Visvlonders aan Oude Rijn

Visvlonders aan Oude Rijn ???Geachte Provincie Zuid Holland,


Deze email schrijf ik op persoonlijke titel maar zal zeker gehoor vinden bij een hengelsportinstantie als HBLO (Leidsche hengelaarsbond) die het betrokken stukje Oude Rijn pacht.


Al enige jaren is de troosteloze blik van het stukje kale oever met de beschoeiing op enkele meters ervoor aan de Oude Rijn tussen Alphen en Zwammerdam (Kortsteekterweg) mij een doorn in het oog. Wekelijks passeer ik dit stukje oever van ca. 300m wel enkele keren en telkens vraag ik mij af wat daar nu de bedoeling van is? Dat er onderhoud gepleegd moet worden aan oevers is iedereen duidelijk en dat deze gelijktijdig 'milieuvriendelijk' worden gemaakt is natuurlijk ook prima, maar dat daardoor permanent het plezier wordt ontnomen van watersporters als zwemmers en sportvissers kan toch niet de bedoeling zijn!? Voorheen was dit stukje oever een wellust voor zowel bewoners (lees zwemmers) als hengelaars, was niemand elkaar tot last, was er ruimte genoeg voor de auto in de berm zodat er van verkeersproblemen geen sprake was. Kortom een pracht plek om er in je vrije tijd bijvoorbeeld een hengeltje uit te gooien.


 

Maar dat is allemaal verdwenen sinds de komst van die 'lelijke' beschoeiing waar vanaf tot aan de oever nog geen enkele stengel riet groeit. Hoe anders was het geweest als er ook aan hengelsporters gedacht was en gelijktijdig met betreffende project een 20-tal visvlonders waren geplaatst? Bijna wekelijks organiseer ik voor ouderen een dagje 'uit hengelen' en veelal maakten wij gebruik van dit prachtige stukje oever. Het zou ontzettend leuk zijn als dat in de toekomst ook weer mogelijk is en - jazeker - er zijn daar bewoners aan de Oude Rijn die dit initiatief zelfs toejuichen al was het alleen maar om weer eens een praatje aan de oever te kunnen maken.


Beste Provincie mijn vraag is dan ook: kunt u alsnog zorgen voor een 20-tal vlonders van minimaal één vierkante meter op de beschoeiing (ca. 15m uit elkaar) en een voldoende brede loopplank vanaf de oever om de vlonder te bereiken? Voorbeelden van vlonders zijn ondermeer te vinden aan het Voornsekanaal in Hellevoetsluis. Het riet kan normaal verder groeien en zal door de geplaatste loopplank niet beschadigd worden. Met de komst van de vlonders zult u onnoemlijk veel hengelsporters ontzettend veel plezier doen. Foto's van de oever en een simpele tekening v/h ontwerp van de vlonder zijn bijgevoegd.


Dank dat u dit verzoek heeft willen lezen en hopelijk de juiste richting in wil duwen voor een (re)actie.


Met vriendelijke groet,

M. Reichard

WaddinxveenEerste reactie Provincie Zuid Holland:


Geachte heer Reichard,

Het spijt ons dat het antwoord zolang opzich heeft laten wachten, hiervoor onze excuses.

De provincie Zuid-Holland heeft opdracht gekregen om meer natuurvriendelijke oevers aan te leggen.

Hierbij is gekeken naar beschikbare ruimte op de vaarwegen.


Uit dit onderzoek kwam naar voren dat genoemde locatie geschikt is om een natuurvriendelijke oever met een vooroever te realiseren.

Het ingenieursbureau heeft daarbij aangegeven dat met grondverbetering vanzelf begroeiing gaat ontstaan achter de vooroever.


Desondanks dat het niet in ons beleid natuurvriendelijke oevers verwerkt is zal ik uw suggestie om vlonders aan te leggen meenemen in een overleg om te bepalen of dit gerealiseerd kan worden.Met vriendelijke groet,


Klant Contact Centrum

Provincie ZHReactie Sportvisserij ZW Nederland:


Erik heeft deze week mailcontact gehad met Rutger Meijer van Sportvisserij ZW Nederland en heeft de volgende terugkoppeling gehad:


Over de Oude Rijn heb ik al eens kort contact gehad met de Leidsche Hengelaarsbond.

Zij hadden zelf ook idee'en over bepaalde ontwikkelingen voor de wedstrijdvissers.

Zij zijn daar ook de visrechthebbende en ze brengen het in.

Eer geïnvesteerd wordt zullen daar eerst afspraken over moeten worden gemaakt.

Tussentijds is het weer even onder het stof geraakt omdat de HBLEO ook met bestuurskwesties zit en ik ze maar moeilijk te pakken krijg.

Binnenkort spreek ik ze weer en zal ga ik het nogmaals ter sprake brengen.