Vangsten 2016VANGSTEN 2016 / 2017

Alle trouwe bezoekers van deze site een fijne jaarwisseling en een gezond 2017 toegewenst. Dat we minstens zoveel mogen vangen als in 2016!
Binnen IJssel (Haastrecht) 31-12-16 / 2C - ZW3- bewolkt/mist

JanV: woensdagmorgen wezen vissen in de Hollandse IJssel bij Haastrecht samen met Erwin, voor mij de eerste keer. Langzaam er naar toe vanwege de mist maar toch een aankomst in het donker. Om half negen konden we onze eerste driften maken, er stond een heel klein stroompje naar rechts, maar met een half grams dobber en een onderlijn 0,08 haak 18 was het goed te doen. Erwin zat gelijk in de vis, bij mij duurde het langer en zijn de beten ook nooit goed los gekomen wat resulteerde in de volgende uitslag: 30 stuks voor Erwin en maar 14 voor mij. De vis kwam groepsgewijze, een paar vangen en dan weer even stil. Allebei hadden enkele mooie voorns erbij maar ook klein spul. Als laatste vis ving ik nog een brasem aan één caster, maar deze was zo mager als een lat. Buiten deze vis nog twee baarzen gevangen, de rest was voorn. Overigens staat de IJssel niet in de grote lijst met viswateren behorende bij de vispas, onbekend is wie het beheer voert over dot water, zou er controle komen dan riskeren we bij controle een bekeuring, het is maar dat je het weet. Iedereen een goed en gezond 2017 toegewenst.


N-H kanaal (Landsmeer) 31-12-16

Theo: woensdag 28 december viste H.S.V DE VRIJE VISSER uit Noordwijk sinds enkele jaren weer eens een echte snertwedstrijd. Met 8 deelnemers moest het dit jaar beuren aan het N-H Kanaal bij Landsmeer, dit werd geadviseerd door Bouke v/d Ploeg. Het had gevroren dus de verwachting was dat het een moeilijke visserij zou worden. Na het uitzetten van de nummers hoorden we van Cor Martens van Kennemerland) dat op dit parcours de vangsten de gelopen week niet best waren. Met 7 kilo werd de laatste wedstrijd daar gewonnen. We gaan het zien en beleven. Het werd inderdaad een moeizame wedstrijd die ook nog eens door de mist en de kou schaarse aanbeten opleverden. Lichte pennetjes en kleine haken op de stok en dunne onderlijnen en ook kleine haakjes op de picker gaven de meeste aanbeten weer. Door de truttige aanbeten verspeelde je soms ook nog vis en dat is natuurlijk jammer, maar dat geldt or iedereen. Toch was er door 3 man nog een redelijk tot goed resultaat behaald, ondermeer door Jan vink die op de kop met een licht pickertje de wedstrijd wist te winnen met een mooie 11 kilo. Tweede werd de naast hem vissende Johan Puper die met de stok 9 kilo binnen haalde, gevolgd door mijzelf als nummer drie met 7.300 gram. De rest van de mannen moest het met (veel) minder doen, er was zelfs een enkele nul te bespeuren. Maar na afloop maakte de heerlijke snert (gemaakt door Bart Meeuwenoord van het Zuiderbad en opgewarmd door Arie Macaroni) weer veel goed, we genoten er van na een koude 4,5 uur vissen en dus was dit evenement geslaagd. De uitslag was:

1 Jan Vink 11.000 gr

2 Johan Puper 9.000 gr

3 Theo Meeuwenoord 7.300 gr

4 Ton Koopman 3.800 gr

5 Arie Schouten 2.850 gr

6 Vries Stomphorst 2.000 gr

7 Ed v/d Berg 350 gr

8 Ron Puper 0 gr

Vanaf deze kant wenst ik ieder een fijne jaarwisseling en een gezond en visrijk 2017.


Gouwekanaal (Gouda) 29-12-16 / 1C - Z3- bewolkt/mist

Rinus: afgelopen dinsdag was het een herhaling van zetten, andermaal naar het Gouwekanaal gegaan in een poging een visje met de feeder op het droge te krijgen. Net als toen ging het ook nu aanvankelijk moeizaam, maar was er in het vierde en laatste uur zeker nog wat te loeren. Van een 6-7 stuks in de eerste drie uur liep ik tenslotte nog uit naar 13 vissen, op één na (voorn) allen (schep)blieken. Wederom was het de afstand van ca. 30m die voor vis zorgde, terwijl het kortbij op 18-20m op de feedertop akelig stil bleef. Een (stukje) worm al dan niet met made/pinkie blijft hier in trek en hopelijk de komende periode ook.....!?


Gouwekanaal (Gouda) 24-12-16 / 8C - W4- bewolkt

Rinus: met drieën van HSW naar het Gouwekanaal vooraan bij de sluis met de feeder. Liep ik eerder deze week al tegen slechte of liever gezegd geen vangsten aan in Aarkanaal en Oude Rijn, vandaag lijkt de vis in dit kanaal ook met Kerstvakantie. Tenminste op mijn favoriete afstand hier van 18-20m, waar ik na twee uren vissen niet één keer beet krijg. Pas nadat ik de lijn ruim 10m verder op de klip zet komt er enige actie al is dat uiterst minimaal, Aat en Herman hebben soortgelijke ervaringen. Met voornamelijk een piepklein stukje worm al dan niet met made of pinkie (op haakje 16) lukt het uiteindelijk toch nog een 10-tal blieken boven water te krijgen, waarvan de helft scheppertjes. De laatste drie in het laatste half uur nadat ik nogmaals de lijn met een meter verleng en de onderlijn voor de helft inkort. Het is peuteren geblazen maar dat heeft ook zijn charme.


Haven (Woerden) 21-12-16 / 6C - Z4- bewolkt

Rinus: in wintertijd moet je de vis 'opzoeken' is mij altijd voorgehouden, zeker als ze weinig activiteit tonen moet jij zelf meer actie in het spel leggen. Tegen dit fenomeen liep ik afgelopen maandag aan. Was eerst naar het Aarkanaal bij de roeibaan gegaan, zag er prachtig uit, met een klein kabbeltje op het water en een licht stroompje zou het toch moeten lukken!? Maar.... op de 11m stok heb ik na een uur nog geen enkele reactie gehad en ook op de feeder die ik het tweede uur in zet komt geen aanbeet. Dan maar even terug naar de stek van afgelopen zaterdag aan de Rijn bij de Treinweg waar nog wel een visje te vangen was. De lichte feeder op dezelfde afstand ingezet en na enkele korfjes voeren... gaan met die banaan! Maar ook hier heb ik na ruim twee uren geen enkele aanbeet kunnen registreren. Kennelijk zo'n dag waar we jaarlijks allemaal wel eens tegen aan lopen...!? Vandaag zoek ik mijn visvrienden in Woerden eens op. Als ik aan de haven arriveer hebben de mannen er al geruime tijd op zitten en staan er dus al enkele 10-tallen op de teller. Ik zoek mijn plekkie uit links van hen, voer enkele balletjes op ca. 8m vlak tegen een bootje en ga er eens goed voor zitten. Na drie kwartier staan er al 4 voorntjes op de teller, gaat lekker, rechts van me vangen de mannen gewoon door! Maar in een haven zit de vis ook wel eens verspreid en moet je 'zoeken'. Ik verlaat mijn voerstek daarom enkele keren en daaruit blijkt dat er ruim 2 meter rechts van de boot wel wat te vangen is. Om een lang verhaal kort te maken, op deze laatste stek kom ik uiteindelijk nog tot 80 stuks op de teller waarvan in het laatste uur eindelijk nog een serie maatvoorns. De andere broeders in Petrus komen tot aantallen van dik in de 100!


Gouwekanaal (Gouda) 21-12-16

JanV:  zondagmorgen voeg het bed uit om op tijd aan de Gouwe in Gouda te gaan vissen daar omdat we er vorige week toch wel wat te vangen was. Toen ik aankwam was het nog donker maar er zat al iemand met de feeder in het water met een hoofdlamp op te vissen, even staan praten en toen het lichter werd  mijn spullen klaar gezet en met de feeder op 25 a 30 meter gaan vissen. Net nadat ik alles klaar had kwam Erwin aan en ik ving juist mijn eerste visje en toen heeft hij ook uitgepakt maar ging vissen met de vaste stok op 11 meter, had hij beter niet kunnen doen want het viel zwaar tegen om hiermee een vis aan de schubben te komen. Hij ving wel de zwaarste brasem van de morgen en dat van 3 meter water met haakje 22 is toch wel mooi. Zelf ving ik met enige regelmaat een visje en bijna alles op de made. In het begin zuinig met alleen pinkies op haak 16 onderlijn 0,10 lengte 50 cm maar allemaal lullige beetjes later naar een onderlijn 0,12 lengte 80 cm. haak 14 met een grote bocht en 2 grote maden besmeerd met lever gaf toch een beter resultaat niet in aantal maar wel in felheid. Na 4 uur vissen waarvan ook een half uur praten en koffie drinken 17 vissen gevangen allemaal blieken en 3 brasempjes. Het was dubbel zo goed als vorige week maar hoewel ik niets te klagen had, had het beter gekund maar we vangen nog steeds onze visjes.


Oude Rijn (Alphen) 21-12-16

Bert:  zaterdag 17-12-2016 met 16 deelnemers een traditie in eren gehouden n.l de kerstwedstrijd van HSV Alphen. Viswater de Oude Rijn tussen Alphen en Koudekerk nabij Culvita. Omstandigheden waren naar mijn mening goed bijna geen wind en een temperatuur ruim boven nul. Ook vandaag dacht de vis daar anders over, we wisten met zijn allen slechts 7940 gram te vangen en 4 man wisten geen enkele vis in het netje te krijgen. Niet dat dit bij deze wedstrijd noodzakelijk is, gebruikelijk is er voor iedere deelnemer een prijs in de vorm van een kerststol en een rollade maar als je toch erom gaat vissen wil je toch ook wel wat vangen. De winnaar Willem Zaan wist 1450 gram op de kant te brengen gevangen aan de feeder de overige deelnemers visten allen met de vaste stok. Met deze wedstrijd sluiten we het visjaar 2016 af en hoop ik in 2017 een ieder weer in gezondheid aan de waterkant te zien.

Uitslag kerstwedstrijd:

1e Willem Zaan            1420 gr

2e Henk Groen              1150 gr

3e Erick de Kruijf           910 gr

4e Arie v d Laken          850 gr

5e Bert v Egmond         820 gr           


Maas (Rotterdam) 21-12-16

Hans:  na een middagje torren pikken, vorige week donderdag, in de binnen IJssel tegenover het hoogspannings verdeelstation in Gouda was het nu weer eens tijd voor wat grotere vissen. Vandaag gevist in de Maas bij de Brienenoordbrug op de stenen uitloop  voor het Zalmhuis. Ik had het geluk dat er ook een “echte”  feedervisser daar aan het vissen was die aanbood om met een ander systeem te vissen dan normaal. Dit systeem werkt beter op snel stromend water. Hij, Willem Pansier, knoopte een voorslag met aan het eind in een lus het oogje van de wartel waaraan de korf en een onderlijn met haak en hair aan bevestigd werden. Ik heb verder tot aan het beging van het hoge tij gevist met twee maiskorrels op de hair. Een korf van 100 gram in het begin en later eentje van 60 gram waren genoeg om rustig te vissen. In totaal 14 vissen gevangen. Allemaal grote brasems waarvan de grootste 68 cm. Om deze vissen te scheppen is er bij laag tij een schepnetsteel vereeist van 5,5 meter en dan is het nog een hele klus met al die stenen.


Oude Rijn (Alphen) 17-12-16 / 7C - ZW2- bewolkt

Rinus:  pak vandaag de feeder uit aan de Oude Rijn rechts van de Treinweg, de lijn zet ik achter de clip op ca. 23-24m, daarna de gebruikelijke twee korfjes voeren en met de derde vissen. Maar zo snel als 'ze' afgelopen woensdag aanwezig waren zijn ze er nu zeker niet. Het duurt een kleine drie kwartier eer de eerste aanbeet door komt en die levert gelijk een brasem op. In het uur daarop volgen nog 6 aanbeten en die brengen evenzoveel vissen op de kant, nog een platje, enkele blieken, een voorn en een mooie winde. Inmiddels is door de (zwakke) wind die schuin op de kop staat een groot veld van losse leliebladeren en ander ongemak  komen 'aanwaaien' waardoor vissen niet meer mogelijk is. Jammer want het ziet er qua vangst niet onaardig uit, maar goede raad is duur, dus pak ik mijn biezen en probeer het nog twee uurtjes tegenover baggerboot Gerbrand. Echter tevergeefs, het levert geen enkele aanbeet op, we gaan weekend vieren.


Oude Rijn (Zwammerdam) 14-12-16 / 10C - Z2- bewolkt

Rinus:  eerder deze week hebben we (Rob P en ik) in de Binnen IJssel meer dan redelijk gevangen met de vaste stok en die lijn wil ik vandaag doorzetten, d.w.z. vissen (en hopelijk ook vangen) met de vaste stok. Als locatie heb ik daarvoor de Oude Rijn bij Buitenkerk/Bodegraven voor ogen, leuke diepte daar (3,5m), zacht windje van links en een klein stroompje naar rechts. Na het cuppen van 5 balletjes laat ik de dobber van een gram eerst een aantal keren op de stroming meelopen en bij één zo'n drift zakt hij langzaam weg hetgeen de eerste voorn oplevert. Na ruim 5 kwartier blijkt dat het ook bij die ene keer is gebleven en dus is goede raad duur, blijven zitten of verkassen? Ik besluit het laatste te doen en met het restant (stok)voer ga ik nog enkele uurtjes feederen op het traject ijsbaan/Zwammerdam. Voer daar een 3-tal korfjes op 8-9m uit de overzijde op het punt waar de bodem weer iets oploopt. Op de haak (nr 14) zitten 2 maden + 2 pinkies en ik moet me stellig vergissen als na een kwartier al een lichte buiging op de top te zien is!? Even later blijkt het geen loos alarm te zijn want nu zie ik een aanbeet die weliswaar 'winters' is maar in feite niet te missen is. Het levert de eerste brasem van rond de 1,5kg op. Drie uur later staan er 12 platten (ca. 0,7 - 1,5kg), 2 voorns en 1 baars van 33cm op het tellertje. Nagenoeg alle gevangen op 2 piertjes + 1 made, de laatste vissen op 2 casters. Alles bij elkaar zeer verrassend en boven verwachting, maar wel lekker.


Heimanswetering (Alphen) 14-12-16

Bert:  zondag 11-12-2016 de aftrap van de uitgestelde winterkoppelwedstrijd van HSV Alphen. Bij een matige westenwind was er gekozen voor de Heimanswetering tegenover de betonfabriek. Ook vandaag heb ik de wedstrijd aan me voorbij moeten laten gaan, ik had nog te veel last van mijn hernia. De uitslag leert dat ik niet te veel gemist heb in ieder geval wat de vangst betreft. De 6 koppels wisten gezamenlijk 4530 gram te vangen voorwaar geen uitslag waar je warm van wordt. In de uitslag wordt mijn naam genoemd maar voor mij in de plaats is Jan Piepenbrink ingevallen waarvoor mijn dank.  Zaterdag 17-12-2016 vissen we onze traditionele kerstwedstrijd en daar hoop ik toch wel weer bij te zijn en kan ik misschien een betere vangst vermelden. Het jaar zit er bijna weer op dan is het tijd om een ieder bijzonder prettige dagen te wensen met veel gezondheid en geluk voor het jaar 2018. Klik hier voor uitslag en stand.


Gouwekanaal (Gouda) 11-12-16 / 9C - W3- bewolkt

JanV:  met een westelijke wind is het goed toeven aan de Gouwe bij de Juliana-sluis in Gouda en ik was niet de enige die daar zo over dacht. Bij aankomst waren daar ook Willem, Piet en Ron al aanwezig en bezig in het donker hun spullen klaar te maken, zij zaten op het eerste stuk na de begroeiing. Zelf ben ik iets verder gereden en achter de muur bij Stubbe gaan zitten. Ik ben begonnen met de vaste stok op 11 meter dobber 0,5gr. lijn 0.1 en haak 16. Nadat ik 5 kwartier gevist had en 1 keer wat gezien te hebben ben ik overgestapt op de feeder op een afstand van 25 á 30 meter met een onderlijn van 0,12 haak 14  lengte 50cm en 2 maden op de haak, 3 korfjes gevoerd en vissen. Het duurde niet lang of de eerste voorn was binnen maar de aanbeten waren zeer zwak ik moest de hengel in de hand houden  en gelijk reageren want na het eerste teken van vis kwam er niets meer het ging wat beter nadat ik ging smeren met lever en mijn onderlijn had verlengt naar 1 meter en de korf in een lus liet schuiven zodat de aanbeet beter doorkwam. Uiteindelijk na ruim 3.5 uur vissen 7 stuks gevangen maar weer geen kleine vis. Bij de andere vissers was het niet anders, toen ik wegging had Piet er naar zijn zeggen een stuk of 8 Willem had er 10 en Ron had er volgens Willem 2 dus de vis was niet echt los het was wel zo dat de twee eersten er nog wel bij vingen terwijl ik er bij stond. Het blijft in mijn ogen een mooi water waar op zijn tijd een hoop vis gevangen kan worden.


Gouwekanaal (Gouda) 10-12-16 / 7C - ZW3- bewolkt

Rinus:  vandaag een paar uurtjes naar het Gouwekanaal vooraan bij de sluis. Ik pak de feeder uit op de daar voor mij favoriete afstand van 19-20m en monteer een 80cm onderlijn 10/00 met haakje 16. Met deze combinatie en een korfje van 20gr wil ik het de hele morgen vol houden. Vermoedelijk zullen de aanbeten wel moeizaam doorkomen en dat dit nog zacht uitgedrukt is  zal blijken, want als na een half uurtje de eerste vis zich aandient heb ik de aanbeet nauwelijks gezien. Dit patroon zal niet meer veranderen tot in het laatste half uur waarin ik ineens een 5-tal blieken vang die de feedertop ietsje verder doen doorbuigen. Bij mekaar kom ik op 18 stuks, een voorn, een winde, een platje en voor de rest (schep)blieken. 1 of 2 wormpjes in combinatie met een (geknipte) made blijkt doorgaans in de smaak te vallen.


Binnen IJssel (Haastrecht) 08-12-16 / 9C - ZW3- bewolkt

Rinus:  qua vangsten zitten we momenteel niet echt in een goede periode, ofschoon er natuurlijk in haventjes en hotspots op grote(re) wateren best wel een visje te vangen is!? Met die gedachte in het achterhoofd zet ik vandaag koers naar de Binnen IJssel nabij Haastrecht. Rijdend vanaf Gouda langs het water zie ik alleen maar ijs liggen, hetgeen al aangeeft dat het redelijk gevroren heeft in de afgelopen dagen. Aangekomen op de visstek ligt er gelukkig een strook van een kleine 20 meter open en hier ga ik mijn geluk maar proberen. Pak de vaste stok uit op 11m, monteer een dobbertje 0,5gr en cup vijf kleine balletjes. Dat 'ze' het aas op de haak niet gelijk 'aanvliegen' had ik wel verwacht, maar dat het een klein half uur zou duren eer de eerste aanbeet doorkomt zijn we hier eigenlijk niet gewend. Daarom zetten we het vizier maar op 'de lange adem' en breng op gezette tijden wat los aas in de hoop dat het alsnog gaat lopen. Het wordt wel iets beter maar niet zo dat elke inzet raak is. Bovendien blijven de aanbeten zeer traag en komen tergend langzaam door. Uiteindelijk staan er na ruim vier uren vissen toch 80 stuks op de teller, daarvan zijn er wel ca. 60 onder de maat hetgeen betekent dat het kleine grut in de meerderheid is. Met de caster wil het niet echt lukken, pinkies of een (geknipte) made daarentegen gaat wel. In elk geval niet stil gezeten vandaag, het weer was prima.


Oude Rijn (Alphen) 08-12-16

Bert:  zondag 04-12-2016 de tweede winterwedstrijd van HSV Alphen gevist in de Oude Rijn aan de Oudshoornseweg in Alphen. 12 deelnemers die op drie man na allen een visje wisten te verschalken en dit ondanks de ingaande vorstperiode. Helaas kon ik zelf niet mee vissen maar bij de eerstvolgende wedstrijd hoop ik er weer bij te zijn. De uitslag heb ik wel door gekregen die was niet om over naar huis te schrijven. De totaalvangst kwam uit op een miezerige 3940 gram. Paul Groen was vandaag de winnaar met 950 gram. Volgende wedstrijd maar weer opnieuw proberen.    


Heimanswetering (Alphen) 04-12-16 / 1C - O2- zonnig

JanV:  kon het niet laten om met deze kou te gaan vissen en met een heel zacht windje uit de oosthoek was het weer ideaal voor de Heimanswetering in de buurt van het haventje. Nadat ik 3 weken geleden op een zaterdagmiddag nog 2.5uur in de Gouwe bij de architect twee grondels en een hoop kou te pakken had was ik vanmorgen toch wel redelijk positief gestemd. Bij het water aangekomen was het al redelijk licht maar ik zag geen visje springen, dus met jouw bericht van maandag in gedachten begon ik al te vrezen voor een 'zware' morgen wat het ook werd. De vaste stok op 11m klaar gemaakt met een dobber van  0,75 gr. onderlijn 0.08 en haak 16 staande uitgepeild, vier balletjes voer met gekiemde hennep gezet en vissen maar. 2 grote maden door het velletje geprikt gaf met de derde inzet al een platte van rond de kilo, dit had ik niet verwacht was hier al blij mee. Over de hele morgen nog 7 vissen gevangen waaronder nog een platte en de rest voorns die allemaal zeer ruim de maat haalden met als uitschieter die op de foto, mijn schepnet is 50 cm ik schatte deze tussen de 35 en 40 cm. Ook 2 vissen verspeeld waarvan nog een groot exemplaar. Kleine vis heb ik niet gevangen ook geen posjes of grondel, ook geen uitgekauwde maden gehad.  De aanbeten waren ondanks het winterweer toch zeer duidelijk te zien. Al met al niet voor niks gezeten, had iets meer in aantal verwacht, was over het gevangen gewicht wel tevreden.


Oude Rijn (Zwammerdam) 03-12-16 / 5C - NO2- zonnig

Rinus:  met de traditionele Sinterklaaswedstrijd sluit HSW het seizoen af. Er wordt in de Oude Rijn bij Zwammerdam op het traject ijsbaan-futenbos gevist, dit keer voorafgegaan door een bijzondere loting, de kantnummers staan namelijk achterop de chocoletter die door wedstrijdleider wordt uitgedeeld. Met redelijk weer zijn de vangsten matig en zeer wisselend. Met 21 deelnemers wordt gezamenlijk weliswaar 21,5 kilo vis boven water gehaald, maar meer dan de helft ervan komt al op conto van de eerste drie in de uitslag. Opvallend daarbij zijn de goede resultaten op het gedeelte 'ijsbaan' in tegenstelling tot die op de hoge nummers meer richting futenbos. Met name op de eerste 8 nummers worden hier en daar flinke platten gevangen met de feeder en een piertje+maden op de haak, op de vaste stok geven ze 'niet thuis'. Niettemin kan worden teruggezien op een leuke en gezellige wedstrijd waarbij traditioneel goed gezorgd wordt voor de inwendige mens vooraf en tijdens de pauze (waarvoor dank aan de 'goede gevers').  Een en ander resulteert in de volgende prijswinnaars: Vak A: 1. Herman Kraan 1.870 gram, 2. Gerard Reijm 1.720 gr, 3. Jaap de Jong 710 gr, 4. Arie Boom 680 gr. Vak B: 1. Dick Rijsdam 6.000 gr, 2. Wil-Jan van Leeuwen 3.220 gr, 3. Aat van Leeuwen 2.990 gr, 4. Rob Jenner 1.960 gr. Zelf kom ik op nummer 15 te zitten en mijn verhaal kan heel kort zijn, 5 minuten na de pauze krijg ik een eerste beet die wordt gemist, een tweede levert een bliek van 360 gram en een 6e plaats op in vak A.


Haven (Huizen) 29-11-16 /2C - O2- zonnig

Ron:  afgelopen zondag de uitgestelde zaterdag wedstrijd (aankomst Sinterklaas aan wedstrijdparcours) gevist aan de Oostkade in Huizen. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Simon v/d kolk en Jan van Schendel. Ik zat op 4, A-vak links van de brug. De verwachtingen waren niet hoog omdat eerdere wedstrijden ook niet geweldig waren. Na aanvang werd er al snel vis gevangen maar de baarsjes hadden bij (bijna) iedereen de overhand. Deze wegen maar een paar gram en je moet er erg veel vangen voor wat gewicht. Daarom probeert iedereen de voorn aan de praat te krijgen en de vissers met de meeste ervaring kregen dit ook deels voor elkaar. Zelf ving ik er een 20 tal en samen met de vele baarsjes leverde dit niet meer op dan 2.5 kg en viel hiermee ruim buiten de prijzen. Winnaar in mijn vak werd Bep de Bruin met 4 kg gevolgd door Simon met 3.9 kg. Het andere vak (rechts van de brug) was nog veel slechter en daar had de winnaar nog geen 3 kilo. In dit vak werden maar een handvol voorntjes gevangen. Het is wachten op betere tijden en hopen dat deze winter de baksteen voorns nog de stad in trekken.


Heimanswetering (Alphen) 29-11-16

Rinus:  andermaal een nacht met lichte tot matige nachtvorst maar overdag (maandag) prima weer om te vissen, tenminste in de zon achter de plu. Op die manier is het aan de Heimanswetering heerlijk toeven en met de vaste stok op 11m verwacht ik dan ook een visje te vangen. Dit laatste klopt in feite ook wel, maar ik heb de grootste moeite om er 10 op de teller te krijgen. Over de eerste zeven kan ik weinig enthousiast worden (baarsjes, posjes en donderpads van 10-12cm), maar uiteindelijk komen er nog drie voorns (waarvan één 'hoornvoorn') boven water dat vandaag niet in goede doen is. Weinig te beleven dus, maar blijf hoop houden op volledig herstel van dit water.


Oude Rijn (Alphen) 26-11-16 /2C - NO2- half   bewolkt

Rinus:  als ik om 8 uur weg rij is het nog 2,5 graad onder nul, in de regel geen gunstig uitgangspunt voor een succesvolle vispartij. Aangekomen bij de Treinweg/perenbomen ligt het water er mooi glad bij maar zonder de minste stroming, we (met vieren van HSW) gaan dus peuteren met de lichte feeder. En inderdaad zoals verwacht 'vliegen ze er niet op', sterker nog het wordt (lang) wachten op de eerste aanbeet. Die komt na meer dan een uur en is nauwelijks waarneembaar, maar levert wel de eerste voorn op. Helaas verandert dit patroon niet en is het vooral zoeken naar mogelijkheden om toch een aanbeet te ontfutselen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door veel wisselen van aas dat varieert van 1 made/caster of 2 pinkies tot 3 piepkleine piertjes op haakje 16 aan 10/00 onderlijn. Maar ook het verlengen van de lijn met 1-1,5m later op de dag kan wel eens helpen en levert nu een paar vissen op. Naarmate de dag vordert worden de beten iets talrijker maar wordt helaas veel mis geslagen of 'onderweg' de vis verspeeld. Het is niet anders en we moeten het jammer genoeg doen met aantallen die 7-8 stuks niet te boven gaan, wat voorn, een enkel baarsje en een paar (schep)blieken. Misschien moeten we vandaag op een andere manier 'zoeken', namelijk naar het juiste traject....? Dat ligt dan niet aan het Aarkanaal bij de roeibaan waar afgelopen woensdag nog redelijk werd gevangen maar Gert nu niet verder komt dan twee minibaarsjes. Ook niet aan de Rijn bij 't Fort waar Wil-Jan 'zonder beet te hebben' na twee uur maar weer inpakt. Maar wel aan de Rijn bij Buitenkerk waar - volgens de berichten - Martin en Rob met de vaste stok tot aantallen van 30-40 stuks komen. Zo blijkt maar weer dat lage temperaturen per definitie niet altijd leiden tot slechte vangsten....!?


Aarkanaal (Alphen) 23-11-16 /10C - ZO2-   bewolkt/regen

Rinus:  vandaag met enkele (oude) bekenden vissen we in het Aarkanaal omgeving roeibaan, in eerste aanzet met de vaste stok op 11m en later doen we nog een poging met de feeder. Vooral in het eerste uur is het erg 'taai' en komen de aanbeten 'winters' door. Het antennepuntje van de dobber (0,6gr) heeft de grootste moeite om onder te gaan, daarbij zijn het in die fase voornamelijk voorntjes v/h formaat 10-12cm. Verder op de dag zitten er wel maatvoorns tussen al worden deze zelden groter dan 17-18cm. Zelf wissel ik op verschillende tijden de stok met de lichte feeder en dat levert niet meer maar wel iets grovere vis op, waaronder in elk geval één platte. Met maden/pinkies valt er te vangen, al levert de caster ook vis op maar moet je (soms) lang wachten. Met 60 stuks op de teller (Gert 70x) zijn we in elk geval weer aangenaam bezig geweest.


Oude Rijn (Koudekerk) 20-11-16 /8C - ZO6-   bewolkt/regen

Rinus:  de laatste door John Kooij Hengelsport gesponsorde najaarswedstrijd in dit seizoen is onder weinig florissante weersomstandigheden gevist in de Oude Rijn op het traject "Koudekerk', in de volksmond beter bekend als 'bij de konijnenboer'. Een stemming vooraf gaf aan dat het merendeel gewoon wilde vissen, ondanks regen en harde wind. Van de 16 aanmeldingen vallen er nog enkele af en met de rest wordt in twee vakjes gevist en de strijd (tegen de elementen) aangegaan. Als eerste karwei staat het stevig verankeren van de plu op het programma in de hoop dat die blijft staan...!? Om half negen klinkt het startsein en onder de nog immer gestaag vallende regen gaan de eerste korven richting de gekozen afstand. Want het is natuurlijk duidelijk dat de meesten alleen de feeder uitpakken ofschoon een enkeling toch schuchter de vaste stok tevoorschijn haalt. Van secuur vissen is geen enkele sprake, de wind komt weliswaar schuin van achteren maar heeft teveel invloed op de top die zo dicht mogelijk in de kant tegen het water wordt gehouden. Toch lukt het bijna iedereen wel een aanbeet te traceren en zodoende enkele vissen te 'scoren', maar het blijft sprokkelen. Het is uiteindelijk Willem die op staartnummer 14 simpelweg doet wat er van hem wordt verwacht, namelijk winnen met een in deze omstandigheden alleszins acceptabel vangstgewicht van 2,5kg. Vasthoudend aan een vaste feederafstand op zo'n 10-12m uit de overzijde lukt het hem een aantal dikke voorns en blieken op het 'droge' te krijgen. (Schep)blieken, wat voorn en baarsjes omvatten de overige vangsten van de deelnemers hetgeen resulteert in de onderstaande verdeling van de prijsjes. Bij leven en welzijn hopen we (Daan en ik) volgend jaar wederom enkele van deze in zekere zin toch populaire wedstrijdjes te organiseren, maar dan wel vroeg(er) in het najaar.

Vak A:

1. Danny Dijksman 1520 gram

2. Frits Jansen 1100 gr

3. Elvis de Graaf 900 gr

Vak B:

1. Wim v/d Helm 2520 gr

2. Erwin Keizer 1640 gr

3. Rinus Reichard 1100 gr


Stille IJssel (Haastrecht) 15-11-16 /12C - W3 -   bewolkt/regen

Rinus:  vandaag een paar uurtjes naar de IJssel waar ik Dirk ontmoet die reeds enkele visjes op het droge heeft, maar volgens zeggen zijn de aanbeten zeer traag en moeizaam, we gaan het zien. Ik zet een 6m stokje in en een heel licht feedertje ruim over het midden. Het eerste uur zie ik helemaal niets, niet op de stok, niet op de feeder. Bij Dirk is het ook halen brengen geworden, maar af en toe vangt hij toch een vis(je). Zowel met de lange stok als kort komt hij tot 40 stuks waaronder enkele scheppertjes. Zelf kom ik uiteindelijk tot 25 exemplaren, meest voorntjes waarvan één schepper. De vangst valt wat mij betreft tegen net als het weer, want de spullen gaan nat de auto in.


Oude Rijn (Alphen) 15-11-16

Bert:  zondag 13-11-2016 start van onze (HSV Alphen) wintercomp individueel. 13 deelnemers naar de oude Rijn bij Culvita waar je met een zuid-Oostenwind lekker met je rug in de wind kunt zitten.De Rijn stroomde zachtjes richting de Noordzee dus kon het wel eens leuk worden deze morgen. De waarheid is dat er na een half uurtje nog geen vis was gevangen, na een uur hier en daar een visje en na anderhalf uur ik had nog geen aanbeet waargenomen ben ik maar alvast de nummertjes op gaan halen dit om te voorkomen dat ik ruim voor het eind van de wedstrijdduur mijn koffie op had gedronken. Bij mijn rondje langs mijn collega vissers kwam ik er achter dat het over het algemeen kommer en kwel was. Ongeveer de helft had een visje gevangen sommigen zelfs twee. Bij terugkomst op mijn plek hengel opgehaald en waarachtig er was een vis langs geweest te zien aan de uitgekouwde maden. Nieuwe maden eraan en weer vissen bijna direct een minimale aanbeet aanslaan resultaat een maatvoorn. Met pijn en moeite wist ik er nog twee te verschalken mijn totaalvangst 390 gram. winnaar Joop Slagter kwam tot 720 gram zijn vangst twee schepblieken die hij kort achter elkaar wist te vangen. De totaalvangst kwam uit op 4060 gram waarbij opvallend was dat iedere deelnemer viste met de vaste stok en een vis wist te vangen. Volgende week 20-11-2016 start van onze winterkoppel competitie hopelijk met een beter resultaat.


Stille IJssel (Haastrecht) 15-11-16

Erik:  ik ben gisteren weer in de Stille Yssel geweest in Haastrecht. Was behoorlijk fris, maar toch te doen. Toen ik aankwam zat Erwin Keizer al te vissen en zat meteen lekker te vangen met zelfs mooie scheppers erbij. Ik ben een stukje links van hem gaan zitten en had ook al snel aardig beet. Ik heb afwisselend met een kort stokkie gevist en stekend op 8 meter. Beide leverde aardig wat aantallen op, wel wat vlagerig (er moest regelmatig gewisseld worden tussen de plekken) en na 3 uur vissen werd het echt schrapen.  Ook Erwin heeft nog leuk zitten vangen, dus we mochten beide niet klagen. De grotere vis heb ik niet kunnen vangen, maar er was dus zeker een visje te vangen (zeker voor de tijd van het jaar).


Oude Rijn (Alphen) 11-11-16 /6C - NO2 -   zonnig

Rinus:  mooi weer deze vrijdagmiddag, dus nog maar een paar uurtjes naar de Oude Rijn op dezelfde stek als dinsdag. Feeder uitgepakt en heb binnen no time de gewenste afstand gevonden. Enkele korfjes voeren en al vrij snel zie ik een reactie op de top, in tegenstelling tot eerder deze week waarbij het veel langer duurde. En hoewel de vis best wil meewerken zijn ook nu de aanbeten niet overtuigend maar wel te zien. Om 15.30 uur staat de teller op 27 stuks, voornamelijk (schep)blieken, enkele platjes en een serie mooie voorns. Wederom is een klein piertje al dan niet in combinatie met caster of pinkie favoriet. Kortom een heerlijke visdag met een redelijke vangst.


Gouwekanaal (Gouda) 08-11-16 /4C - W2 -   bewolkt

Rinus:  ben reuze benieuwd wat het Gouwekanaal rond deze tijd nog oplevert, dus ga het simpelweg proberen, met de feeder. Onderweg naar het water is het nog niet veel warmer is dan 3 graden, of dit nadelig uitpakt...? Aangekomen op de stek die ik voor ogen heb drijven daar zeker 10 veenbonken aan de oppervlakte, naar verluid zijn die vannacht los gekomen van de bodem. Inmiddels is de opruiming begonnen. Dan schuiven we maar iets op richting de sluis (links van de bomenrij) waar op zo'n 17-18m eveneens leuk water staat (ca. 4m) en de bodem vrij schoon is. Na twee korfjes 'voeren' ga ik met de derde gelijk vissen, korfje 20gr, 12/00 onderlijn 80cm en haakje 14. Na een kwartier zie ik al een tikje op de top dus dat is hoopvol, 1 van de 3 maden is uitgekauwd. Maar het eerste uur blijft moeizaam gaan met 3-4 vergelijkbare aanbeten waarvan ik er twee verzilver. De (drie) uren die volgen is er gelukkig wat meer te loeren al worden de aanbeten nooit uitbundig. Daarom schakel ik halverwege de sessie over naar 10/00 onderlijn 100cm en haakje 16 waarop afwisselend twee mini piertjes + caster of pinkie worden geschoven. Met deze combinatie komen er uiteindelijk 20 stuks op de teller, 3 platjes van 8-9 ons, 15 blieken en 2 voorns, op twee na allemaal scheppers. Met naar schatting rond de 6kg vis ben ik uiteraard zeer tevreden, dit kanaal blijft verrassen!


Boerengat (Rotterdam) 08-11-16

Hans:  vandaag gevist in de haven “Boerengat” in Rotterdam. Wij hebben daar zaterdag de 19de november een wedstrijd van Groot Rotterdam dus wat oefenen vooraf leek mij een goed idee. Ik ga vissen met een verbeterde “Balletje Balletje” systeem waarmee je ook op karpervijvers kan vissen omdat de hengel voorzien is van dik hol elastiek. De verbetering bestaat uit dat het deeltje 2 van de vaste hengel is voorzien van een feeder-top waarin het elastiek via de ogen in de hengeldelen 2 en 3 gaat. Vanmiddag ben ik gestart 2 uur voor het lage tij en in totaal 3 ½ uur gevist. Met dit systeem zijn zelfs zeer kleine aanbeten duidelijk waarneembaar en het kleinste visje, snoekbaars van 5 cm, liet de feeder top uitslaan. De eerste twee uur van alles gevangen maar allemaal kleinere vis. De laatste 1½  uur bij laagtij alleen maar grote tot zeer grote brasems gevangen waarvan 1 zelfs meer dan 60 cm. In totaal circa 50 vissen gevangen waarvan 12 Brasems. Doordat het vissen spannend bleef tot het eind ben ik net na de betaalde parkeertijd nog gescand door de handhaving tijdens het inpakken. Het parkeren is en blijft een groot probleem helaas.


Heimanswetering (Alphen) 08-11-16

Bert:  zondag 06-11-2016 nog maar een onderling wedstrijdje van HSV Alphen. Viswater de Heimanswetering dit gezien de wind- en regenverwachting, 8 deelnemers die net een plekje konden innemen achter de bosjes tegenover de betonfabriek. De totaalvangst bijzonder mager met 11270 gram. De meeste vis werd direct bij aanvang gevangen toen er nog enige stroming in het water was. Na een uurtje viel deze weg met als gevolg dat de vis het op sommige plaatsen voor gezien hield. Opvallend het grote aantal grondels dat werd gevangen met name de kleinste soort sommigen waren niet groter dan 4 a 5 cm daar gaan er heel veel van in een kilo. Buiten de grondels bestond de vangst voornamelijk uit voorns ook deze waren over het algemeen klein van stuk. Volgende week maar weer opnieuw proberen bij de start van onze wintercomp. individueel. De uitslag:

1e Joop Zuidam        2550 gram

2e Henk Groen         2050 gram

3e Kees Wansinck    2020 gram

4e Ben de Graaf       1750 gram

5e Arie v d Laken     1650 gram     


Hollandse IJssel (Haastrecht) 07-11-16 /5C - NO3 -   bewolkt/regen

Erik:  dit weekend heb ik in de Stille Yssel gevist in Haastrecht aan de kant van het industrieterrein. In het begin met de lange hengel heel moeizaam, maar gaandeweg iets meer beet met zelfs een platte erbij, maar verder kleine voorntjes. Echt lekker ging het pas lopen met 4 deeltjes onder het kantje. Wel over het algemeen blankvoorn onder de maat, maar af en toe een maatvoorn er tussendoor en ook een stuk of 4 baarzen. Na de 2de bui te hebben overleefd, de spullen ingepakt en de kachel opgezocht, want het was niet echt aangenaam qua temperatuur, zeker niet tijdens de buien. Al met al weer lekker gevist.


Haven (Deventer) 07-11-16 /8C

JanBr:  kort berichtje uit het oosten. Laatste tijd hier wat wedstrijden gevist. Nou daar kan je hier kort over zijn.... slecht tot zeer slecht. Winnaars gemiddeld zo'n 2 kilo vis en de rest (vaak de helft) niks. Ik heb wel steeds vis gevangen met als topper...650 gram. Geen prijsjes kunnen bemachtigen. Afgelopen weekend een havenwedstrijd in de haven van Deventer gevist. Wat een genot om weer eens veel vis te vangen. De winnaar had 10 kilo en daarna 3 man in de 9 kilo met steeds 100 gram verschil. Zelf had ik 9 kilo en 2e in het vak, ruim 150 stuks prachtige visjes. Mooie haven met 4/5 deeltjes en korte opslag want we hadden geluk!!! dat de IJssel laag stond, dus nu 4,5 mtr diep.


Oude Rijn (Alphen) 05-11-16 /8C - ZW3 -   bewolkt/regen

Rinus:  ga een aantal uren met de feeder naar de Oude Rijn rechts v/h opleidingsschip, daar in de hoek begint de vaargeul zo'n 24-25m uit de oever dus maak ik daar mijn voerstek. Drie korven om te beginnen vind ik zat, daarna direct een kleiner korfje gemonteerd waarmee ik tot het eind vis. Het duurt vanmorgen lang eer ik een teken van leven zie, pas na ca. 3 kwartier buigt de top eindelijk ietsje door en dat levert gelijk de eerste (en voorlopig laatste) brasem op. De aanbeten blijven daarna weliswaar komen maar in een lage frequentie en aan de zeer voorzichtige kant. De vis die binnen komt is in elk geval van redelijk formaat en bestaat uit een 7-8 halfwas platjes, 3 'hoorn'voorns en nog wat bliekjes en baarsjes. 2-3 kleine piertjes of 2 casters op de haak (14) blijkt het meeste resultaat te geven. Na 4 uur vissen lijkt de koek op want sporadisch is nog een aanbeet te bespeuren. Als laatste 'trucje' van vandaag verleng ik mijn lijn met ruim een meter en dat pakt in dit geval verrassend uit want de eerste korf daarna brengt de tweede platte op de kant. Na dit exemplaar - van een dikke 1,5kg - vis ik nog een kwartier door maar helaas zonder resultaat, dus hou ik het voor gezien.


Oude Rijn (Alphen) 05-11-16

Erik:  zaterdag 29/10 hebben we met 5 man van Team Moordrecht (een afspraak die we een aantal weken geleden al gemaakt hadden) onder elkaar gevist. Ik mocht het water uitkiezen en het leek me leuk om een keer een ander stukje Oude Rijn aan te doen, nl. in Alphen aan de Oudshoornseweg. Dit is goed bevallen, want we hebben leuk gevangen. Veelal kleinere vis, maar de aantallen maakte veel goed. We zijn meer aan de linkerkant gaan zitten, richting de brug. Zelf zat ik op nr. 3 en ving vanaf het begin meteen vis. Meest voorn, maar ook regelmatig een kolblei. Gemiddeld zeker niet groot, maar af en toe een leuke maatvis er tussen door. Halverwege begon het naar links te stromen en werd het wat vlageriger. Op het einde nog een geladen zandboot, maar zelfs daarna ving ik zelfs nog wat visjes, zonder bij te voeren. Een geslaagde morgen voor iedereen. We hebben nog even snel gewogen voor de statistiek. Zelf had ik 4.640 gram en ook de rest heeft leuk gevangen met 3.860 gr voor Berry, 3.800 gr voor Hans, 2.600 gr. voor John en Ron die het rustig aandeed (was net begonnen om een jetlag te verwerken), maar toch ook boven de 2 kg met 2.100 gr.


Oude Rijn (Zwammerdam) 02-11-16 /10C - NW5 - half   bewolkt/regen

Rinus:  vandaag de 18e en laatste ouderenwedstrijd van HSW gevist in de Oude Rijn bij het futenbos. Met z'n 14-en vangen we 21 kilo voorwaar geen geweldige vangst als je bedenkt dat bijna de helft al wordt opgeslokt door de kantnummers 1 en 2. Ondanks de verwachte harde NW wind langszij zetten de meesten toch ook de vaste stok in in de verwachting dat dit resultaat zal geven. En dat blijkt ook zo te zijn, alleen slechts op genoemde lage nummers waar Rob J en Arie onderling de strijd uit vechten. Beide mannen weten de (grove) voorn gedurende de wedstrijd aardig 'vast' te houden, Arie (op nr 1) voegt daar nog één van de weinige platten die vandaag gevangen worden bij en Rob een pracht winde. Het gevolg hiervan is dat de winst met 5,6kg naar Rob gaat en Arie prima 2e wordt met 5kg. Halverwege het parcours vangt PietKr met de feeder 3,6kg waaronder ook een dikke platte en wordt daarmee derde. Rob P komt met 1,5kg gevangen met het korte stokje en een 4e plaats goed weg, daarmee blijft hij nipt op de 2e plaats in het klassement staan ten koste van Rob J. Aat vangst 1,3kg op het staartnr en wordt vijfde, zelf wordt ik 6e met 20 gram minder. De vaste stok, op 9m vanwege de dwarse wind, levert me één baarsje op. De overige 10 visjes vang ik met de feeder op 3/4 in het laatste gedeelte van de wedstrijd. Al met al een (voor de meeste) magere vangst, maar niettemin een gezellige afsluiter van de competitie met gemiddeld 14 deelnemers die 2,8kg p.p. per wedstrijd vangen en gezamenlijk uitkomen op een zeer acceptabele 748 kilo. Klik hier voor uitslag en eindstand.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 02-11-16 

Bert:  zondag 30-10-2016 Hoewel alle zomerwedstrijden al gevist zijn wordt er door de leden van HSV Alphen op de zondagen waar geen comp of een andere wedstrijd gepland is onderling gevist. Afgelopen zondag was er zo een. Tien liefhebbers die ieder een knakie inleggen hebben gevist in het Amstel Drecht kanaal op het parcours gelegen direct na de eerste weg rechts, door ons de muggenlaan genoemd. Gezamenlijk werd er een totaal gewicht van 23310 gram gevangen. De vangst bestond voornamelijk uit kleine bliekjes en voorntjes met hier en daar een platje of dikke wintervoorn als bonus. De hoogste gewichten werden aan de vaste stok gevangen. De prijzen die gewonnen kunnen worden bestaan uit cadeaubonnen van onze plaatselijke hengelsportwinkeliers. Bij een prijzenverhouding van ongeveer 1 op 2 dan begrijp je dat het geen wereldprijzen zijn maar dat mag de pret niet drukken. Ondanks dit wordt er fanatiek om de hoogste eer gevist.

1e Arie v d Laken        4650 gram

2e Ben de Graaf         3100 gram

3e Bert v Egmond       3050 gram

4e Arie Zuidam           2850 gram

5e Joop Zuidam          2850 gram           


Nederrijn (Oosterbeek) 02-11-16 

JanV:  de laatste wedstrijd in de competitie van Oosterbeek gevist en dit is voor mij niet goed afgelopen. Trok nummer 3 uit de zak dus lekker voorin maar het liep niet zoals ik gehoopt had. Besloten om ook met de stok te vissen op 11 meter, mooie bodem maar geen vis op een heleboel grondels na die zaten er genoeg. Ook een plek met de feeder opgebouwd op een meter of dertig en daar wist ik over de hele morgen een stuk of 5 voorntjes te vangen en niet meer, echt van alles geprobeerd lange onderlijn , korte onderlijn grote of kleine haak maden casters en piertjes, niets was goed genoeg bij mij. Met 1100 gr. werd het een 7de plek van de 10 deelnemers. Diegene die de wedstrijd gewonnen heeft had 4900gr. met een mooi netje vis grote voorns en drie mooie windes, zijn beste wedstrijd van dit jaar, nr.2 had 4260 gr. en nr.3 had 3800 gr. Door dit slechte resultaat kon het nog wel eens zijn dat ik een slechte eind rangschikking heb dit jaar maar het kan niet altijd feest zijn en volgend jaar gaan we weer van voor af aan beginnen. Voor diegene die niet meer vissen zorg dat je goed overwinterd zodat je komend jaar weer uitgerust aan de waterkant kan verschijnen en voor iedereen de groeten. 


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 30-10-16 /12C - ZO2 - half   bewolkt

Rinus:  onder de noemer 'John Kooij najaarswedstrijden' wordt vandaag de eerste wedstrijd gevist in de Oude Rijn omgeving 't Fort. Ondanks dat slechts 17 deelnemers zich hebben aangemeld maken we er een gezellig wedstrijdje van, met 3 prijsjes en 2 pooltjes in elk van de twee vakjes. De Oude Rijn ter plekke is vandaag niet vrij van kroos en drijfvuil, daarom worden de twee vakjes met enige zorg uitgezocht/uitgezet. Vak A komt rechts van 't Fort met het brugje als middelpunt en vak B vanaf het doorloopje richting Nieuwerbrug en elektriciteitshuisje. Daags te voren is in deze omgeving gevist en de vangsten waren zeker met de vaste stok zeer de moeite waard en dus hoopvol. Maar in de praktijk blijkt dat dit in één - overigens niet bijster koude - nacht kan veranderen en uitmondt in een wel heel bijzonder vangstresultaat. Door de twee vakjes zijn nu 4 kopplaatsen gecreëerd en met de stekken links en rechts van de twee brugjes daarbij opgeteld nog eens 4 extra hotspots. Dit alles ten spijt, maar al deze nummers leveren nauwelijks of geen vis op en dat is op zijn zachtst gezegd verbazend en teleurstellend voor de betreffende deelnemers die toch heus wel een visje kunnen vangen. Een goede loting heeft vandaag dus een averechtse uitwerking zou je kunnen zeggen. Niettemin kan de wedstrijd om 08.45u beginnen nadat een ieder (na wat loopwerk) zijn spullen op de plek heeft en de stek is opgebouwd. Nagenoeg iedereen start met de stok, immers dat moet vandaag het wapen worden om de vis (lees: voorn) te belagen!? Nu was het al akelig stil, geen wind en golven, geen kringen op het water, maar wel een leuk stroompje richting Alphen. Desondanks gebeurt er het eerste uur niets, geen aanbeet dus ook geen enkele aanwijzing op de aanwezigheid van vis. Toch lukt het een enkeling om in die periode een visje te vangen, zelf behoor ik tot die 'gelukkigen' want één keer zakt het pennetje weg hetgeen een maatvoorn oplevert. Voor mij blijft dat het enige wapenfeit met de vaste stok. Door de ontstane situatie stapt menigeen al vrij vlot over op de feeder, hetgeen voor sommige verrassend (goed) uitpakt. Met name op het middengedeelte van het B-vak met aan de overkant een interessante rietkraag komt de vis (lees: brasem) tot leven. Zelf heb ik op kantnr 12 een voerstek gemaakt op 1,5m uit de andere oever en één op 6-7m uit de kant waar het iets dieper is. Samen met de op stek 14 vissende Arie krijgen wij als eerste 'het sein' dat er op de 'verre' afstand met de feeder wat te halen is. Hele flauwe aanbeetjes manifesteren zich in het begin waarop nog al eens wordt misgeslagen, toch blijken deze aanbeten van grove vis te zijn, want spoedig daarna ligt bij beide de eerste platte in het net. En de koek is nog (lang) niet op want menig keer in het vervolg v/d wedstrijd staan onze toppen krom en kan de volgende platte worden geschept, terwijl we mekaar door de geringe onderlinge afstand 'scherp' in de gaten kunnen houden. Arie komt uiteindelijk uit op 16 platten en 19 kilo en pakt de winst. Proficiat! Zelf kom ik tot 13 platten en een zeelt die bij elkaar 18kg wegen, goed voor een 2-tje. Mijn vis vang ik met diverse aassoorten, niet alleen met een (stukje) worm al dan niet in combinatie met een made, maar ook met 5 pinkies of een maïskorrel. De tussen ons in vissende Jan pikt een graantje mee door met 7kg een 3-tje te scoren. Vak A wordt door Piet gewonnen met 580 gram, met Ron en Frits op twee en drie. Hiermee is in feite over dat vak alles gezegd met de constatering dat het hier wel heel matig zo niet erg slecht was met de vangsten. Na afloop is er natuurlijk altijd weer een prijsuitreiking en die is qua inhoud weer prima in orde niet in de laatste plaats door de immer goed 'bijdragende' John Kooij Hengelsport. Op 20 november a.s. gaan we in herhaling en hopen op meer deelnemers en betere vangsten (voor iedereen).


Vak A


1 Frits Jansen         360 gr

2 Ron Sluik 520 gr

3 Daan Klop 200 gr

4 Ed de Joode 0

5 Gerard Reijm 0

6 Henk v Hattem 0

7 Piet de Groot 580 gr

8 Siem Pieterse 40 gr


Vak B


9 Peter Visser 0

10 Dirk v Eik 0

11 Erwin Keizer 5160 gr

12 Rinus Reichard 18225 gr

13 Jan v Dam 7080 gr

14 Arie v Delft 19200 gr

15 Wil Jan v Leeuwen 0

16 Nico Bijvoet 0

17 Elvis de Graaf     500 gr


Amsteldrecht (Nieuwveen) 29-10-16 /11C - W3 -   bewolkt

Rinus:  vandaag nog maar een keer naar de Amsteldrecht voordat het echt kouder wordt, immers dan wordt het op dit water veelal wat moeilijker wat de vangst betreft. Het valt niet mee om een 'vrije' hotspot te vinden omdat er al twee verenigingen actief zijn waaronder de Arnoud met naar schatting wel 40-45 man. Rechts van de paprikaboer vind ik nog een stekje en zet daar twee feeders uit, één op enkele meters uit de andere oever en de ander op 10m uit de overzijde. Kortbij levert één bliek en wat voorn en baarsjes op, op de 'verre' afstand is het lang rustig maar daar komen uiteindelijk nog 5 platten vandaan. Twee daarvan met het hier gewoonlijke gewicht van rond de 1,5kg en de andere drie wat kleiner. De boilie levert slechts één vis op, de andere vang ik met de combinatie worm/made. Het uiteindelijk vangstgewicht is niet tegenvallend...!


Heimanswetering (Woubrugge) 26-10-16 /8C - ZW3 -   bewolkt

Rinus:  voor de 17e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met slechts 11 man naar de Heimanswetering 'daar bij de molen' waar in totaal een kleine 20kg vis wordt gevangen, een zeer matige vangst dus. En wederom hebben de feederaars reden tot klagen want daarmee wordt nauwelijks een fatsoenlijke vis gevangen. De brasem laat het ook vandaag volledig af weten, alleen aan de vaste stok worden enkele exemplaren 'gehaakt' maar ook direct weer verspeeld. Het moet dus van de kleine vis komen daarom is het zaak een methode te vinden om ze langdurig 'aan de praat' te houden en niet teveel posjes, baarsjes en grondels op het voer te krijgen want deze visjes van formaat postzegel hebben de overhand. Arie gaat daar vandaag het beste mee om want met 2,8kg aan een mengeling van klein grut en (maat)voorn weet hij keurig beslag te leggen op de overwinning. Zelf zit ik daar met 2,7kg een onsje achter, in feite ook met hetzelfde verhaal. De teller staat aan het eind op 55 stuks maar daarvan behoort zeker de helft tot het genoemde kleine grut met daarnaast enkele dikke voorns, wat bliekjes en verder voorntjes tussen de 10-15cm. Gerard ligt daar weer een ons achter met 2,6kg en wordt derde, Martin met 2,5kg vierde en Rob P met 2,2kg vijfde.


Ringvaart (Nieuwerbrug) 26-10-16 

Bert:  23/24-10-2016 voor sommigen van ons een dubbel visweekeinde, op de zaterdag hebben het bestuur van HSV Alphen en de diverse commissieleden hun jaarlijkse saamhorigheidswedstrijd gevist. Viswater de ringvaart van de Haarlemmermeer bij Nieuwerbrug. Bij aankomst een snel stromend water en de ervaring heeft ons geleerd dat er dan over het algemeen goed vis is te vangen. Vandaag helaas niet de vis liet het totaal afweten toen ook na een uurtje de stroming ook nog weg viel stond het voor de meeste wel vast dat het een taaie ochtend beloofde te worden. Om 10 uur was er op drie plaatsen een visje gevangen twee baarzen en een grondeltje verdeeld over drie vissers. Na beraad besloten om er om 11 uur mee te kappen en uit te wijken naar ons opsteekpunt mr Ed bij de brug van Leimuiden. Alweer pech deze was dicht. Weer overleg en nu op weg naar Amigo tegenover de chinees bij de Zegerplas. Gelukkig open, hier konden we de wisselbeker overhandigen aan de winnaar van vandaag Siebe de Vries commissielid bij de senioren hij had wel 1 baars van 300 gram. Na een hapje en een drankje snel naar huis om uit te rusten voor de volgende morgen.

Zondag de negende en laatste wedstrijd van de vaste stok comp. viswater het Aarkanaal aan de Tolhuiskade 13 deelnemers die een totaalgewicht wisten te vangen van slechts 6720 gram voorwaar een slechte afsluiter Paul Groen vandaag de winnaar op stek 1 wist hij 1900 grammen te vangen 4 man geen vis. Het mooie weer maakte het nog enigszins goed oorzaak daar is alleen maar naar te gissen maar wetende dat er deze morgen diverse autoruiten bevroren waren schuilt hier misschien wel het probleem. De eindstand in het klassement werd hierdoor niet meer gewijzigd Joop Zuidam bracht deze competitie op zijn naam met 29700 gram wist hij de overwinning veilig te stellen proficiat.

Om de verenigingskampioen te bepalen wordt er bij ons nog een puntenlijst bij gehouden. Die punten kunnen verdiend worden bij alle zomerwedstrijden waaraan wordt deelgenomen. Degene met de meeste punten mag zich een jaar lang de kampioen van H S V Alphen noemen en verdiend hiermee een grote glimmende wisselbeker.

Dit jaar valt de eer te beurt aan Gerard Groen hij heeft 187 punten gescoord en bleef hiermee broer Henk voor die 184 punten wist te scoren, nr 3 Joop Zuidam met 179 pnt, nr 4 Arie v d Laken met 166 pnt en als nr 5 Bert v Egmond met 163 punten. Voor een ieder mijn felicitaties voor het behaalde resultaat.

Hiermee zit het zomerseizoen er voor ons op wat rest is de wintercomp waar we weer een reeks wedstrijden vissen zowel individueel als een koppel comp dit alles mits er voldoende animo is. Data en vertrektijden op onze site.


Heimanswetering (Alphen) 24-10-16 /11C - O3 -   bewolkt

JanV:  zondagmorgen naar mijn favoriete water in de herfst met een oostelijke wind gegaan 'de Heimanswetering'. Daar aangekomen stonden Karel en Martien met nog 2 Leidenaren al gereed om te gaan vissen, dus nu met zijn vijven gevist. Na het voeren gelijk vanaf het begin de vis er op variërend van kleine tot soms mooie maatvoorns. Enkele baarsjes, alvers en bliekjes kwamen ook aan de haak slechts één halfwas brasempje werd er door mij gevangen. Aan vis geen gebrek, met zijn vijven wisten we er 512 in de leefnetten te krijgen. De hoeveelheid per visser scheelde ook niet zoveel, diegene met de meeste had er 116 te en de minste altijd nog 82, zelf had ik er 96. De vis was over het algemeen klein en daardoor waren de gewichten voor 'de winnaar' 4700 gr. en voor de laatste 3100gr. Dus ongeveer gemiddeld per vis zo rond de 38-40gr. Zelf zat ik met een dobber van 0.75gr. en een onderlijn van 0,08 met een haak 16 hierop meest twee maden en wisselend made en caster. Ook gekiemde hennep gevoerd bij de kant voor een stokje van 4 meter maar hierop geen vis gevangen. Het moet nog iets kouder worden en dan zullen de grote voorns ook wel weer komen.


Oude Rijn (Alphen) 22-10-16 /12C - NO3 - half  bewolkt

Rinus:  voor de 18e en laatste zaterdagwedstrijd van HSW dit seizoen verkassen we (op voorhand) v/h Aarkanaal naar de Oude Rijn aan de Oudhoornseweg en dat pakt goed uit. De overeenkomst tussen beide wateren is dat het voornamelijk een vaste stok visserij betreft, dat de brasem zich (vandaag) niet laat zien en de vangst dus louter uit voorn en (schep)bliek bestaat met daarnaast een enkele baars en een flinke ca. 7 ons wegende winde. Met 19 man vangen we gezamenlijk een kleine 50 kilo vis hetgeen op drie wedstrijden na de hoogste score in deze competitie is en dus als waardige afsluiter mag gelden. Zoals gezegd pakt menigeen de vaste stok uit - ja zelfs een enkele oer-feederaar - en worden voerplekken gemaakt op 4, 7 en 11-12m die alle vis opleveren. Bij de één de hele wedstrijd op 'kort', terwijl anderen moeten switchen tussen 'kort' of uitsluitend op 12m vissen. Wordt er dan helemaal niets met de feeder gevangen, zeker wel al zijn de aantallen ver in de minderheid en door de passieve instelling van vriend(in) brasem blijven hoge(re) vangstgewichten dan ook uit. Op kantnr 5 laat Ron zien dat hij met de vaste stok prima overweg kan en 3,5 van de 4,5 uur durende wedstrijd de vis 'op het voer' kan houden, zowel kort als lang. Met een keurige 6,5kg voorn en bliek pakt hij dan ook verdiend de winst. Proficiat! Op nr 14 vist Tinus met 4,7kg naar een prima tweede plaats, alles gevangen 'op de korte afstand' zoals hij stellig laat weten. Zelf vis ik op nummer 8 en zet de vaste stok in op 11,5 en kortbij op 7m. Daarnaast maak ik - puur uit gewoonte - ook de feeder gereed voor een stekje op ca. 45m zo'n 10m uit de overzijde. Over deze hengel kan ik kort zijn, hij levert twee voorns op tijdens twee korte koffie breaks en laat deze daarom verder 'links' liggen. Met de stok kom ik aan 50 vissen die bij elkaar 4kg wegen en dus een 3-tje opleveren. Opmerkelijk is nog dat halverwege de wedstrijd zo'n uur lang werkelijk iedere inzet raak is op de 11m met als aas 1 caster. Verder is het vooral zorgen dat je frequent met kleine cupjes aas de vis 'bezig' kan houden. Met eveneens mooie gewichten worden Wil-Jan (3,7kg) en Martin (3,4kg) vierde en vijfde. Al met al leuke vangsten vandaag waarmee een eind komt aan de zaterdag competitie met gemiddeld 17,8 deelnemers die 2kg p.p. per wedstrijd vangen en gezamenlijk uitkomen op een acceptabele 645 kilo.


Aarkanaal (Alphen) 19-10-16 /11C - NW5 -  bewolkt/regen

Rinus:  de 17e ouderenwedstrijd van HSW in de Heimanswetering wordt te elfder ure vanwege de weersomstandigheden (NW5 met hoosbuien) afgelast en verschoven naar volgende week woensdag. De meeste deelnemers 'druipen' weer af naar huis, maar natuurlijk zijn er ook enkele 'doordouwers' die elders nog een hoekje weten te vinden waar met een paar man redelijk beschut gevist kan worden. Bijvoorbeeld aan het Aarkanaal bij de steigertjes, het op dit moment kraakheldere water daar nemen op de koop toe. Met z'n drieën zetten we tussen de inmiddels iets gematigder slagregens door onze spullen klaar en gaan met de vaste stok een paar visjes proberen te vangen. Dit lukt in de letterlijke zin van het woord. Na een kleine twee uur vissen hebben we er gedrieën 8 stuks gevangen, waarvan 2 voorns, 5 (mini)baarsjes en met de eerste aanbeet een uit de kluiten gewassen 'Hoornvoorn'. Voor de rest geen enkel teken van leven in en op het water dat de activiteit van vis verraadt. Het besluit om ook op deze stek maar te kappen wordt eendrachtig genomen. Blij dat we hier met de hele groep vanmorgen (één van de opties) niet naar toe zijn gegaan.....!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 18-10-16 /14C - Z3 - half bewolkt

Theo:  zondag 16 oktober viste H.S.V de Vrije Visser uit Noordwijk de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. Er werd gevist in de Amsteldrecht en helaas waren de vangsten niet best wat we eigenlijk via informatie van onze Rinus al wisten, maar ja hij stond op het programma! Gelukkig hadden we wel mooi weer dus dat was wel weer lekker na al die regen van voorgaande wedstrijden. Dagwinnaar werd Arie Schouten op kop met 3980 gram, allemaal sprotjes op 5 meter met een paar deeltjes, wel 85 stuks dus hij heeft zich niet verveeld. Onder het voer mengde hij een paar handjes macaroni, dus we gaan hem denk ik voortaan Mister Macaroni noemen. Ha-ha. Toch een goed seizoen van Arie met de stok dit jaar. In de eindstand moest hij het afleggen tegen Theo de meeuw op gewicht. Die viste met 3700 gram een twee. Zoals gezegd wist hij al dat het moeilijk zou worden, toch pakte hij nog een platte, een grote voorn en een hoop ruisvoorntjes met de feeder aan de overkant. Derde werd Gert-Jan op staart met 2360 gram. In het B vak had de tamme de mazzel dat hij nog een grote platte ving en met 2560 gram een 1 viste. Hierdoor verwees hij Cees de wandelaar (1460 gram) naar een twee. Ben was helaas, door z'n verhuizing, zichzelf en z'n pa vergeten af te melden. Vergeven en vergeten maar. Vandaag ook weer de drie introducés. Johan Puper ving 2560 gram, z'n broer Ron 2220 gram en Vries Stomphorst 2000 gram. Gezellige gasten die hoop ik nieuwe competitievissers voor volgend jaar zijn.

 

De eindstand van de 9 wedstrijden in de competitie waar de twee slechtste wedstrijden vanaf zijn is als volgt:

1  theo meeuwenoord            11   pnt.                    62980  gram.

2  arie schouten                      11   pnt.                    32770  gram.

3  jaap smit                              12  pnt.                    34770  gram.

4  ben v d ark                           14  pnt.                    50960  gram.

5  cees v rhijn                          14  pnt.                     33470  gram.

6  gert-Jan verkerk                 16  pnt.                     38950  gram.

7  koos v d ark                        20  pnt.                     32690  gram.

 

                                                         Totaal           287290    gram.

 

Gr. Dagresultaat         theo meeuwenoord           19600   gram.

Gr.  Vis                        gert-Jan verkerk                   65     cm.


Haven (Alphen a/d Rijn) 18-10-16

JanBr:  gistermiddag een paar uur met de match wezen vissen in de haven van Alphen. Na te hebben gevoerd duurde het niet lang of de eerste mooie voorn lag in mijn schepnet, gevangen met haak 15 en op de maden. Daarna veel geschoten met casters waardoor ook de echte grote voorns los kwamen, door te gaan vissen met casters lukte het ook ze hiermee te vangen. Met een matchdobber van 8 gram lukte dat prima, naar schatting kwam ik wel aan de 25 mooie voorns, maar ineens was het over. Dus resumé de voorns trekken de haven in! Piet kwam nog even langs, hij had met de vaste stok gevist in de Heijmanswetering en ook mooie voorns gevangen.


Oude Rijn (Alphen) 18-10-16 

Bert: zondag 16-10-2016 De negende en laatste vrije hengelwedstrijd v/d HSV Alphen van dit seizoen. Met 12 deelnemers gevist in de Oude Rijn ter hoogte van Culvita . Met een lekkere temperatuur en een lichte zuiden wind was het goed toeven aan de waterkant. Voor de vangst had het nog wel mogen stromen maar goed je kan niet alles hebben. De uitslag van de dag totaalvangst 18220 gram en als dag winnaar ondergetekende met 2900 gram over het algemeen kleine vis met halverwege de wedstrijd een bonusbrasem die zo mager was dat je eigenlijk niet van een bonus kunt spreken. In de eindstand kwam vandaag geen verandering zodat Gerard Groen de overwinning wist te behalen. Met 56000 gram werd hij afgetekend winnaar van deze competitie. Volgende week nog een wedstrijd te gaan in de vaste hengelcompetitie en dan is er ook meteen bekent wie gekroond wordt tot algemeen kampioen 2016 van H.S.V Alphen.


Markervaart (Marken-Binnen) 12-10-16 /11C - O4 - bewolkt

Rinus: een dagje vissen in het Noordhollandse aan de Markervaart, dat zien we (Martin, Rob, Gert en ikke) wel zitten. Niet te koud, wel veel wind (kracht 4) maar die staat achter je en een prachtig ca. 65m breed en 3-4m diep water waar je je volledig kan uitleven met feeder en/of vaste stok. Ofschoon recente berichten ons leren dat de feeder hier nog steeds top is moet je bedachtzaam zijn om hier een hele dag mee aan de slag te gaan, gezien onze recente ervaringen in andere wateren. Niettemin gaat toch de feeder uit bij alle vier en - zoals later zal blijken - worden daarmee in het eerste uur enkele knappe platten gevangen. Maar daarna is het gewoon 'over en uit' en wordt sporadisch nog een halfwasje of een bliek gevangen. Daarom pakt de keuze om toch ook de vaste stok uit te pakken goed uit en wordt deze hengelsoort een groot deel van de dag het wapen om de vis te belagen. En die zit er genoeg in de NH-wateren zoals we weten, van mooie voorns en blieken tot dikke brasems en soms een zeelt of karper ofschoon de laatste twee vandaag ontbreken. Alle vier kunnen we min of meer de vis gedurende de dag aan de praat houden en eindigen we met aantallen van rond de 80 tot aan 125 op de tellers met bijbehorende vangstgewichten van rond de 10kg tot ca. 15kg. Naast voorn, bliek en een enkele baars is het verrassend dat er in de loop van de dag ook nog een aantal platten 'op de stok' te vangen zijn en daarvoor hoeft er niet perse zwaar geleund te worden. Zelf heb ik bijvoorbeeld het genoegen op een gegeven moment binnen het kwartier drie platten te vangen met staande haak waarop slechts één caster. Dit aas is trouwens (bij mij) één van de favorieten mits natuurlijk frequent 'geschoten' wordt. Verder wordt vooral ook gevangen met een (stukje) worm, maar ook simpel met maden/pinkies ofschoon het lijkt of ze dan een slagje kleiner zijn. Om vier uur is het tijd om in te pakken, de netten nog even te drogen en de thuisreis te aanvaarden, in de wetenschap dat het niet eens zo'n slecht idee was om hier heen te gaan!?


Oude Rijn (Alphen) 12-10-16 

Bert: zondag 10-10-2016 de 8e van de zomercomp vaste stok van HSV Alphen, gevist met 11 deelnemers in de Oude Rijn parcours Oudshoornseweg. De totaalvangst vandaag 36610 gram en gezien en gehoord hebbende durf ik vast te stellen dat we hier een bijzonder goede vangst behaald hebben. Er was vandaag geen bijzondere uitschieter de winnaar Arie v d Laken wist met 4950 gram de overwinning te behalen. Met nog 1 wedstrijd te gaan in deze comp staat het nog niet vast wie zich de vaste stok kampioen mag gaan noemen. De eerste drie in het totaalklassement verschillen nog geen 3 kg en met de mogelijke aftrek van de twee slechtste wedstrijden is er naar mijn mening nog van alles mogelijk op de laatste wedstrijd. Voor alle kanshebbers succes.


Ringvaart (Burgerveen) 08-10-16 /16C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: voor de 17e competitiewedstrijd gaat HSW met 18 deelnemers naar de Haarl. Ringvaart bij Burgerveen, midweeks heb ik daar nog poolshoogte genomen en een paar uur gevist met de feeder en de vangst was redelijk. Voor een wedstrijdleider is dat natuurlijk een prettige bijkomstigheid want om wederom een zeperd aan de broek te krijgen daar zit natuurlijk niemand op te wachten. De gezamenlijke vangst vandaag is een redelijke 34 kilo, niettemin blijft het een grillig parcours want met twee dagen verschil is de samenstelling v/d vangst totaal anders dan donderdag. Kon ik toen nog 5 platten (waarvan 2 rond de 2kg) aan de schubben komen en een handvol voorntjes, vandaag is de maatvoorn los met zelfs bakstenen er tussen of zoals wij plegen te zeggen 'hoornvoorns'. Maar.... je moet daar wel de vaste stok voor uitpakken! En daarin schuilt nu juist het verschil tussen wel en niet vangen! Zelf kom ik op nr 9 te zitten, JanvD op 8 en mijn enige concurrent voor de titel Ron op nr 7. Alle drie zo' n beetje tegenover het bord op de punt van de opening naar de plas, een hotspot! Dus worden hier de feeders uitgepakt en gaan we vol goede moed van start, vertrouwend op het laatste anderhalf uur waarin immers de echte dikke platten moeten komen.......!? De vaste stokkers vangen inmiddels hun visje maar volgens zeggen nog klein van stuk.....!? Maar is dit camouflage of realiteit, als de weegploeg langs komt liggen de feiten toch iets anders. Martin legt op nr 17 namelijk 7kg in de weegschaal en haalt op keurige wijze zijn eerste winst in deze competitie binnen. Prachtige voorns en een enkele platte worden van begin tot eind binnen gehaald met de stok vanaf 11m, waardoor het 'echt werken' is. Rob J start op nr 5 (midden voor de opening naar de plas) met de feeder maar eindigt met de 7m stok en een mooie 5,2kg waarmee een verdiend 2-tje binnen is. Mijn rechterbuur Peter ziet het halverwege de strijd niet meer zitten met de feeder en pakt voor de laatste twee uur de stok uit op 11m met als resultaat een prachtige 4,9kg aan voorn en derde plaats. Zelf sla ik vandaag de plank volledig mis, laat de vaste stok thuis liggen en kan slechts een 6-tal moeizame aanbeten verzilveren die 300 gram opleveren. Linkerbuur Jan krijgt op nr 8 tegenover 'het bord' op de punt v/d plas slechts één baarsje boven water, terwijl Ron op nr 7 iets meer vangt maar ook niet verder komt dan 1kg. Dit levert hem slechts 10 pt op waarmee hij uitgeschakeld is voor de titel, want het wonderlijke van vandaag is weer wel dat mijn eerste afschrijver (5 pt) nu meetelt waarmee ik op 38 punten kom en onbereikbaar ben voor de concurrentie. Hiermee is het vierde 'dubbele' kampioenschap bij HSW in de laatste vier jaar dus een feit.


Ringvaart (Moordrecht) 08-10-16

Erik: HSV Moordrecht heeft de afsluitende koppelwedstrijd gevist (gekscherend ook wel de Paaswedstrijd genoemd, aangezien we deze enkele jaren geleden met de Pasen hebben moeten cancelen en sindsdien meteen na afloop van de competitie vissen) in onze Ringvaart. Het was nog even spannend of het wel door kon gaan in het Dorp, aangezien er een dag volop kroost heeft gelegen dat vanuit Gouda onze kant op gestroomd/gewaaid was. De hele week was er een Oostenwind, dus gelukkig was het doorgewaaid richting Nieuwerkerk en hadden we er geen last van. Wel had het de hele week niet gestroomd, dus dat was geen goed voorteken. We hadden 12 koppels, dus een prima opkomst en ik had het zo ruim mogelijk uitgezet, zodat iedereen genoeg ruimte had om te vissen en we niet te dicht op elkaar zaten. Zelf viste ik met Michel van Bergen en ook de andere koppels hadden de mogelijkheid om van te voren een geschikte maat uit te kiezen. Ik lootte nr. 7 en dit bleek het eerste nummer voorbij de brug (tussen de bruggen in) en we kozen ervoor om beide met de lange hengel te vissen. Wel een paar cupjes net achter de kreukelbladeren gedropt, maar daar had ik minder vertrouwen in (het water was ook iets aan de heldere kant). Na een zeer voorzichtig eerste kwartier, begon de voorn opeens bij ons te azen en vingen we beide in een rap tempo een klusje voorn, al waren ze gemiddeld niet groot. Klokslag 10.00 uur merkte ik opeens dat de beet minder werd en binnen 5 minuten kregen we totaal geen beet meer, terwijl we er net een stuk of 50/60 gevangen hadden. Wat we daarna ook probeerden (kort, op 8 meter, zelfs een licht feedertje tegen de overkant), verder dan een paar kleine baarsjes en een mini voorntje zijn we niet meer gekomen. Na afloop bleek het bij de andere koppels nog veel minder te zijn geweest en hoorden we met 2.460 gr. zelfs ruim gewonnen te hebben. Peter Kuster werd met gastvisser Robert (van Boerderij De Krom) 2de met 1.160 gram, voor Marco Heemalaar en Henk Multem die 3de werden met 860 gram. We hebben de koppelwedstrijd gezellig afgesloten met een hapje en drankje en voor iedereen een leuke prijs. Koos had dit allemaal weer keurig verzorgd. De meeste bij ons gaan in winterslaap, maar een paar gaan nog wel door. Zelf zal ik in ieder geval hoofdzakelijk met de vaste hengel gaan vissen en hoop ik op (weer) een zachte winter met mooie vangsten.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-10-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter aar. Zaterdagmorgen 8 oktober was de laatste wedstrijd weer van de Zaterdag competitie. Deze wedstrijd werd gehouden in de Amstel te Nieuwveen. Het was bijzonder lekker weer om een visje te vangen. Er werd door 16 vissers bijna 22.kg vis gevangen. De uitslag was als volgt:

1.Sj.Egberts.4.631.gr.

2.S.Pieterse.2.702.gr.

3.K.Verlaan.2.296.gr.

4.H.van.de.Laan.1.906.gr.

5.J.A.Lindhout.1.804.gr.


B-Kanaal (Spaarnwoude) 07-10-16 /13C - NO3 - bewolkt

Theo: afgelopen woensdag weer eens gevist in het mooie B-Kanaal in Spaarnwoude. Was rond 07.30 u aan het Kanaal en had gehoord van enkele sportvissers dat er afgelopen weekeind goed is gevangen, dus was er hoop dat het in elk geval beter zou zijn dan de competitie wedstrijd van afgelopen zondag. De wind heerlijk in het ruggetje ofschoon ik een NO wind niet gunstig vind voor de visserij, maar we zullen zien. Heb van 09.20 - 15.15 u gevist met de feeder op zo'n 30m en gestart met het brengen van een aantal volle korven met voer/aas. Wetende dat het in het B-Kanaal lang kan duren voor de vis erop komt, blijft er niets anders over dan geduldig af te wachten, ondertussen de stek wel bijhouden natuurlijk. Na 2 uur vissen belde mijn maat Cees hoe het was, maar ik kon slechts één platte melden. Hopelijk komen ze nog en dat gebeurde gelukkig ook. Om half twee belde Cees weer en toen had ik er 9 en er zaten knoepers bij, sommige kon ik amper vasthouden. Daar kwamen in het laatste anderhalf uur nog 10 dikke platten bij, waarmee ik op 19 stuks kwam die bij elkaar een slordige 31 kilo wogen. Een fantastische visdag gehad waar ik graag op terug kijk.


NH-Kanaal (Spijkerboor) 07-10-16 

Theo: zondag 2/10 viste HSV de Vrije Visser uit Noordwijk z'n achtste competitiewedstrijd van 2016. Met vier competitie-vissers en twee introducés vingen we in het NH-kanaal slechts 9010 gram vis. Een slechte dag dus vandaag en waar het aan lag??. De weersverandering zou je zeggen maar als een paar 100 meter verderop Kennermeland wel goed vangt, dan is het weer een ander verhaal. Denk dat we op het verkeerde stuk hebben gezeten!? Kan gebeuren. Gezien de weersverwachting is het met het noodweer wel meegevallen. Wel wat regen en aan het eind met opruimen ook en dat is jammer maar toch. Van de competitievissers werd Theo de  Meeuw op de staart winnaar met 2800 gram!!. Hij had het geluk dat ie aan het einde nog een mooie platte ving op een meter of 12 uit de kant. Op de kop moest Cees de wandelaar het dus ontgelden. Met 440 gram moest hij het doen met een twee. Het b vak werd gewonnen door de Tamme met 1400 gram en werd Arie tweede met 220 gram. Totaal dus 4860 gram, wat hoofdzakelijk bestond uit baars, pos en donderpadjes! Van de introducés ving Johan Puper 450 gram en Vries Stomphorst 3700 gram. Hij werd dus eigenlijk dagwinnaar vandaag. De drie afzeggers kregen een drie achter hun naam en voor de eindoverwinning zijn er hierdoor meerdere kanshebbers. De stand na 8 wedstrijden met aftrek van 1 slechtste wedstrijd is:

 

1    theo meeuwenoord                  13   pnt.                 59280   gram.

2    arie schouten                            13   pnt                  28790   gram.

3    ben v d ark                                14   pnt                  50960   gram.

4    jaap smit                                   14   pnt                  32210   gram.

5    gert-Jan verkerk                       16   pnt                  36590   gram.

6    cees v rhijn                                16   pnt                  32010   gram.

7    koos v d ark                               21  pnt                  32690   gram.

 

                                                           Totaal               273230    gram.

 

Gr. Dagresultaat          theo meeuwenoord        19600   gram.

Gr. Vis                          gert-Jan verkerk                 65      cm.


Aarkanaal (Nieuwveen) 05-10-16 /10C - NO4 - bewolkt

Rinus: op 36 competitiewedstrijden in het seizoen moet je wel rekening houden met het feit dat er toch minimaal 1-2 zeperds tussen zitten. De 16e ouderenwedstrijd van HSW van vandaag in het Aarkanaal (bij ijsbaan) behoort zeker tot die categorie. Dat de winnaar hier niet met 10 kilo zou weg komen weten we allemaal wel, maar dat de vangst zó slecht zou zijn (13 deelnemers > 1.510 gram), daar had niemand op gerekend. Slechts 2-3 deelnemers kunnen een fatsoenlijke voorn op de weegschaal leggen, voor de rest zijn het vooral baarsjes voornamelijk van formaat postzegel. Is het de eerste koude nacht (alhoewel, 7 graden!?) of is de vis totaal passief ondanks het prachtige stroompje dat er eindelijk in staat? Wie het weet mag het zeggen. De voorns en een enkele baars worden gevangen met de stok op 7 of 11m, de rest van de baarsjes komen toch vooral van heel dichtbij, binnen een halve meter van de balk. Zelf weet ik er daar 16 te bemachtigen waarvan gelukkig één scheppertje, de stok op 7 en 11m levert één aanbeet/misser op! Met 470 gram weet ik de zege veilig te stellen en met nog twee wedstrijden te gaan het kampioenschap vroegtijdig te prolongeren. Gert komt tot 350 gr en wordt tweede, Kees eindigt op 210 gr en wordt derde. Gauw vergeten maar en op naar de 17e wedstrijd.


Oude Rijn (Bodegraven) 05-10-16 

Erik: afgelopen zaterdag hebben we de laatste comp.wedstrijd van HSV Moordrecht gevist in de Oude Rijn te Bodegravendorp. De spanning was er voor de 1se 3 van de 3 korpsen al uit, want de verschillen waren hiervoor toch iets te groot. Uiteraard wel lekker gevist en het weer hielp ook nog mee. Zelf lootte ik enkele nummers naar links bij de parkeerplaats (waar enkele speeltoestellen staan). Gestart met een kort stokkie waar ik vrij makkelijk wat voorn onder de kant kon vangen, maar wat al snel minder werd. Opvallend genoeg kon ik vervolgens met de lange hengel maar 2 maatvoorns vangen  waarna het compleet over was (echt onvoorstelbaar). Met de feeder heb ik de rest van de wedstrijd nog aardig wat voorntjes en enkele mooie voorns kunnen vangen, maar nooit geen bliek of platte gezien. Met 1.940 gr. zat ik in de middenmoot. Koos van Herk zat op de kade en ving 2 mooie zeelten met wat kleine vis erbij en werd 1ste met 5.100 gr., nipt voor Dennis die op staart als enige de mooie voorns aan de praat kon houden en met 4.920 gr. 2de werd. Met 35 punten en 50.980 gr. ben ik kampioen geworden (voor de 14de keer, als Ajax fan een mooi aantal), voor Kees v.d. Heuvel die met 41 pt en 47.340 knap 2de is geworden en Koos van Herk met 46 pt en 44.750 gr. ook knap derde (hij heeft ook de nodige wedstrijden gemist. Het B-korps werd overtuigend gewonnen door Willem de Zwart met 42 pt en 51.840 gr. Het C-korps door Marco Heemelaar met 22.935 en 87 pt. We kunnen weer terugkijken op een mooi seizoen, maar wel behoorlijk slechte vangsten.


Gouwekanaal (Gouda) 04-10-16 /14C - NO3 - half bewolkt

JanV: niet  naar de camping geweest dus eindelijk weer eens dicht bij huis gevist en een beetje kunnen vangen, in het Gouwekanaal achter de wand van Stubbe.

Begonnen met de vaste stok op  11 meter met een dobber van 0,75 gr. en onderlijn 0,1 haak16 tegen de bodem maar dit liep niet want ik had de tijd om ook nog een lichte feeder klaar te maken. Na wat zwaarder over de grond te zijn gaan vissen werden de visje vissen met allemaal maat voorns en een paar schep bliekjes toch redelijk bezig. Omdat ik de feeder niet voor niets klaar gemaakt had ook hier nog mee aan het vissen gegaan tijdens het laatste uur op ongeveer 30meter en gelijk na een paar korfjes kleine vis maar deze werden steeds groter en toen ik twee praters ( Erwin en Erik ) achter me had staan kwamen er zelf nog een paar brasem(pjes). Omdat ik  niet meer geconcentreerd aan het vissen was nog een paar mooie aanbeten gemist en omdat ik 5 minuten te laat was met opruimen ook nog een lekker nat pak opgelopen vanwege een enorme bui  die ongemerkt naderbij gekomen was. Al met al een leuke afwisselende morgen met een dikke 40 vis(jes) en voor herhaling vatbaar.


Maas (Rotterdam) 04-10-16 

Hans: bijna elke maandag vis ik met mijn kleinzoon Lars in verschillende karpervijvers. Vorige week gaf hij aan dat hij wel eens in een rivier  met mij wilde vissen. Onze keuze is gevallen in de Maas nabij de Brienenoordbrug mede naar aanleiding van raadgevingen en aanbevelingen van mijn Rotterdamse vismaten. In tegenstelling tot wat zij zeiden, twee uur voor hoogtij beginnen, zijn wij, kon gisteren niet anders, 1 uur voor het laagtij begonnen en 5 uur doorgevist. Beiden met een heavy feeder en korven van 60 gram. Gevist op het door mijn vismaten aangegeven stuk. Vanaf de eerste minuut tot aan het eind vis gevangen. Gevist met haakje 10 en 12 met een onderlijn van 75 cm. Na 5 uur stond de teller op 51 brasems, 1 hele grote voorn (35 cm+), 3 grote windes en ook wat kleine visjes met daarbij posjes. In totaal meer dan 75 stuks. Alles gevangen met maden en casters. Mede dankzij het mooie weer een fantastisch dagje.


Oude Rijn (Alphen) 03-10-16 /17C - N3 - half bewolkt

Rinus: vandaag belanden we met z'n tweeën wederom aan de Oude Rijn bij huisje Moerings en wat ons zaterdag nauwelijks lukte (het vangen van een fatsoenlijke platte) lukt vandaag wel, zo zie je maar wat twee dagen verschil in petto kan hebben. Ik pak de vaste stok op 7-8m er maar weer bij en voer enkele korfjes op een kleine 20 meter, omdat ik straks de feeder ook even wil proberen. Van meet af aan is er vis op de stokstek al moet er van tijd tot tijd wel geactiveerd worden, anders houden ze gewoon op met bijten. Als ik in ga inpakken staat de teller op 75, daarbij mooie (ruis)voorns en (schep)blieken maar ook wat grondels en ondermaats spul en - zoals gezegd - een aantal dikke platten (8-9 stuks zowel met stok als feeder) waarvan er enkele de 2kg naderen. Op de feeder gevangen met worm, maïs of boilie en met de stok op één caster. Een verrassende vangst op een verrassend mooie dag.


Oude Rijn (Alphen) 03-10-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Maandagmorgen 3 oktober was bij 'het witte hek' de laatste wedstrijd al weer van de Senioren competitie. Deze wedstrijd werd gehouden in de Damse Rijn te Zwammerdam. Er waren 17 vissers die bij elkaar bijna 41 kg wisten te vangen. De uitslag was als volgt:

1.K.Verlaan.5.172.gr.

2.J.van.Ekeren.4.201.gr.

3.D.van.Leeuwen.3.842.gr.

4.F.Brouwer.3.357.gr.

5.J.A.Lindhout.2.936.gr.


Oude Rijn (Alphen) 01-10-16 /16C - ZW2 - bewolkt

Rinus: vandaag vist HSW de 16e competitiewedstrijd (tevens herfstdagwedstrijd) met 18 deelnemers in de Oude Rijn. Op het programma staat het traject Nieuwerbrug/Barwoutswaarder, doch de in de nacht opkomende kroosvelden verhinderen dit dus wordt koers gezet naar het futenbos (wat reeds bezet is) en vervolgens het witte hek (ook bezet). Dan maar naar huisje moerings/perenbomen, nu een verdeeld parcours dus. Gelukkig maakt het in de uitslag weinig uit want overal wordt wel een visje gevangen tot een gezamenlijke 41 kilo toe. Wil-Jan springt er met 4,2kg iets uit, hij is de enige met een echte platte en pakt mede daardoor de winst. Tinus is tussen de huisjes goed bezig met de korte stok en haalt 3,8kg en een 2-tje binnen. Ron doet eveneens met de stok zijn best en komt uit op 3kg en snoept met 3 pt weer iets af van zijn achterstand op de koploper. Rob J doet ook keurig mee en wordt met 2.970gr 4e en zelf kom ik uit op 2.950gr en wordt 5e. Ik kan met de feeder geen vuist maken en evenmin met de stok op 11m. Gelukkig krijg ik anderhalf uur voor tijd de vis aan de gang op 7m waardoor ik met een klusje (maat)voorns nog een acceptabel gewicht op de schaal kan leggen. Iedereen kan vis ter weging aanbieden en met 2,2kg gemiddeld p.p. is de vangst alleszins redelijk.


Oude Rijn (Zwammerdam) 01-10-16 

Adriaan: vandaag de laatste wedstrijd van HSV Zevenhuizen, proberen te vissen in de Oude Rijn nabij Zwammerdam. Helaas hebben we de wedstrijd na 2 uur moeten beëindigen vanwege de hoeveelheid kroos, waardoor meer dan de helft van de deelnemers niet meer konden vissen. Dit had onze uitzetter eigenlijk wel moeten weten. Jammer voor mijzelf, want ik had toen al 3 platten en een baars gevangen. Door dit resultaat is John van Elswijk de kampioen van 2016. John  van harte gefeliciteerd met dit resultaat. Klik hier voor de einduitslag.


Aarkanaal (Alphen) 28-09-16 /24C - ZW4 - zonnig

Rinus: vandaag belanden we (Gert en ik) aan het Aarkanaal/kant Zegerplas, waar we vol voor de vaste stok gaan. Deze wordt uitgepakt op 11m en op 4m onder de kant waar het net zo diep is (ca. 3m). De dobbers zijn 0,6 - 1 gram en het onderlijntje 08/00 met haakje 18. Laat maar komen die voorns....! Vooralsnog lukt dat mondjesmaat totdat na ca. een uur vissen een vrachtschuit het water in dit smalle kanaal hopeloos van slag brengt. Zeker 30-40 minuten wordt er geen enkele aanbeet meer waargenomen en op het moment dat heel voorzichtig het woordje 'verkassen' in ons opkomt, komt de beet terug. Nauwelijks wordt nu nog een voorn gevangen maar daarvoor in de plaats zijn de blieken gekomen, kleintjes, rond de maat, maar ook scheppers. We eindigen met aantallen van 60-70 stuks op de teller. De echte platten laten zich vandaag niet zien. Pinkies is het aas bij uitstek, maar een castertje gaat er ook wel in.


JanBr laat weten dat hij vanmiddag ook aan het Aarkanaal gevist heeft, even verderop op de steigers achter de bomen, heerlijk uit de wind. Hij zat daar volgens eigen zeggen om 13.30u en heeft gevist tot 15.30 uur en had 60 mooie voorns op de teller. Alles met 4 deeltjes gevangen en alleen maar hennep als voer.


Martin en Rob zitten vandaag in de Amsteldrecht nabij de nieuwe kwekerij. Naar verluid wordt hier ook heel redelijk gevangen met zowel de stok als feeder. De stok brengt zoals gewoonlijk meer vis (ca. 50-60) op de kant, maar met de feeder wordt grovere vis gevangen, ook brasem. Op de stok meest voorn naast een enkele platte.


Ringvaart (Aalsmeer) 28-09-16 

Erik:  zaterdag de 16e en één na laatste comp.wedstrijd van HSV Moordrecht gevist in de Haarlemmermeer Ringvaart bij Aalsmeerderbrug. We zaten tegenover het Bejaardencentrum en dan weer terug, tegenover de gaatjes. Zelf lootte ik op nr. 6 en startte met de vaste hengel. Meteen een kolbleitje en toen.... niks. Na een klein kwartier en wat visjes zien springen bij het slootje waar ik enkele korven had geleegd, gauw de feeder gepakt en daar verder gevist. Meteen beet en binnen een uur een kleine 20 blankvoorns van net onder de maat, tot enkele mooie voorns. Na dat uur nam het aantal beten af en viste ik regelmatig verder met een lege korf. Toen er ook nog een vrachtschip voorbij kwam, was het  helemaal over, al ving ik tussen de jachten door nog enkele voorntjes en een baarsje. Met 1.800 gram bleef ik een 3 tal vissers net voor, hetgeen ik net nodig had de concurrentie voor te blijven. Mijn linkerbuurman ving trouwens minder voorn, maar had er wel een stuk of 3/4 schepblieken en platjes bij en won het met ruim 3kg. As zaterdag vissen we de laatste comp.wedstrijd.


Ringvaart (Cruqius) 28-09-16

Erik: zondag met jou de koppelwedstrijd van de Arnoud gevist en inderdaad bij Cruqius, midden in het vak. Ik vind het zo wie zo heerlijk om op brede stukken te vissen (ipv dat gepiel in een relatief smal kanaal) en we hebben inderdaad er genoeg vis aan gehad om makkelijk te winnen, maar van de rand zullen meer vissers last hebben gehad. Als ik er de volgende keer weer kom, pak ik het vanaf het begin wel grover aan, dan nu. Dit is een goede leer geweest. Verder zijn we, ondanks de nodige tegenslagen, gewoon doorgegaan voor een goed resultaat, dus dat is positief en waren we de brasem het laatste uur helaas kwijt, want we zaten er wel heel dicht tegenaan. Het kwartje viel nu gewoon helaas de verkeerde kant op, maar met een 2de plaats hoeven we ons niet te schamen. Het verschil met de andere vakken was wel erg groot, maar dat heeft ook een beetje te maken met een dergelijke grote wedstrijd waar er betere stukken/hotspots zijn, maar veel meer kansloze plekken/stukken.


Ringvaart (Lisse) 27-09-16 /21C - ZW3 - zonnig

Theo:   Rinus gefeliciteerd met dit nog mooie gewicht vriend. Wij zaten bij de koppel van de Arnoud op A6 bij - ongelofelijk - de Lisserdijk. Ik wist meteen dat het NIKS zou worden en dat bleek ook zo. Met 3 baarsjes met de vaste stok en niks met de feeder zijn wij om 12.30 uur al naar huis gegaan. Mijn vismaat Kees had met de feeder nog geen eens beet gehad. Ongelofelijk dat ze daar de baan hebben uitgezet. Er was ook veel commentaar op van de 9 koppels die daar zaten. Onze buurman had 5 baarzen, mede daardoor was het voor ons om 12.30 u dus al duidelijk dat het niks zal worden. In ons vak is denk ik wel 12 baarzen gevangen !!! Kraakhelder water en bijna geen stroming ! Waarom doet zo'n vereniging dat ? Ja makkelijk uitzetten, maar zij weten ook dat daar al jaren NIKS gevangen wordt! Op deze manier wordt het helemaal een kwestie van loten. Zondag N-H Kanaal, hopelijk krijgen we daar wel beet !


Nederrijn (Oosterbeek) 27-09-16 

JanV:   zondag de 9de wedstrijd in onze competitie gevist in de zogenaamde stromende  Neder-Rijn bij Oosterbeek. Bij aankomst aan het water zagen we dat hij helemaal stil stond korven van 20 gr zouden voldoende zijn geweest en iets zwaardere op een grotere afstand en als de rijn stil staat is het niet goed. Twee feeders klaar gemaakt een op 20 en een op 40 meter beide leverde wel wat vis op maar bij niemand was het overtuigend. Brasem is er niet gevangen alleen maar grondels en voorns. De winnaar wist met een paar mooie maatvoorns ruim 2600gr. te vangen, zelf zat ik op het staartnummer 13 en wist met kleine voorns en een hoop grondels en een sneepje 1580gr. binnen te halen wat toch goed was voor een 2tje en nr. 3 had met de zelfde visjes als ik 920gr. Het was weer slecht en wij weten niet hoe dit komt maar de lol gaat er wel af op deze manier. Met nog een wedstrijd voor de boeg proberen we toch de moed er maar in te houden.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 26-09-16 /20C - Z2 - bewolkt

Henk:   De Brasem uit Ter Aar. Maandagmorgen 26 september was op een na de laatste wedstrijd van de Senioren competitie,deze werd gehouden in de Amstel te Nieuwveen. Er waren 16 vissers die bij elkaar bijna 27 kg wisten te vangen. Het was mooi weer en weinig wind,dus we zaten goed. De uitslag was als volgt:

1.G.Leer.5.272.gr.

2.J.van.Ekeren.2.724.gr.

3.F.Brouwer.2.586.gr.

4.S.Pieterse.2.545.gr.

5.K.Verlaan.2.306.gr.


Haarl. Ringvaart (Cruqius) 25-09-16 /24C - ZO3 - zonnig

Rinus: ooit - in het 'guldentijdperk' nog - visten Erik en ik als een gelegenheidskoppel in de grote koppelwedstrijd van de Vrije Visser in de Ringvaart, we lootten toen in het vak dat uitgezet was aan het Gat van Vijfhuizen en werden daar vakwinnaar en 2e overall met 21 kilo. Door toevallige omstandigheden zijn we vandaag wederom een gelegenheidskoppel, nu in de wedstrijd van de Arnoud in de Ringvaart met 90 koppels in 5 vakken van 18. Bij de loting in Rest. Zomerzorg in Hillegom komt nummer 65 in vak D uit de emmer en dat vak ligt aan...... het Gat van Vijfhuizen. Tot zover zijn de overeenkomsten al redelijk treffend. Als linker buren treffen we David Visser/Willem Capellen en op rechts zitten HSW-ers Arie en Dick. Verder nog een aantal coryfeeën uit de regio in dit vak, we kunnen dus aan de bak. Het Gat van Vijfhuizen is een behoorlijke plas water met op de denkbeeldig doorgetrokken lijn van de Ringvaart een verraderlijke oude beschoeiing onder water. Feederaars die in de diepte van het gat vissen weten er alles van en zullen menig korfje (en vis) verspeeld hebben aan deze richel. Toch gaan wij onze feeders prepareren op de verre afstand, Erik op ca. 55m en ik op een kleine 60m, daarnaast maken we beiden nog een voerstek vóór de richel op ca. 35-40m. De vaste stokken blijven na ampel beraad in de foudraal. Als het startsein gaat voeren we eerst de verre stekken aan en gaan daarna na enkele korfjes direct het eerste kwartier op 'kort' vissen. Dit blijkt een missertje te zijn want het levert geen enkele aanbeet op terwijl links (7-8x) en rechts (3x) al een aantal dikke voorns op het droge zijn, ver weg gehaald. Vanaf dat moment laten we resoluut de feeders 'op kort' links liggen en leggen de focus volledig 'op ver'. Dat levert al spoedig enkele voorns en blieken op en na twee uur vissen de eerste platten. Van lieverlee neemt de grove(re) de overhand en daarmee natuurlijk ook het risico op vastlopers op de richel. En dat gebeurt ons een flink een aantal keren waardoor we - naast ettelijke onderlijnen - beide op zeker een drietal mooie vissen verspelen. Gelukkig kunnen we beide naast een 20-25 kleine(re) vissen ook 6-7 platten binnenhalen, waardoor we uitkomen op een vangstgewicht van 18,2kg (beide rond de 9kg). Dat blijkt een tweede plaats (en de pouleprijs) in het vak op te leveren want alleen de mannen op staartnummer 72 gaan daar overheen en komen uit op 19,8kg hetgeen hun niet alleen de vakwinst maar ook de overall winst oplevert waardoor zij met de €250 extra naar huis gaan. Even overheerst de teleurstelling maar die is weer snel verdwenen, immers met het verspelen van dikke vis zal iedereen in dit vak wel te maken hebben. We kunnen zonder meer tevreden zijn en terugkijken op een heerlijke wedstrijd die zoals eerder aangehaald veel gelijkenis heeft met onze eerste wedstrijd als koppel. De buren op links (met ca. 13kg) hebben we achter ons kunnen houden en de rechterburen hebben na het eerste uur nauwelijks meer beet gehad. Elders in het vak worden nog gewichten van 14 en 10 kilo gemeld. In de overige vakken zijn de vangsten aanmerkelijk slechter op enkele kop/staartplekken na. Wil-Jan en Dirk halen het maximale uit staartnummer 90 en zegevieren met groot verschil en met 18kg in vak E. Chris en Jan tenslotte vangen op staartnr 18 rond de 8kg en winnen in vak A. Zowel in vak E als A zijn de verdere vangsten erg mager. Er wordt zelfs nog een vak gewonnen met 580 gram! De uitslag op nummer zie je door op deze link te klikken.


Ringvaart (Moordrecht) 25-09-16

Rinus:   kleinzoon Rens vist vandaag in het Kanaal dicht bij huis en heeft het gemunt op snoek. Samen met vriendje Theo trekt hij erop uit want de berichten zijn hun vooruit gesneld dat de roofvis 'los' is en dan moet je er natuurlijk bij zijn. Na het kunstaas op enkele stekken zonder succes te hebben uitgegooid, wordt ineens dichtbij de witte brug het aasvisje ineens wel gepakt. Aan de voor kleinzoon ongekend forse weerstand aan de andere kant van de lijn te voelen kan worden afgeleid dat er een knaap van een snoek heeft toegebeten. Na een minuten lange dril komt uiteindelijk een exemplaar van 85cm boven water dat vakkundig wordt geschept. Na bewonderende blikken en het nemen van enkele foto gaat 'esox lucius' weer terug in het water.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 23-09-16 /20C - ZW4 - half bewolkt

Erik:   het was er even niet van gekomen, maar hierbij een update van de laatste weken.

 

Allereerst 3 sept. in de Oude Rijn te Nieuwerbrug voor de 14de comp.wedstrijd. Ik zat links van het bruggetje (ter hoogte van de Houthandel). Niet echt een favoriete plek, maar goed. Ik startte met de vaste hengel dat aanvankelijk weinig resultaat gaf. Toen maar even de feeder naar de overkant, hetgeen een slapvaller en verspeelde brasem opleverde vlak voor mijn schepnet. Daarna weer overgestapt naar de vaste hengel, die opeens wel vis gaf, al waren de voorntjes gemiddeld aan de kleine kant. Na het einde toe viel de beet eruit en met 1.840 gram kon ik geen potten breken. Ron werd op nr. 1 soeverein eerste met 7.360 gr.

 

4 en 5 sept. naar ‘t Mun geweest met onze groep, waar we 2 dagen in vijver 7 hebben gevist. Zelf heb ik alleen met de method gevist en had de 1ste dag 45 kg en de 2de dag 23,6 kg. De 2de dag lootten we met een maat en werd ik gekoppeld aan Peter Kuster, waarmee we samen op bijna 32 kg. uitkwamen. Helaas was het te warm voor echte goede vangsten. Een deel van de karpers zwom hoog en had niet veel trek. Ook zaten we eigenlijk te krap voor de feeder. De karpers worden er ieder jaar groter (Koos had er al eentje van 8.200 gr.) en ze zwemmen zo een meter of 10/20 naar links of rechts als je pech hebt.  Gevolg is soms dat er lijnen door elkaar gaan, maar gelukkig hingen er geen levens vanaf.

 

10 sept. zat ik met de Ring Zevenhuizen op het laatste nr. van het B-vak. Helaas stonden de 1ste 3 nummers van dit vak op een breder stuk, terwijl de rest op een aanzienlijk smaller stuk zat. Toch vol goede moed gestart met een kort stokkie dat al vrij snel een serie voorntjes opleverde. Na een uur was het over en ben ik overgeschakeld naar de lange hengel, dat eerst wat kolblei opleverde en daarna weer voorn, al waren ze te klein en met vlagen. Ik eindigde met ong. 50 stuks, maar met te weinig gewicht, t.w. 2.050 gr. Hiermee zat ik één plek naast de prijzen. Linkerbuurman Erwin Keizer viste een puike pot en had 3.700 gram. Hij had niet meer stuks, maar wel grovere vis, waaronder een mooie bliek en grotere baars erbij.

 

17 sept. de 15 de comp.wedstrijd in de Breevaart, waar ik nr. 11 lootte (naast de opstapplaats voor de kano’s), waar ik weer voor de vaste hengel koos. Al vrij snel volop kleine vis op mijn stek. Na een uur opeens een kneiter van een blankvoorn er tussen door, maar op een gegeven moment werd het wat minder en zag ik belletjes. Voor mij het teken om geleidelijk steeds grover aas en zwaarder aan de grond te gaan. Naast wat leukere blieken heb ik geen enkele brasem gevangen. Ik bleef zelfs kleine vis vangen, terwijl er toch volop belletjes te zien was. Een snoek wilde een bliek van me stelen, maar ik was hem/haar gelukkig te slim af. Ik eindigde op ongeveer 75 stuks en had 3.280 gr. wat een nipte 1ste plaats opleverde. Op staartnr. 14 had Peter Kuster 3.200 gr. en zat dus net achter me. Opvallend hoe klein de gemiddelde vis hier trouwens is. Veel kolbleitjes en voorntjes van onder de maat, maar wel genoeg vis te vangen, al moet je scherp vissen om de boel aan de praat te houden.


Oude  Rijn (Koudekerk) 23-09-16 

Rinus:   vandaag, ja voor de verandering eens op vrijdag, vis ik een aantal uren in de Rijn halverwege het traject Koudekerk-Alphen, daarmee riskeer ik de mogelijkheid van het passeren van zandschuiten die nog net voor het weekend hun vrachtje komen afleveren. Of de drie schepen die vandaag voorbij gaan hun stempel op de vangst gedrukt hebben geloof ik niet, al vrij snel is de 'rust' weergekeerd na de passage en kan/moet er weer scherp worden gevist. Want op de twee voerstekken (2 en 10m uit de andere oever) die ik beurtelings bevis is wel vis aanwezig maar wordt de feeder niet van de steun gerukt. Van de ca. 35 aanbeten kan ik er 20 verzilveren en die leveren 4 platten, 15 blieken en bliekjes en 1 voorn op. Met een (stukje) worm of maden lukt dat het beste. Over de vangst ben ik niet echt ontevreden, qua gewicht zou het zondag in de Ringvaart bij de Arnoud-koppel (met Erik) wellicht een prima bijdrage zijn in het resultaat!?


Leidsche Vliet (Leidschendam) 21-09-16 /22C - ZO2 - half bewolkt

Rinus:   vandaag de 15e ouderenwedstrijd van HSW in de Leidsche Vliet nabij Leidschendam, een eerlijk parcours met een prachtige diepte van 4m op de vaste stoklengte en het ligt er rimpelloos bij. Geen wind dus maar ook geen stroming en daardoor hebben we hier wel eens mindere ervaringen gehad, we gaan het zien. Maar zie, met 12 deelnemers wordt totaal 32 kilo vis gevangen hetgeen 2,7kg gem. p.p. is en dan mag je spreken van een acceptabele vangst. Voor de feederaars is het helaas wel een mindere dag want voor 95% wordt er gevangen met de vaste stok, grotendeels op 11-12m. Onder het kantje leverde nauwelijks wat op of je moet je bezig houden met de baars die met enig aandringen toch wel te vangen is. Rob P vist op nummer 8 een leuk netje kleine vis bij elkaar en dat levert 4,5kg en een mooie overwinning op. Gerard zit daar op staartnr 12 enkele visjes achter en wordt met 4,3kg tweede. Zelf vis ik op nr 2 waar vóór de pauze nauwelijks vis te vangen is op 11m, mogelijk veroorzaakt door een knaap van een snoek die deze zone terroriseert met als gevolg dat ik zeker 4x een nieuwe onderlijn moet aanknopen. Na de pauze zie ik snoek niet meer en zit er ineens wel wat bliek en voorn op de 11m stek. Eén van de spaarzame aanbeten met de feeder levert nog een platje op en onder de kant vang ik nog een serie baarzen. Bij elkaar 4,1kg en dat is goed voor een 3-tje. PietdeGr scoort op nr 11 net aan 4kg en wordt 4e terwijl Martin 3,3kg boven water haalt met als gevolg een 5e plaats. Zoals gezegd, we hebben het hier wel eens minder getroffen.....!


vorige pag 1 / pag 2


 NH Kanaal Landsmeer
'Hoornvoorn' in Brielle
snertwedstrijd
Winde 37cm
veenbonken gouwekanaal
Hoornvoorn in Aarkanaal
pracht viswater
een inmens grote plas/gat van vijfhuizen
85 cm schoon aan de haak