedstrijden van de wintercompetitie van HSV de Brasem uit Ter Aar. Deze worden alle in het Amsterdam-Rijnkanaal gevist nabij Loenersloot. Het weer viel heel erg mee maar de vangst goed tegen. Ik was de enige die nog redelijk wist te scoren met 6,9kg. Volgende keer beter.


Oude Rijn (Bodegraven) 18-10-17 / 21C - ZO2 - zonnig

Rinus:  prachtig najaarsweer vandaag en eindelijk ook de vis die ons een keer niet in de steek laat. Dit zijn de ingrediënten voor een heerlijke 17e en voorlaatste 'ouderenwedstrijd' van HSW. Met een gezamenlijke vangst van ruim 58 kilo vangen de 13 deelnemers een gemiddelde van 4,5kg p.p. en dat zonder één enkele 'platte'. Gewonnen wordt er - in feite niet vreemd op de Rijn - op kopnummer 1 waar Rob P zowel met de stok als feeder een prachtige 7,4kg op het droge brengt. Op stek 5 vist Martin naar een eveneens keurig gewicht van 6,7kg, hoofdzakelijk met de stok. Waren het op dit gedeelte van het parcours voornamelijk de dikke (ruis)voorns die het vangstresultaat bepalen, aan de rechterzijde hebben de bliek(jes) de overhand. Met 6,6kg leg ik op stek 12 beslag op de 3e plaats, mijn vangst (120 stuks) bestaat voor 80% uit bliek, 1 halfwas platje, enkele baarsjes en een handvol voorntjes. Op stek 9 haalt Rob J met 6,2kg keurig 4 punten op en op nummer 2 vist Gerard met 5,5kg naar een mooie 5e plek. Iedereen heeft vis, dus er zijn geen 'nullen'. De wens is de vader van de gedachte, maar dit zijn in feite de 'ouderwetse' viswedstrijdjes waar ik wel eens naar terug verlang.....!?


Amsteldrecht (Nieuwveen) 18-10-17

Bert:  zondag 15-10-2017 de laatste van 9 wedstrijden in Alphense vrije hengelcomp. 8 deelnemers met als viswater het Amstel-Drecht kanaal. Zelf kon ik niet mee vissen vanwege de viering van mijn geboorte. Ik hoef achteraf geen spijt te hebben dat ik er niet bij was. Als je ziet dat er een gezamenlijke vangst was van 3640 gr dan wordt je daar niet vrolijk van. Henk Groen was de winnaar van de dag met een schamele 1150 gr. De kopplaats van zijn broer Gerard kwam hierdoor niet meer in gevaar met 32390 gr wint hij deze comp proficiat. Nu nog 1 wedstrijd te gaan in de vaste stok comp en we kunnen de verenigingskampioen bekent maken hopelijk wordt er dan meer gevangen want met zo’n vangst als deze keer dan gaat de lol er snel af.


 

Leidsche Vaart (Langeraar) 18-10-17

JanV:  met een zuidenwind ga ik de nieuwe steigers in de Leidse Vaart eens uit proberen en heb de derde steiger vanaf het bos genomen. Op steiger 1 ging iemand zitten die met de feeder ging vissen maar ik had mijn plannen gemaakt voor de stok van elf meter. De steigers zijn erg mooi en ik denk onverwoestbaar omdat ze gemaakt zijn van betonnen platen die ook nog eens zijn onderheit met betonnen palen lekker ruim voor zowel de stok als de feeder vissers.  Het is daar tussen de 1,5 en 2 meter diep. Na opgetuigd te hebben met een dobber van 0,5 gr met een onderlijn van 0,1 en haakje 16 en drie ballen voer gaan vissen.  Het duurde even maar na een kwartier een eerste beetje wat een mooie ruisvoorn opleverde en met regelmaat kwamen de voorns en bliekjes maar toen werd het stil onderwater toen maar op overdiepte gaan vissen en toen kwamen de brasempjes niet groot maar ook regelmatig ook veel missers want de haak zat bij alle vissen helemaal voorin. Uiteindelijk aan het eind van de morgen had ik zo rond de 10 kilo aan allerlei soorten vis. Niet voor niets dus en met een zuidelijke wind zeker een water waar ik dit najaar nog eens terug keer. Mijn buurman wist ook zijn visjes te vangen maar hij had voor zover ik weet geen brasems gevangen wel voorns en bliekjes, hoeveel weet ik niet. Waarschuwing: het tunneltje bij Rijnsaterswoude onder de weg door is afgesloten. Men moet dus omrijden via Langeraar. Er wordt ook nog gewerkt aan de weg achter de steigers dus ligt er zand en dat is slecht voor de vaste stok. Parkeren is daarom nog niet erg makkelijk.


Zaan (Wormerveer) 18-10-17

Theo:  zondag 15 oktober werd er door H.S.V  De Vrije Visser uit Noordwijk de negende en tevens laatste competitiewedstrijd van 2017 gevist. Locatie vandaag was de Zaan bij Wormerveer, een water waar het alle kanten op kan gaan. Met acht man hadden ze qua weer natuurlijk een prachtdag. Veel kleine vis werd er gevangen met hier en daar een grote baars. Bij elkaar 32280 gram, toch beter dan de vorige wedstrijd met 21700 gram. Met de feeder had je het vandaag heel moeilijk, reden de minimale aanbeten of het aas eraf zonder aanbeet te zien. Met de vaste stok is het dan allemaal andere koek en  zie je dat dobbertje wel ondergaan . Vandaag was het absoluut niet de worm maar de maai en de caster en dat betekent kleine vis meestal.  Na een afwezigheid van zes wedstrijden deed Gert-Jan vandaag weer mee. Op de kop werd hij ook gelijk dagwinnaar met 5520 gram. 20 gram meer dan Johan!!! Ben had vandaag met 3080 gram een offday, net als Theo en Cees met de feeders, maar Vries kon zich vandaag niet bij de eerste twee vissen en dat was het geluk voor Ben v d Ark, hij werd kampioen 2017 bij zowel het punten als het gewichtsklassement. Gefeliciteerd Ben. Een competitie die dit Jaar weer minder was dan vorige jaren. Maar ja als Sport Visserij Nederland er niet zo veel aan doet en alles maar leeg laat vissen en het heldere water steeds helderder wordt zal het voor de vissers die erin Nederland zijn steeds moeilijker worden! Wateren waar nog een vissie te vangen is worden dood gevist en dat wordt er niet leuker op. Niettegenstaande dat gaan we het volgend jaar maar weer opnieuw proberen en op zoek naar wat andere waters waar nog wat te vangen is!?

De uitslag:

1       gert-Jan verkerk                           5520   gram.                    1   pnt.      [kop]

2       cees v rhijn                                    3180   gram.                    6   pnt.

3       theo meeuwenoord                      2480   gram.                    8   pnt.

4       ben v d ark                                    3080   gram.                    7   pnt.

5       koos v d ark                                  4760   gram.                    3   pnt.

6       arie schouten                                3460   gram.                    5   pnt.

7       Johan puper                                  5500   gram.                    2   pnt.

8       vries stomphorst                           4300   gram.                    4   pnt.     [staart]

         Jaap smit                                         na                                   10 pnt.

         Ton koopman                                  na                                   10 pnt.

                                              Totaal      32280   gram.

De eindstand;

1       ben v d ark                           19    pnt.           72660    gram.        Kampioen 2017.

2       vries stomphorst                  20   pnt.            64380   gram.

3       Johan puper                         20   pnt.            55150   gram.

4       cees v rhijn                           29   pnt.            55300   gram.

5       theo meeuwenoord             32   pnt.            53020   gram.

6       arie schouten                       34   pnt.            39580   gram.

7       ton koopman                        41   pnt.            40520   gram.

8       koos v d ark                         44   pnt.            31880   gram.

9       jaap smit                              44   pnt.            27580   gram.

10    gert-Jan verkerk                  55   pnt.            20820   gram.

                                                  Totaal                460930     gram.

Grootste dagresultaat       Johan puper            23000   gram.

Grootste vis                        jaap smit                   53        cm.


Oude Rijn(Nieuwerbrug) 15-10-17 / 20C - ZO3 - zonnig

Rinus:  met een mooi aantal van 51 deelnemers is de eerste 'najaarswedstrijd' gesponsord door John Kooij Hengelsport op zondag 15 oktober j.l. gevist in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug. Bij de 'loting+inleg' tussen 7-7.30u op het bekende parkeerterrein bij 't Fort is iedereen op tijd aanwezig zodat een en ander 'gladjes' kan verlopen. De drie vakken (2 bij Barwoutswaarder en 1 bij 't Fort) zijn weer keurig uitgezet door Ron en Piet en als een ieder zijn stek 'gevonden' heeft is er ruim voldoende tijd om de zaak op te bouwen en kan er van 9-14 uur worden gevist. De verwachtingen zijn hoopvol al zullen uitslagen van 20kg+ waarschijnlijk achterwege blijven, het is immers geen voorjaar meer ofschoon het mooie weer daar wel zeker aan doet denken. Het zal een wedstrijd worden waarin, zoals na afloop blijkt, de kleine(re) vis zoals voorn en baars zowel met de feeder als de vaste stok de overhand heeft, maar uiteindelijk wordt beslist door brasem. Typisch voor de Oude Rijn op dit gedeelte laten de platten zich op enkele stekken vangen en blijken daar dan ook voor de winnende gewichten te zorgen. De algehele winst gaat naar Piet de Groot die op kantnr B31 een keurige 10,9kg van de andere oever weghaalt. Vak A wordt op stek 8 gewonnen door Frits Jansen met 9,9kg en vak C wordt op stek 40 een prooi voor Willem van Multem met 6,3kg. In totaal wordt er ca. 135 kilo vis gevangen hetgeen met een gemiddelde van 2,5kg .p.p. een redelijke vangst betekent. Doordat John Kooij voor deze wedstrijd de inleg heeft 'verdubbeld' (waarvoor heel hartelijk dank) staat er na afloop een prachtige 'prijzentafel' met waarden van €130 aflopend tot €35. Dit heeft weer het gevolg dat de pouleprijzen 'doorschuiven' naar de eerstvolgende achter de prijswinnaar(s) in een poulevakje. Waarschijnlijk om die reden zijn er enkele pouleprijsjes niet opgehaald. Staat je naam op het onderste lijstje en heb je het prijsje 'gemist', laat de organisatie dan deze week even weten of je daar nog prijs op stelt!

De uitslag:

1. Piet de Groot/B31/10.960 gram

2. Frits Jansen/A8/9920

3. Willem Multem/C40/6300

4. Ruud Stijlaart/B33/8160

5. Jean Chaigneau/A17/7080

6. John Kooij/C47/5900

7. Cor Kraaij/B34/5720

8. Rien Hermsen/A20/5420

9. Ron Sluijk/C37/5360

10. Ed de Joode/B21/5480

11. Harry Meilof/C36/4500

12. Erwin Keizer/A6/2740

13. Ron Russner A2 en Roy Schenk/A14/1960

Pouleprijzen/vakjes:

1 t/m 5/Erik Faas/1840

6 t/m 10/Jan Broess/1300

11 t/m 15/Arie van Delft/1240

16 t/m 20/Rob Jenner/1920

21 t/m 25/Phil Mulder/2520

26 t/m 30/Hr. Stalman/2900

31 t/m 35/xxx

36 t/m 40/Jos Wensveen/3320

41 t/m 45/Dirk van Eik/3180

46 t/m 51/Lex Diejie/3660


Oude Rijn (Koudekerk) 15-10-17

Adriaan:  zaterdag hebben wij met HSV Gr R'dam afd HZM onze laatste wedstrijd gevist in de Oude Rijn tussen Koudekerk en Alphen. De vangst was niet geweldig, er werd hoofdzakelijk kleine tot zeer kleine vis gevangen ondanks dat er een leuk trekje richting Leiden in zat. P. Koevermans won vandaag met 3460 gram voor A. Revet met 2240 gram en zelf werd ik 3e met 1380 gram. Door zijn 6e overwinning in deze competitie is P. Koevermans de terechte kampioen van 2017. Van harte proficiat! Zelf heb ik voornamelijk met de vaste stok op 11 meter gevist en ving in het begin 2 voorns en hierna alleen nog maar baarsjes. Klik hier voor uitslag en eindstand.


Speerweghaven (Rotterdam) 15-10-17

Hans:  zaterdag met Groot Rotterdam een wedstrijdje gevist in de Speerweghaven. De haven is in het nieuwe gedeelte op Zuid tussen de Erasmusbrug en het oude Poortgebouw. De haven is een kom van ongeveer 350 meter lang, 60 meter breed en bij vloed bijna 7 meter diep. Mooi droog weer en slechts een zwak windje schuin over de haven. Na het loten pakte iedereen de feeder uit. Ik besloot omdat het bijna widstil was om met de vaste stok te vissen. Een hengel van 11 meter met aan de top een feeder nylon topje met daarin en tot aan het derde deel een hol elastiek van 2 mm ( Systeem Peter). Gedurende wedstrijd regelmateg beet gehad dat resulteerde in voorns van 500 tot 700 gram en brasems van rond de kilo. In totaal 18 vissen die meer dan 10 kilo wogen terwijl de feederaars bleven steken op maximaal 2 tot 3 vissen. De winnar had slechts 1 brasem van 1,7 kilo. De zwaartse brasem van mij was slechts 1,2 kilo. De wedstrij gaat om de grootste vis maar al met al een leuke ochtend.


Aarkanaal (Alphen) 14-10-17 / 17C - ZW3 -  half bewolkt

Rinus:  vanmorgen 4 uurtjes naar het kanaal met de vaste stok, geen stroming, wind tegen, wat kroos maar goed te vissen. Van begin tot eind een visje gevangen, overwegend (ruis)voorn, enkele bliekjes, baarsjes, kleine windes, roofbleitjes en toch ook nog 3 platten. Bij elkaar 95 stuks en een geschat gewicht waarmee ik morgen misschien wel tevreden moet zijn!?


Sloot  X (Gouda) 14-10-17

Theo:  afgelopen woensdag met Cees mijn vismaat een daggie wezen stokvissen in een leuk slootje in de buurt bij Oudekerk aan de Amstel . Stek gevonden via google maps en met de harde zuid westen wind kracht 6 goed te bevissen .  's morgens bij aankomst nog oer nacht dus nog effe wachten en om 08.30u begonnen aan de vis sessie . Allebei op 11 meter . Cees met zijn nieuwe vaste stok overgekocht van een goede kennis EEN SHIMANO EXAGE prachtige stok Cees! We hadden er zin in want stok vissen blijft toch het mooiste? Na het voeren was het bij mij al gauw raak , de eerste platte gleed na 5 minuten al in het netje en dat ging door zo . Nadat Cees geen beet meer kreeg heb ik hem geholpen met zijn dobberafstellen en ik liep toen had hij er al één aan hangen . Mooi als dat dan ook meteen succes oplevert. We hebben tot 12 uur echt heerlijk gevangen , mooie platte erbij en mooie bleien . Na 12.00 ging de wind wat zoeken en werden de beten minder . Ongelofelijk dat dit altijd zo is . De laatste 1,5 uur was een stuk minder maar toch wel wat vis hoor . Na 5 uurtjes besloten we om 13.30 op te houden . Prachtig resultaat in deze sloot vonden wij. Cees 12 kilo en Theo 17 Kilo. Trots gingen we naar huis , want dit zijn leuke visdagen en voor herhaling vatbaar.


Gouwekanaal (Gouda) 11-10-17 / 15C - ZW4 -  bewolkt

Rinus:  vandaag een aantal uren met de feeder naar het Gouwekanaal dat gelukkig weer 'kroosvrij' is en er als een 'zonnetje' bij ligt. De juiste afstand - zo tussen de 30-35m - is snel gevonden, twee korfjes voeren en daarna gelijk vissen. Maar de start is zeer moeizaam met slechts 2 blieken 'net te tillen' in het eerste anderhalf uur. Doch de komende uren is er, zoals wij dat noemen, steeds meer 'wat te loeren' maar de aanbeten blijven minimaal tot nauwelijks zichtbaar. Met nog een kleine opleving in het laatste uur, bijna gebruikelijk op dit kanaal, incasseer ik nog 12 scheppers waaronder een paar dikke platten. Met het vangstgewicht zit het dus wel goed, qua aantal had het iets beter gekund. Maar ja, er moet iets te wensen over blijven....!


Oude Rijn (Alphen) 11-10-17

Bert:  zondag 08-11-2017 onze achtste en voorlaatste wedstrijd van HSV Alphen van de vaste stok comp. 12 deelnemers aan de waterkant van de Oude Rijn aan de Oudshoornseweg. De omstandigheden waren niet verkeerd de wind voornamelijk in de rug en een klein trekje in het water richting zee. Direct bij aanvang werd er al vis gevangen te beginnen met kleine vis. later in het wedstrijdverloop werd er ook hier en daar een grovere vis gevangen. De soorten grote voorn een enkele platte en bij de winnaar van vandaag joekels van baarzen. De winnaar werd Joop Zuidam hij wist een ieder voor te blijven met 6700 gram gevangen zowel onder de kant als op 11 meter. Met nog 1 wedstrijd voor de boeg is het nog niet met zekerheid te zeggen wie deze comp gaat winnen> Naar mijn mening hebben Joop en Arie nog de meeste kans de overige staan al te ver achter denk ik om nog roet in het eten van die twee te strooien. Het totaal gewicht van deze dag 44510 gr voorwaar geen gekke vangst.


Aanvaarkanaal (Driel) 11-10-17

JanV:  zondag de negende wedstrijd gevist en weer op het stuk water waar we vorige keer ook gevist hebben het aanvaarkanaal naar de sluizen van Driel. Zoals te verwachten was de vangst hier weer erg minnetjes, geen brasem was hier te vangen alleen voorns van een klein formaat en natuurlijk de grondels gaven ook weer thuis. Begonnen op 25 meter met een onderlijn van 0,12 haak 16 met twee casters helemaal niets met uitzondering van 6 grondels. Na een uur verder weg gaan vissen op dertig meter en toen een voorentje en daar bleef het weer bij nog verder weg en weer een paar visjes aas gewisseld en met maden gaan vissen en ja wel meer beet maar veel mis. Uiteindelijk in de laatste 3 kwartier ging het beter met 1 made besmeerd met Vitamo (het aloude wondermiddel) wist ik nog een 8 tal kleine voorn te vangen en in het laatste signaal nog een mooie maatvis. Bij het wegen bleek dat ik 1010gr vis gevangen had en wonderwel weer een 1tje mijn buurman die in het begin redelijk vis wist te vangen en waarvan ik dacht dat hij meer had dan ik bleek 940 gr te hebben, nr 3 , 4, en 5 hadden respectievelijk 650, 460 en 320gr. Met nog een wedstrijd te gaan (weer op hetzelfde stuk) zijn we bijna aan het eind van deze competitie die voor mij toch wel goed is verlopen zit nu op ruim 33 kilo wat 3X meer is als het hele vorige seizoen. In de hoop dat deze trend zich voortzet ziet het er voor volgend jaar misschien toch wel weer beter uit voor het vissen op de rivier en als dan dit stuk wat minder bevist gaat worden en meer op de stroming kan iedereen wat meer vangen, we blijven hopen.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 07-10-17 / 13C - W5 -  bewolkt

Rinus:  vandaag de 17e competitiewedstrijd van HSW - tevens de 'Herfstdagwedstrijd' - met 16 deelnemers die gevist wordt in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug. Dat levert een prima vangst op van 91,7 kilo hetgeen neer komt op gemiddeld 6kg p.p. Al weer een tijdje geleden dat we dergelijke positieve vangstberichten kunnen melden, bovendien geen 'nullen' en het laagste gewicht ruim boven de kilo. Op kantnummer 10 heeft Aat een opperbeste dag met de feeder en legt een prachtig netje brasem op de weegschaal die uit slaat tot 16,3kg, goed voor een ruime overwinning. Proficiat! Enkele nummers terug vist Ron 10,2kg bij elkaar, scoort een 2-tje en doet weer goede zaken voor het klassement waarin hij de leiding wederom over neemt. Op steknr 11 doet Rob J ook van zich spreken door 10kg op het droge te brengen en keurig een 3-tje mee te pakken. Martijn en Jan volgen met 8,9kg en 7,6kg op enige afstand. Voor alle vijf is de feeder het belangrijkste wapen. Overigens wel frappant dat nagenoeg al deze vangsten 'achter de heg' plaatsvinden en dat de kop- en staartplaatsen er minder bedeeld af komen. Zelf zit ik op nummer 2 achter de 'schaapskooi' en kan de eerste 2 uren redelijk voorn vangen op 8m, maar levert de feeder helaas nagenoeg niets op. Met 3,4kg een plaats in de achterhoede, waardoor ik andermaal mijn beste afschrijver moet aanspreken en daarmee op 3 punten achter Ron komt. Het blijft dus spannend met nog één wedstrijd te gaan. De verwachte harde wind en regen blijven gelukkig lang weg, maar zorgen er toch voor dat het laatste uurtje inclusief het wegen 'een natte boel' wordt. In elk geval dan toch nog geëindigd in een sfeertje die bij de 'herfstdag' past.

 


Ringvaart (Lijnden) 07-10-17

Theo:  afgelopen woensdag toch de spullen maar weer in de auto gegooid om een daggie te gaan vissen. Normaal gesproken totaal geen moeite mee om dit op mijn vrije dag alleen of met vis maat Cees te ondernemen. Maar na afgelopen zondag een wedstrijd te hebben gevist in de Nauenase Vaart dacht ik, ik ga nooit meer! De reden daarvoor was dat ik in maar liefst 5 uur vissen een keer beet hebt gehad en daar word je niet vrolijk van vissers! Gelukkig was ik niet de enige, het was echt een drama wedstrijd. Reden ik weet het niet. Wel zag ik nadat ik andere uitslagen zag dat het overal niet veel was afgelopen zondag. Cees kon niet , dus er alleen op uit, maar waarheen? Nou weet ik dat het in de Ringvaart op woensdag altijd lekker kan stromen, dus besloten om ook met de harde wind kracht 5-6 naar de Lijnden te rijden. Mooi plekkie uitgezocht en inderdaad stromen als een gek. Dat moest toch vis opleveren? 40 grams korf erop en een hengel met het gewone paternoster systeem erop en een hengel met de nieuwe FEEDERLINKS VAN RIJK ZAAYER die hij mij deze week opstuurde om uit te proberen. 5-6 korven gevoerd met dode maden en casters en wat geknipte wormen erin. Begonnen met het gewone systeem. Duurde geen 5 minuten of de hengel stond mede door de stroom al te klappen. Vis, een prachtige brasem, al meer dan afgelopen zondag! Nou het bleef gewoon hartstikke goed gaan vooral nadat ik de feederlink van Rijk erin gooide met een hair erop en 3 dikke wormen. Jezus dacht ik, ik kan het nog. Mooie vissen ving ik en zelfs nog een prachtige winde. Na 2,5 uur werd het opeens minder en was het aas steeds eraf gevreten zonder echt beet te krijgen. Ja hoor last van krabben, ving er zo 4 achter elkaar, jammer want het ging zo goed. Na zoeken ben ik over mijn stek gaan vissen en dat leverde nog een paar mooie vissen op. 17,5 kilo eindelijk weer eens bij elkaar en dat geeft de burger weer moed en vertrouwen om toch naar de waterkant te blijven gaan.


Oude Rijn (Bodegraven) 07-10-17

Erik:  hierbij met terugwerkende kracht een verslag van de eindfase van ons seizoen. Onze laatste wedstrijd hebben we moeten uitwijken van Bodegraven Dorp naar het stuk tussen Bodegraven en Zwammerdam. Ik stond 2de en zou in principe nog 3de kunnen eindigen (Koos stond niet zo ver achter me) en de 1ste plaats was niet meer haalbaar, Ron stond te ver voor. Koos en ik lootten naast elkaar en we konden beide niet verder komen dan wat kleine vis en zelfs dat was werken. Beide met rond de 1,5 kg. eindigden we in de achterhoede, zodat ik 2de bleef en Koos derde. Ron is bij ons dik verdiend kampioen geworden in het A-korps en ikzelf en Koos op gepaste afstand 2de en 3de. In het B-korps heeft Peter Kuster een prima seizoen gehad en werd daar met afstand 1ste. Overall is hij zelfs 2de geëindigd! Zelf heb ik voor mijn gevoel best aardig gevist, maar toch te vaak net niet en ik heb 4 wedstrijden gemist. Met een 2de plaats moet je dan ook een keer tevreden zijn. Vorig weekeinde hebben we afgesloten met onze jaarlijkse afsluitende koppelwedstijd in onze Ringvaart, waar we volop beet hebben gehad, maar wat waren ze klein. Er waren meerdere vissers met aantallen boven de 100 stuks en een gemiddeld gewicht van rond de 20 gram. Ik koppelde met Michel van Bergen en met 4.100 gram (samen een kleine 200 vissen!) werden we derde. Koos van Herk en Ron hadden er het meeste en hadden ruim 5 kg. (samen richting de 300 visjes). John van Uunen en Peter Kuster nestelden zich hier tussen in met 4.320 gr.   Na afloop nog een hapje (lekkere snackjes van Het Hoekje) en drankje en leuke prijzen, dus een mooie afsluiting van het seizoen!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 04-10-17 / 16C - W4 -  bewolkt

Rinus:  voor de 16e ouderenwedstrijd van HSW wijken we uit naar de Amsteldrecht omgeving 'nieuwe kwekerij'.  Maar de verwachte harde wind (kracht 7) blijft gelukkig uit, al is het bij vlagen toch lastig om de vaste stok recht te houden en komt niet ieder korfje op de juiste plek neer, dat ten eerste. Gelukkig kan ook iedereen vis ter weging aanbieden en dat is wel eens anders geweest in de afgelopen weken, met z'n 12-en vangen we bijna 32 kilo. Met de nadering van het winterseizoen lijken de tijden dat de netten hier uitpuilden van de brasem een beetje over, doch er wordt hier en daar natuurlijk wel een platte gevangen. Bijvoorbeeld door Gerard die er op de kopstek enkele aan de haak slaat en inclusief een prachtig mooie giebel aan de 5,8kg komt hetgeen voldoende is voor de winst. Proficiat! Zelf zit ik op nummer 4 en gok met de feeder op een stek dicht tegen de andere oever waar ik voor de pauze twee platten vang, maar daarna nauwelijks meer beet krijg. Na de pauze kan ik 6-7 meter korter nog enkele blieken en baarzen vangen en met de stok op 8m lukt het in het laatste uur om de voorn aan de praat te krijgen. Met ca. 30 vissen kom ik aan de 5kg hetgeen me een 2-tje oplevert. Herman volhardt in de feeder en pakt uiteindelijk nog een dikke platte die hem met wat kleine(re) vis 3,5kg en een 3-tje brengt. Frans op stek 3 wordt 4e met 3,4kg en Dick op de staart 5e met 3,1kg.


Nauwernasevaart (Krommenie) 04-10-17

Theo:  zondag 1 okt. viste H.S.V  de Vrije Visser uit Noordwijk haar achtste competitiewedstrijd van dit seizoen. Gewonnen werd er door Ben v/d Ark met 6.300 gram en met nog één wedstrijd te gaan lijkt het erop dat het kampioenschap Ben niet meer kan ontglippen. Alleen als Vries op 15 okt. een 1 vist en Ben een 5 dan gaat Vries met de eer strijken. De vangsten waren afgelopen zondag zeer matig tot slecht, met acht man vingen we slechts 21.700 gram vis. Voor de vaste stok was het met een stevige wind eigenlijk niet te doen, maar gelukkig hebben we het wel droog gehouden. Vries viste met 4100 gram een twee en houd het dus nog spannend voor de laatste wedstrijd. Hij had 100 gram meer dan z'n maatje Johan en dan weet je wel wie er baalt als een stekker, zeker als je op de kop zit. Nu had Johan wel de pech dat een grote schuit vlak naast hem aanmeerde. Dit gebeurde ruim een uur voor tijd en dat heeft hem vis gekost waardoor de uitslag dan zeker anders was geweest. Koos op de staart moet nu nog beet krijgen en dat zijn we niet van hem gewend. Als vaste stokvisser was de harde wind ook voor hem in het nadeel. Er waren veel vissers die vandaag in 5 uur tijd van 1 tot 3-5 keer beet hadden! Waar het aan licht weten we niet , soms is het plezier in zulke wedstrijden dan ver te zoeken. Tot nu toe in deze competitie slechtere vangsten dan in 2016. Leve de NVVS en de beroepsvissers!

De uitslag;

1       Johan puper                              4000   gram.                   3   pnt.            [kop]

2       arie schouten                            1340   gram.                   6   pnt.

3       jaap smit                                    2060  gram.                   5   pnt.

4       ben v d ark                                6300   gram.                   1   pnt.

5       vries stomphorst                       4100  gram.                    2  pnt.

6       cees v rhijn                                2720  gram.                    4  pnt.

7       theo meeuwenoord                  1180  gram.                    7  pnt.

8       koos v d ark                                 0      gram.                    8  pnt.            [staart]

         Ton koopman                              na                                 10 pnt

         Gert-Jan verkerk                         na                                 10 pnt.

                                            Tot.          21.700 gram.

De stand na 8 wedstrijden

  1     ben v d ark                               13    pnt.                 69580   gram.

2     vries stomphorst                      16   pnt.                 60080   gram.

3     Johan puper                             18   pnt.                 49650   gram.

4     cees v rhijn                               23   pnt.                 52120   gram.

5     theo meeuwenoord                 24   pnt.                 50540   gram.

6     arie schouten                           29   pnt.                 36120   gram.

7    ton koopman                            31    pnt.                 40520   gram.

8    jaap smit                                   34   pnt.                  27580   gram.

9    koos v d ark                              41   pnt.                 27120   gram.

10  gert-Jan verkerk                        54  pnt.                 15300    gram.

                                                                        Totaal     428650   gram.

Gr. Dagresultaat              Johan puper          23.000    gram.

Gr. Vis                               jaap smit                 53         cm.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 03-10-17 / 15C - W4 - half bewolkt

Dick:  het is gebeurd met maandags vissen met de oudjes van HSV de Brasem. Siem liet ons aan de Amsteldrecht op het brede stuk nog even een poepje ruiken door met 7,7kg de 25e en laatste seniorenwedstrijd te winnen. Guus is met overmacht eerste geworden over alle wedstrijden gefeliciteerd Guus. De vangst was vandaag niet opperbest maar het weer viel ontzettend mee. Volgend jaar gaan we weer verder met de senioren.


Gouwekanaal (Gouda) 03-10-17

JanV:  zondag samen met Erwin wezen vissen in de Gouwe bij de Julianasluizen in Gouda. Begonnen met de feeder op een meter of 25 en beide hadden al snel een voorentje maar de tweede duurde wel wat langer maar dat was bij mij een mooie schepbliek. Erwin had de kleine vis er lekker op hoewel het niet helemaal loskwam wist hij regelmatig een visje te vangen met ook nog wat mooie blieken er tussen door. Veel is er niet gevangen maar de meeste vis werd gevangen aan de made en niet aan de caster ook dode maden en pinkies deden het.  Het is nog niet koud genoeg geweest de mooie brasem en voorns zijn nog niet gearriveerd nog een goede maand wachten en dan zal het daar wel beter worden.


Ringvaart (Rijsenhout) 30-09-17 / 17C - W3 - bewolkt

Rinus:  30/9 staat de 16e competitiewedstrijd van HSW op het programma met als locatie de Ringvaart bij 'Eveleens' (palingboer). Alleen dit woord al maakt vele tongen los, zo ook bij 'de wedstrijdcommissie'. Natuurlijk buigen wij ons uitgebreid over het probleem wel of niet vissen op dit overigens heel mooie traject bij de palingboer. Afgaande op de vrijwel identieke situatie vorig jaar - toen ook slechte vangsten in de week vooraf maar goede (veel voorn) op de wedstrijddag - wordt besloten er het toch op te wagen! De uitzetters hebben het parcours met 16 nummers ruim uitgezet, (nog) geen wind, geen stroming en een pietsje helder water zijn de mindere ingrediënten. Het verhaal kan helaas kort zijn, voorn wordt er niet of nauwelijks gevangen en brasem alleen op de eerste twee nummers bij de palingboer. Voor het overige zijn het grondels en baarsjes en hoe meer naar de opening van de plas hoe minder. Voorbij de opening naar de plas wordt nauwelijks iets gevangen! Op stek 11 in de hoek links van de opening - nota bene één van de mooiste op dit parcours - doet Ron een verwoede poging zijn koppositie te verdedigen. Maar vanwege de hopeloze vangsten op dat gedeelte strandt hij daarin en incasseert 13 punten met slechts een handvol grondels. Zelf zit ik op stek 9 pal voor de opening, krijg met de feeder niet één keer beet, vang op 11m 2 baarsjes en op 4m een 20 grondels die 230gr en 9 punten opleveren. Beide moeten we nu onze beste 'afschrijver' inzetten waardoor het tussen ons weer stuivertje wisselen is in het klassement, het blijft dus spannend aan de top. Zoals gezegd laten de platten zich alleen op de eerste twee nummers zien en daar doen Wil-Jan (feeder) en JanvD (stok 11m) beide met 3 stuks en 3,1kg weinig of niets voor mekaar onder en strijken 1 punt op. Op drie stekken naast elkaar halverwege het parcours incasseren Siem, Martin en Frans met gewichten van 6-7 ons respectievelijk de 3, 4 en 5 punten. Het is niet ondenkbaar dat ook dit traject volgend jaar op ons programma ontbreekt!


Rotte (Zevenhuizen) 30-09-17

Adriaan:  zaterdag de 14e wedstrijd gevist met afd. HZM in de Rotte bij het Balkengat. Vandaag waren er slechts 3 deelnemers en 6 afmeldingen door blessures en vakantie. Het viel vandaag niet mee om een aanbeet te krijgen. Ikzelf heb de wedstrijd gewonnen met 7,8 kilo (3 brasems en 1 bliek). In het eerste uur 1 brasem (65cm en tevens grootse vis van dit seizoen) en 1 bliek gevangen op 27 meter met lange onderlijn en 4-5 grote maden op de haak. Pas in het laatste uur nog 2 brasems weten te vangen op 42 meter met lange onderlijn en 2 piertjes + 2 grote maden op de haak met een likje lever. Verder van alles geprobeerd maar zowel met maïs als boilie was geen aanbeet te krijgen. Over 2 weken de laatste wedstrijd waar de titelstrijd wordt beslist tussen P. Koevermans en mijzelf. 


Oude Rijn (Bodegraven) 30-09-17

Dick:  woensdag de 11e en laatste winkle picker wedstrijd van HSV de Brasem gevist in de Oude Rijn nabij de Meije rotonde. Siem flikte het weer om het meeste te vangen en ging met 6,7kg en de winst aan de haal, gefeliciteerd Siem. Koos jij ook gefeliciteerd met de eindoverwinning. Jij had de minste punten (17) en de meeste vis dus dubbel en dwars verdiend. Vanwege die zeelt was je te glad voor mij en kon ik je toch niet te pakken krijgen! 


Aanvaarkanaal (Driel) 30-09-17

JanV:  24/9 de 8ste wedstrijd gevist in Oosterbeek in het aanvaarkanaal van de sluizen in Driel. Zoals vorige keer al geschreven zou dit wel weer een zware wedstrijd worden wat betreft de vangsten. De berichten die vooraf te horen waren zeiden dat het allemaal wel mee zou vallen werd redelijk vis gevangen in hoofdzaak voorn zowel met de stok als net de feeder net zoals ik van te voren al beslist had om te doen. 11 meterstok 0,5 gr. dobber flink wat voer met hennep lijn 0,08 haak 16 moest het in het eerste uur doen was het plan, dit heb ik een half uur volgehouden en had toen 4 grondels en 2 kleine voorentjes dit was het dus niet en daarom de feeder maar gepakt op 25meter. Na gevoerd te hebben (4 korven) onderlijn 0,12 haak 16 en twee casters begonnen na 5 minuten de eerste voorn van een mooie maat en daarna nog twee die geschept moesten worden daarna 2 keer mis en over op deze plek, 3 meter verder ingooien en gelijk weer 3 voorns. Ik was van mening dat ik op het schuine deel van het talud lag want na nog eens 3 meter te verlengen weer 2 vissen. Toen weer ingekort en nog 2 vissen gevangen, met 10 mooie voorns 2 kleine en 4 grondels nog niet eens een slechte morgen daar. Met 1640 gr. toch weer een 1tje, nr2 had 1050 gr. nr3 (mijn concurrent) had 1000gr. 4de en 5de hadden resp. 750gr en 740 gr. . Over twee weken weer op dit stuk maar zien hoe het dan gaat, ik zelf heb dit jaar niets te klagen over het verloop van de comp. en hoop deze trend nog even door te kunnen zetten.
vorige /  pag 1 / pag 2 / pag 3


 Brasem 161217 Treinweg
Speldeprik of echt winter?
Speldeprik of echt winter?
sfeervolle Amstel
Gouwe(boog)kanaal 111117
Roofblei 81 cm damse rijn
Toch brasem op de feeder